Oletko aivan varma että haluat äänestää? (OK) (peruuta)

Jippii, saamme samanlaisen epävarman äänestysmahdollisuuskäytännön kuin jenkkiläiset!

Tämän päivän keparissa saattoi lukea, minkälaisia ongelmia jenkkien sähköisessä äänestyksessä on. Siellä äänestyskoneet ovat takunneet pahimmillaan siten, että ”kalibrointi” ollut pielessä, eli valitsemalla ehdokkaan X, oletkin valinnut ehdokkaan Y.

Koto Suomessa taasen ääni jää rekisteröitymättä, jos et hoksaa painaa OK. En voi jaksaa ymmärtää miten moinen, alkeellisen virheen teon mahdollisuus, on päässyt äänestyskoneeseen. Miten kukaan voi olettaa, että jatkossa esimerkiksi 85 vuotias osaa painaa OK nappia, että ääni rekisteröityy, tokkopa sen ikäinen edes tietää mitä sana OK tarkoittaa!!

Sähköinen äänestys on muutenkin niin helppoa väärentää jättämättä jälkiä. Muistaako kukaan takavuosien pahimpia tietokoneviruksia? Silloinhan jopa pankkiautomaateissa, jotka olivat windows pohjaisia, saastuivat näistä ”madoista” joita pyöri internetissä. On tullut todistetuksi, että mikään käyttöjärjestelmä ei ole aukoton, ei silloin mikään ohjelmakaan voi olla aukoton. Mikähän käyttöjärjestelmä tuossa äänestysvempeleessäkin on?

En ymmärrä mikä vika on nykyisen äänestysjärjestelmän käyttöliittymässä, lappu virkailijalta, numero lappuun, lappuun leima ja lappu lootaan. Tilalle halutaan sellainen järjestelmä, jossa sinun pitää saada vaalivirkailijalta sähköinen kortti, joka työnnetään äänestyskoneeseen, kirjoitetaan numero, PAINETAAN OK, ennenkuin otetaan sähköinen kortti pois, palautetaan kortti virkailijalle. Siis huomattavasti enemmän monimutkaisia toimenpiteitä, kaikenlisäksi ääni ja henkilö on sähköisessä versiossa yhdistettävissä. Sähköisessä versiossa ei myöskään jää minkäänlaisia erilaisia kirjoitus käsialoja kuten paperisessa versiossa, sehän tarkoittaa sitä, että äänet on vaivatonta väärentää.

Tällä hetkellä ei vain löydy mitään järkevää eikä edullista perustetta, miksi äänestys pitäisi muuttaa sähköiseksi. Jos joku sellaisen löytää, niin kirjoittakoon sen minulle.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu