Koko maakunnan maine vaakalaudalla

Aluevaalit lähestyvät loppuaan ja ehdokkaat teroittelevat jo kynsiään vaalien jälkeiseen poliittisten paikkojen jakoon ja sen toteuttamistapaan liittyen.

Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajana toimii Perussuomalainen kansanedustaja Mauri Peltokangas. Hän istuu myös Kokkolan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan paikalla. Hän on myös tullut tunnetuksi keskeneräisestä oikeusprosessista, jossa häntä syytetään ulkomaalaisten solvauksista ja rasismista sosiaalisessa mediassa. Käräjäoikeus tuomitsi asian Peltokankaan hyväksi, mutta syyttäjä on valittanut tuomiosta, joka tekee oikeusprosessista keskeneräisen (1).

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimii puolestaan Tiina Isotalus, joka on myös niin ikään tullut tunnetuksi käräjäoikeuden tuomion saaneena sosiaalisen median solvauksistaan yhtä kuntalaista kohtaan (2). Kokkolan kaupunginvaltuusto päättikin perustaa selvityselimen pohtimaan koko kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston luottamusta (3). Peltokangasta ja Isotalusta yhdistävät myös 2019 eduskuntavaalit, joissa Peltokangas oli itse ehdokkaana, ja joissa Isotalus toimi Jutta Urpilaisen vaalipäällikkönä.

Keski-Pohjanmaa on mannersuomen pienin maakunta, jonka väestöstä jopa noin 70% asuu Kokkolassa. Kaikki mitä tapahtuu Kokkolassa, vaikuttaa siis automaattisesti myös koko maakuntaan. Nyt kun maakunnan suurimman kunnan valtuuston puheenjohtaja ja koko maakuntavaltuuston puheenjohtaja käyttäytyvät tällä tavalla, vaikuttaa se koko maakunnan maineeseen niin asukkaiden, kuin potentiaalisten sijoittajien ja investoijien silmissä.

Kokkolassa sijaitsee Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymä, joka laajenee lähitulevaisuudessa mm. litiumin jalostustehtaalla. Samalla kaupunki haaveilee ja kosiskelee alueelle uutta teollisuutta alueelle, jossa on vahvaa akkukemikaalien osaamista. Tämä on tulevaisuuden teollisuudenala, joka on hyvin tarkka maineestaan niin CO2-päästöjen, kuin eettisten kysymysten ja investointipaikan poliittisen kestävyyden osalta.

Poliittinen riski on potentiaalinen maineriski ja yksi tekijä jonka investoijat haluavat minimoida, koska poliittinen epävakaus asettaa investoinneille suoran kannattavuusriskin. Tältä pohjalta voimme arvella, että tämmöinen sijoittaja miettii useammankin kerran sijoittautumistaan Keski-Pohjanmaalle, jonka kansanedustaja ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja istuu oikeuden edessä rasismista, kiroilee sosiaalisessa mediassa populististen olkiukkojensa perään, ja haukkuu suuryrityksen johtoa vinkuleluiksi, sekä epäsuorasti jopa kehottaa välttämään heidän palveluidensa käyttämistä (4).

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston luottamusta pohtivan elimen vetäjällä, onkin ennalta näkemättömän suuri vastuu koko maakunnan luottamuksen palauttamisen kannalta. Voivatko tämmöiset henkilöt istua poliittisilla kärkipaikoilla missään poliittisessa toimielimessä koko alueella. Entä kuinka ”katu-uskottavalta” näyttäisi, jos nämä henkilöt vain ”siirrettäisi” maakuntavaltuustoon saman arvoisille puheenjohtajan pesteille meidän mainettamme ja uskottavuuttamme edustamaan?

Tämä kirjoitus oli Keski-Pohjanmaan alueen puolueille, jotka vaalien jälkeen jakavat poliittiset edustuspaikat. Tehkää oikeita ratkaisuja alueen mainehaitan minimoimiseksi, sillä nyt koko maakunnan maine asukkaiden, paluumuuttajien ja sijoittajien silmissä on valtaan takertuvien puheenjohtajien panttivankina. Mediassa heistä kirjoitetaan vielä useasti ja pitkään vielä keskeneräisistä asioista.

Kokkolan kaupunginvaltuutettu
Petri Partanen

 

Lähdeviitteet:

  1. https://yle.fi/uutiset/3-12235938
  2. https://yle.fi/uutiset/3-12188101
  3. https://yle.fi/uutiset/3-12228915
  4. https://twitter.com/mauripeltokang2/status/1483871815596449798?s=20

25.01.2022 lisätty kirjallinen täsmennys miksi oikeusprosessi Peltokankaan osalta on kesken.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu