Aloite nro. 12 SDP puoluekokouksessa 2020
Olen tehnyt aloitteen SDP puoluekokoukselle 2020, otsikolla tekemättömän työn vero. Aloite löytyy täältä: https://sdp.fi/wp-content/uploads/2020/04/Aloitteet-puoluekokoukselle-2020-web.pdf
Aloitteen perusidea on antaa täysimääräinen eläke myös osa-aikaisille työntekijöille riippumatta siitä, montako tekevätkö he täyttä työaikaa vai eivät.
Tällä hetkellä varsinkin palvelusektorilla työntekijöillä on suuri ongelma se, että heille annetaan vain noin 2/3 osaa täydestä viikkotyöajasta, jolloin työntekijän eläkemaksukertymääkin karttuu samassa suhteessa. Näin työnantajat voivat varsinkin palvelualoilla siirtää yrittäjän riskiä työntekijälle. Miten riski siirtyy? No palvelualat ovat nimensä mukana erityisesti työvoimavaltaisia aloja, joissa työn tarve voi vaihdella suuresti lyhyenkin ajanjakson sisällä. Työnantajat tekevät siksi yleisesti työsopimuksia työntekijöille, joissa viikkotyötunnit jätetään tarkoituksella vajaiksi. Kun tulee yhtäkkinen tarve työvoimalle, voidaan kutsua vajaan viikkotyötunnin työntekijä töihin eikä näin koskaan tule tarvetta maksaa ylityökorvausta tälle työntekijälle. Samalla työnantajan ei tarvitse maksaa työntekijälle varallolosta olla millä hetkellä tahansa työnantajan käytettävissä. Kun työntekijällä on vajaat tunnit, niin on tulotasokin heikko, eikä käytännössä ole edes mahdollisuutta kieltäytyä tarjotuista lisätunneista. Näin yrittäjän riskiä on siirretty työntekijän kannettavaksi ja tämä on varsin yleistä Suomessa. Monelle palvelualan työntekijälle tämä muodostaa köyhyysloukun.
Samaan aikaan toisaalla työnantajat valittelevat, että Suomessa ei ole tarpeeksi työvoimaa heidän tarpeisiinsa. Näen hyvin ristiriitaisena sen, että Samaan aikaan varataan yksi kokonainen ihminen töihin, mutta sitten häntä ei käytetä kokonaan, ja sitten samalla valitetaan että työvoima ei Suomessa riitä? Siksi työnantajia tulisi kannustaa tarjoamaa täysiä työtunteja, eikä aina vain varaamaan lisää työvoimaan ”reserviin kaiken varalta”. Tämä onnistuu tekemättömän työn verolla.
Tekemättömän työn vero tarkoittaa sitä, että työntekijälle maksetaan täysi työeläke,aksu täyden viikkotyötuntimäärän perusteella, riippumatta siitä mitä hänen viikottaiseksi työajaksi on työsopimuksessa päätetty. Työeläkemaksu on palkan sivukulu, joka on suuruudeltaan noin 25%. Käytännössä homma toimisi niin, että jos työntekijällä on töitä vain 2/3 osaa täydestä mahdollisesta työajasta, maksaisi työnantaja tämän noin 25% työeläkemaksun myös tältä puuttuvalta 1/3 osalta, vaikka työntekijä ei olisikaan töissä. Uskon että tästä aiheutuva noin lisäkulu työnantajalle kannustaisi työnantajaa tarjoamaan työtunteja aina ensimmäisenä työntekijöille joilla täysi työaika ei toteudu, joka parantaisi heidän ansioitaan, sekä helpottaisi työnantajien työvoimapulaa niillä aloilla, joilla on yleistä tarjota vain vajaata työaikaa täyden työajan sijaan.
Kuinka suuri lisäkulu työnantajille?
Esimerkissä, jossa työntekijälle tarjotaan vain 2/3 osaa työajasta ja jossa työnantaja olisi velvollinen maksamaan noin 25% eläkemaksun 3/3 osaa ajasta, toisi tämä työnantajalle noin 8% lisäkulun työn sivukulujen muodossa. Jos työnantaja päättäisi tämän jälkeen tarjota työaikaa 3/3 osaa, niin mitään lisäkuluja ei synny.
Mielestäni olisi oikeudenmukaista maksaa täysi eläkemaksu työntekijälle, jonka työnantaja kuitenkin työtuntijärjestelmää suunnitellessaan varaa täysin itselleen, jolloin toisen työn tekeminen esimerkin mukaisessa palvelualan työpaikassa muodostuu käytännössä aina mahdottomaksi.
Tämä ei velvoittaisi kuitenkaan työnantajaa, jos työaika ei ole täysi työntekijän omasta aloitteesta, tai jos työntekijä on päätoiminen opiskelija.
Petri Partanen on erinomainen ideologi, joka yrittää kaikin tavoin vaikeuttaa ihmisiä saamasta työpaikkaa.
Tuo ammattiyhdistys aktiivien ajatusmalli ”pakottaa työnantaja ja yrittäjä” maksamaan enemmän palkkaa ja etuja ei johda muuta kuin pykälien avulla kikkailuun. Uusia työpaikkoja ei Partasen toimin synny eikä tuottavuus kasva.
Ilmoita asiaton viesti
Artikkelin viimeinen virke on hyvin huomionarvoista luettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Demarien toveriporukoissa ei ymmärretä, että mitä enemmän työnantajalle kasataan ylimääräisiä velvollisuuksia ja kuluja, sitä korkeammalle työllistämisen kynnys nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrassaan erinomainen ehdotus, saadaan työttömyys rajuun nousuun ja Suomi holhoukseen.
Nostamalla työllistämisen kuluja niin toki saadaan työpaikkoja rajusti lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Partanen on nero! Hän on näköjään keksinyt ikiliikkujan!
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen lähipiiristä ihmisiä, joiden toimeentulo on rakentunut nollasopimuksellisen työn palkasta, sovitelluista päivärahoista, asumistuesta ja ajoittain toimeentulotuesta. Siinä on kaikki kannustimet hankkiutua työpaikasta eroon, jos löytyy keino siirtyä kokonaan tuille.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko mahdollista ajatella että on kaikki kannustimet siirtyä kokoaikaiseen työhön heti kun sellaista ilmaantuu?
Vai onko todellakin tuilla eläminen se ainoa vaihtoehto?
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin selitetään yllä olevassa artikkelissa. Kokonaiset suuret palvelualat ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa osa-aikaisia sopimuksia käytetään lähes aina. Tällaiseen tilanteeseen joutuneet työntekijät voivat päästä täyspäiväisiin töihin vain vaihtamalla alaa ja silloin harvoin löytyy rahaa toisen tutkinnon opiskeluun. Tietenkin ajan kanssa suomalaiset nuoret ja heidän vanhempansa tulevat valveutuneiksi heikommista koulutusohjelmista ja niiden työurariskeistä, jolloin tällaiset silppuuntuneet alat toimivat vain siirtotyöntekijöiden voimin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ei muuta mitään.
Kun ala on sellainen kuin on. Jos työnantajalla ei ole mahdollisuutta kokopäiväisen työn tarjoamiseen niin hänellä ei ole.
Ravintola-ala on sellainen ja asiakkaat sen määräävät.
Vai onko ajatus kaiken takana se että työnantaja vain ilkeyttään tarjoaa osa-aikaista työtä?
SDP:llä on vain ja aina kaikessa se ajatus että työnantaja on jonkin sortin Roope Ankka jolla on rajattomasti raahaa, ei vain halua maksaa.
Enkä usko että kenelläkään on velvollisuutta olla ”varalla” korvauksetta. Niissä tapauksissa jotka tiedän, on varalla olosta maksettu korvaus.
Uskon ja uskon myös tietäväni että jokainen työnataja palkkaisi kokopäivätyöläisen jos se vain olisi mahdollista.
Riisto-opin mukaisestihan työnantaja voi silloin riistää tylöntekijää enemmän, sitä enemmän mitä enemmän tunteja hän tarjoaa.
Ilmoita asiaton viesti