Kuinka keskustella pakolaisista?

Maahanmuutosta voi puhua monesta eri näkökulmasta. Yksi näkökulma voi olla inhimillinen ja toinen näkökulma voi olla kansantaloudellinen. Rasistiset näkökulmat ovat laittomia, eivätkä ratkaise mitään.

Kokkolan kaupunginvaltuuston kokouksessa odotetusti nousi keskustelunaiheeksi kiintiöpakolaisten vastaanottaminen vuonna 2020. Eniten keskustelua käytiin kuitenkin nuorisovaltuustolta alkuperänsä saaneen aloitteen tiimoilta, eli asfalttialueesta mopoilijoille. Keski-Pohjanmaan uutisoinnista 16.2.2020 saattoi saada sellaisen käsityksen, että pakolaiskysymyksen käsittelyn yhteydessä olisi valtuuston puheenjohtajan mielestä ollut jotain ”paskapuheeksi” viittaavaa. Olen kuitenkin asiaa Facebookissakin kommentoineen valtuutettu Terho Taarnan kanssa samaa mieltä, näin ei kuitenkaan ollut.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.02.2020, perussuomalaiset keskustelivat pakolaisista talousnäkökulmasta – ”onko meillä varaa vastaanottaa”, ”pitäisi auttaa lähtömaassa”. Toisenlaisen talousnäkökulman tuo esille usein valtakunnan politiikan tasolla kokoomusta tai työnantajajärjestöjä lähellä olevat äänenkannattajat, mutta siinä mielessä että ei-Suomalaisia tulisi pystyä palkkaaman alle sen, mitä Suomessa työehtosopimuksilla on yhdessä sovittu työmarkkinajärjestöjen kesken. Molemmat näistä näkökulmista, ”onko varaa vastaanottaa” tai ”palkat alle TES-tason”, ovat taloudellisia näkökulmia. Kuitenkin näistä merkittävästi julmempia ovat lähtökohdaltaan heikomman asemassa olevan taloudelliseen hyväksikäyttöön myönteisesti suhtautuvat tahot. Heikompien asemassa olevien ihmisten taloudelliseen hyväksikäyttöön taipuvaisilla on varmasti olemassa helvetissä erityinen paikka, mutta silti sitäkään ei Suomessa pidetä rasismina, tai edes ”paskapuheena”.

Itse äänestin valtuustossa kuten lähes kaikki muutkin. Vaikka kokouksessa oli kahden laidan lievää populismia, niin en kuitenkaan voi allekirjoittaa väittämää, että kokouksesta olisi voinut kenellekään jäädä ”karvas kyynel” poskelle ”paskapuheesta”, jota siellä ei selvästikään ollut. Kun Li Anderssonkin viittasi ”paskapuheeseen”, osasi hän myös viitata selvästi ja välittömästi mitä hän sellaisena piti.

Kannustan rakentavaan ei-populistiseen keskusteluun pakolaisista, maahanmuutosta ja työperäisestä maahanmuutosta, sekä siirtolaisuudesta, koska näiden asioiden juurisyyt eivät pelkästään ole moniulotteisia, vaan nykyisin kasvavissa määrin ilmastonmuutoksen, ihmisoikeusloukkauksien ja sisällissotien jälkiseurauksia.

 

Kaupunginvaltuutettu SDP
Petri Partanen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu