Estetään hyväksikäyttö puhumalla siitä etukäteen

Kukaan ei tiedä tällä hetkellä Suomeen saapuneiden Ukrainalaisten tarkkaa lukumäärää, mutta viime viikon alkuun mennessä Suomesta oli hakenut tilapäistä suojelua 14 000 sotaa paennutta Ukrainalaista (1). Tilapäinen suojelu oikeuttaa vuodeksi työntekoon ja koulunkäyntiin EU-maassa.

Samaan aikaan alkuvuonna Suomessa on tullut esiin useita ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttötapauksia ja saatettu oikeusprosesseja niistä loppuun. Vähän aikaa sitten esille tullut Närpiön tapaus laajenee ja alkaa koskemaan jo muitakin yrittäjiä alueella (2). Alkuvuodesta tuli myös korkeimman oikeuden lopullinen päätös, jossa keskisuomalainen marjayrittäjä tuomittiin ehdottomaan vankeuteen ihmiskaupasta (3).

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun näkee jo että jo lähtökohtaisestikin heikossa asemassa olevat maahan saapuvat Ukrainalaiset työntekijät tulevat olemaan alttiita hyväksikäytölle työelämän kautta. Näin asian ei kuitenkaan tarvitse olla, eikä meidän tule siihen lähtökohtaan suostua. Nyt näistä asioista täytyy keskustella avoimesti kolmikantaisella periaatteella, valtion, sekä työntekijöiden ja työnantajien työmarkkinajärjestöjen kanssa. Nyt täytyy ottaa selkeä yhteinen kanta, että kukaan osapuoli ei hyväksy heikommassa asemassa olevan työvoiman hyväksikäyttöä Suomessa!

Teollisuusliitto julkaisikin alan työnantajaliittojen kanssa maatalouden kausityövoimaa koskevan uuden työehto-oppaan. Siinä kerrotaan kaikki oleellinen perustieto mm. palkasta, työajasta, lepoajoista ja työsuojelusta (4). Lisäksi oppaan lopussa on esimerkki miltä palkkalaskelman tulisi näyttää.

Estetään ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö Suomessa puhumalla siitä etukäteen avoimesti. Tämä opas on yksi keino käydä julkista keskustelua asian ympärillä. Samalla se myös puhdistaa alan mainetta.

Työstä kuuluu saada elämiseen riittävä palkka ja työehtojen on oltava säällisiä. Tälle ajatuspohjalle ammattiliitot kaikkialla maailmassa on alun alkaenkin perustettukin.

 

Lähteet:

  1. https://yle.fi/uutiset/3-12382546
  2. https://yle.fi/uutiset/3-12386292
  3. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008568497.html
  4. https://www.teollisuusliitto.fi/2022/04/maatalouden-kausityovoimalle-oma-tyoehto-opas/
+1
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu