SIJOITUS TULEVAISUUTEEN

K-P lehti 26.9.2008

Nykymaailmassa kaikki pitää saada heti, tässä ja nyt. Tämä sama pörssimaailman tuloksellisuus ulottuu myös valtion- ja siten myös kunnantalouteen. Valtio aikanansa sysäsi kouluterveydenhuollon kuntien vastuulle, tästä seurasi –90 luvulla kouluterveydenhuollon alasajo hitaasti tukehduttamalla. Muistan itsekin –80 ja –90 luvulla opiskelleena kuinka kouluterveydenhoitajia ei yhtäkkiä enää edes tiennyt olevaksi. Nyt kun mietimme eilen, 23.9 sattuneita tapahtumia, niin se on monen tekijän summa. Laaja kouluterveydenhuolto, jota lakikin vaatii, olisi ollut kumminkin eräänlainen hätäverkko, joka olisi saattanut tämänkin henkilön ongelmat huomata ajoissa. Tämä kouluampujahan oli suunnitellut tekoaan viimetietojen mukaan jo kuusi vuotta. Voimme aina syyttää kasvatusta ja vanhempia kaikesta, epäilemättä lähes kaikella tämmöisellä on viimekädessä vastuu vanhempien kasvatustavoilla. Voin vain henkilökohtaisesti eronneena sanoa sen, että aina ei toinen voi sille juuri mitään, kuinka omia lapsia kasvatetaan. Näin se vain on tässä maassa, jossa oikeuslaitoskaan ei vastoin tutkimustuloksia anna lasten asua yhtä paljoa molempien vanhempien luona. Ja siksi toisekseen, jos vanhemmalla tai molemmilla vanhemmilla on mielenterveysongelmia, niin sitä varten me tarvitsemme kattavan kouluterveydenhuollon verkoston, missä viimekädessä tulisi huomata lasten ja nuorten sekä koko perheen ongelmat. Viimevuosina onkin tarkennettu sosiaali- ja terveysministeriön toimesta asiaa koskevaa lainsäädäntöä. http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2006/20060234 Opiskeluterveydenhuollon taasen opas löytyy osoitteesta: http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/store/2006/08/pr1156321555057/passthru.pdf

Miten meidän kaupunkimme on tällä hetkellä varautunut siihen, että tämmöistä ei pääse meidän ”lintukodossamme” tapahtumaan. Minulla on kädessäni keski-pohjanmaan lehtileike ihan viimeajoilta, jossa kerrotaan kuinka Kokkolan kouluterveydenhuolto jää syksyksi ilman koulupsykologia, virkaa hoitava jäi työtaakan painamana virkavapaalle, ja kuinka ihanteellinen määrä koulupsykologeja olisi alueellemme n. viisi. Tälläkin hetkellä asiaa haetaan paikkaamaan kahta työntekijää, vakinaista ja määräaikaista, haku umpeutuu 30.9

Hienoa on, että työntekijöitä haetaan, sitä en tiedä, haettiinko heitä jo tarpeeksi ajoissa ennen kuin tämä viimeinenkin uupui työtaakkansa alle, epäilenpä vain että ei. Tämänkin ammuskelijan taustalta löytyi koulukiusaamista. Mielestäni jokaisella vanhemmalla, joka lapsensa kouluun laittaa, tulisi ennen kaikkea olla varmuus lapsensa turvallisuudesta. Jos kiusaamista koulussa esiintyy, eivätkä opettajat siihen puutu, niin ehkä oikea ratkaisu olisi koulun sakottaminen asiasta. Kummasti rupeaisi opettajiakin kiinnostamaan koulukiusaaminen, jos se veisi rahaa heidän palkkabudjetistaan. Ennen kaikkea olen ollut sitä mieltä jo pitkään, kuten eilisessä ajankohtaisessa kakkosessakin todettiin, että satsaus lasten ja nuorten hyvinvointiin on investointi tulevaisuuteen, siihen asiaan panostettu euro tulee varmasti satasina takaisin. Jos lasten on hyvä asua ja opiskella kaupungissamme, niin silloin he myöskin tänne koulutettuina aikuisena jäävät ja luovat työpaikkoja. Alati kasvava eläkeläisten määrä vaatii veronmaksajia ja työntekijöitä. Ellemme halua kokea monen pienen maaseutukunnan kohtaloa, meidän tulee panostaa täällä asumisen kannattavuuteen monella eri saralla. Näitä ovat mm. lasten tukeminen joko suoraan tai heidän perheensä tukemisen kautta. Tämä on alueemme kestävän ja jatkuvan kasvun kannalta tärkeää, koska on tähtitieteellisen kallista pitkässä juoksussa jättää aina osa sukupolvesta syrjäytymään sosiaalisten tukien varaan, sehän se vasta kallista on. Syvin osanottoni Kauhajoen uhrien, omaisten ja kaikkien asiasta kärsineiden oppilaiden ja muidenkin puolesta.

Petri Partanen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu