Kommentti Lintilälle

Ministeri Lintilä kirjoitti 6.11. Keskipohjanmaassa mielipidekirjoituksen, jossa hän totesi että teollisuuden sähköveroa pitäisi alentaa. Hän arveli että tämä kannustaisi yrityksiä ”sähköistämään” tuotantoaan ja investoimaan.

Kun KIKYllä annettiin yrityksille veroalennuksia 6,5 miljardin euron edestä vuosina 2017-2019 ja jotenkin oletettiin että se saisi yritykset investoimaan ja luomaan työpaikkoja ns. KIKYyn kuuluvassa kolmannessa loikassa, niin sitä ei STTKn mukaan yksiselitteisesti tapahtunut, vaan säästöt jaettiin osinkoina ulos omistajille. Tämä pitäisi Lintilän muistaa, koska hän on ollut itsekin työntekijäjärjestöjä pakottamassa KIKYyn pakkolakiuhkailuilla 2015. Jatkuvien verovähennysten antaminen yrityksille ei siis yksinkertaisesti luo työpaikkoja, eikä johda investointeihin. Yrityksille on annettu veroalennuksia vuoden 2010 jälkeen KELA maksun poiston, yhteisöveron alentamisen ja KIKYn avulla jo yli 20 miljardia. Veroja ei varmaan kukaan rakasta, mutta ei tämä yhteiskunta ilman niitä toimi.

Mutta jos valtionvarainministerin mukaan valtion kirstussa on löysää rahaa jaettavaksi, niin ehdotan että kokeilisimme tällä kertaa antaa sitä jollekin muulle. Valtio voisi aloittaa esimerkkiä näyttämällä vaikka omistajan roolissa selvittää Postin ja PAUn välisen palkkojen polkemista koskevan riidan. Sen voi pääosin kustantaa jo pelkästään postin hallituksen jäsenien palkkioita leikkaamalla. Jos sen jälkeen vielä nappulaa on, niin sitten voisi valtio edelleen työnantajan roolissa antaa hoitajille heidän kovasti toivomansa palkkojen tasa-arvoerän. Nämä olisivat oikeudenmukaisia, ihmisläheisiä ja yksinkertaisesti järkevämpiä keinoja käyttää valtion varoja.

Kuluttajille lisää ostovoimaa toivoen
Petri Partanen
SDP

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu