Faktoja Pohjanmaan kauppakamarille työmarkkinoista

Pohjanmaan kauppakamarin pj. Erkkilä kuvaili KP-lehdessä 3.10 näkemyksiäni ”äärivanhoilliseksi”, kun samassa lehdessä kerroin näkemyksiäni Metsäteollisuus ry:n ilmoituksesta erkaantua työehtosopimuksista. Lehden haastattelussa kerroin olevani huolissani alan työnantajien neuvotteluasemasta, sekä työntekijöiden yhdenvertaisuudesta tulevaisuudessa. Olen huvittunut tullessani kutsutuksi ”äärivanhoilliseksi” kauppakamarin toimesta, jonka ihmiseen nähden konkreettisin tehtävä on myöntää meritokraattisia juhlamerkkejä pukujuhliin.

Koska arvostelu kohdistui minuun myös pääluottamusmiehenä, koen tarpeeksi todeta puhtaalla omallatunnolla Erkkilälle, että meillä Bolidenilla on koko suurteollisuusalueen moderneinta yhteistyötä työntekijöiden ja työnantajan välillä, jonka avulla torjutaan jopa koronaa. Sen neuvotteluyhteyden pohja nojaa yhteen Suomen parhaimmista työehtosopimuksista, jonka avulla olen tehnyt kymmeniä paikallisia sopimuksia.

Erkkilä jatkoi KP-lehdessä 6.10., että hän kokee loukkaavaksi vastakkainasetteluksi ajatuksen, että työntekijää pidetään heikompana neuvotteluosapuolena työnantajaan nähden. Totean Pohjanmaan kauppakamarin puheenjohtajalle, että työntekijän heikompi asema työnantajaan nähden ei ole hänen harkintansa varassa, sillä se on todettu kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Euroopan Unionin ihmisoikeusasiakirjan artiklat 27-31 takaavat työntekijöille oikeuden järjestäytyä, neuvotella työehtosopimuksia, käyttää työtaistelukeinoja, oikeuden tulla kuulluksi, turvan perusteettomalta irtisanomiselta, oikeuden päivittäisiin ja viikoittaisiin lepoaikoihin, vuosiloman sekä oikeuden terveellisiin, turvallisiin, ihmisarvoisiin työoloihin ja ehtoihin. Euroopan Unionin ihmisoikeuskirjan artiklat puolestaan nojaavat YK:n alaisen, mutta sitä itseään vanhemman kansainvälisen työjärjestön ILO:n, ihmisoikeussopimuksiin. Suomi on ratifioinut näitä ILO-sopimuksia toiseksi eniten pohjoismaissa, eli 72 kappaletta.

Työehtosopimuksista neuvotteleminen kuuluu niille osapuolille, jotka mm. Euroopan Unionin ihmisoikeusasiakirjan artiklassa 28 on todettu edustavan työntekijöitä tai työnantajia. Suomessa kauppakamarit eivät ole näitä osapuolia. Kolmikantakin tarkoittaa yleismaailmallisesti valtiota, sekä työntekijöiden ja työnantajien työmarkkinajärjestöjä, jotka haluavat neuvotella työehdoista. Sen nimi olisi nelikanta, jos keskuskauppakamarilla olisi siellä joku rooli.

Tulevaisuudessa kestävään kehitykseen ja digitalisaatioon liittyvät asiakokonaisuudet muodostavat kaikkien maailman maiden, yritysten ja ihmisten suurimmat haasteet. Työehtosopimukset perustuvat yhdessä neuvottelemiseen, eikä niiden vastainen ristiretki edistä näiden tulevaisuuden haasteiden ratkaisemista.

Pääluottamusmies ja SAK Pohjanmaan pj.

+1
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu