Lepomäki, kerro koko totuus

Lepomäki puolusti kiivaasti Keskipohjanmaa lehdessä 18.07. Kokoomuksen tavoitetta ajaa kaikille yhtenäinen työttömyysturva, koska se olisi hänen mukaansa ”oikeudenmukaista” ja ”tasavertaista”.

Uudistuksen on arvioitu maksavan jopa lähes 300 miljoonaa, mutta silti A-studiossa 13.07. hän ei osannut vastata selvään kysymykseen mitä tämä uudistus saisi maksaa. Lepomäki ei ole esittänyt mitään tarkkaa mallia, jolla tämä uudistus toteutettaisiin, mutta KELA on mainittu jossain asiayhteyksissä. Jos KELA hoitaisi työttömyysturvan, niin tämä alkaa muistuttamaan entistäkin enemmän perustulokeskustelua. Jos tästä pitäisi jotain tulkintaa tehdä, niin ilmeisesti kokoomukselle käy perustulo, mutta niin että se rahoitettaisi työttömien työttömyysturvaa heikentämällä, koska järjestelmään ei ole esitetty lisättäväksi rahaa.

Kokoomuksen esittämä malli olisi työnantajien työmarkkinajärjestö EK:n johtavan asiantuntijan Vesa Rantahalvarin mukaan kallis, sekä heikentäisi työllisyyttä. Koska EK:n johtopaikkaa pitää toinen Kokoomuspuoleen jäsen, Jyri Häkämies, ja koska EK:n yleisenä tavoitteena on työnantajien sivukulujen pienentämien, joihin kuuluvat mm. työttömyysvakuutusmaksut, voimme tästäkin vetää oikeutetun johtopäätöksen siitä, että tavoitteena on työttömyysturvan tason alentaminen. Lukijoille tämä oikeiston talouspopulistinen politiikka myydään aina kauniilla sanoilla, tällä kertaa sitten vaikkapa ”oikeudenmukaisuudella ja ”tasavertaisuudella”. Suomennettuna: yhtä huono työttömyysturva kaikille, riippumatta mistään omasta aktiivisuudesta. Eli tämä alkaa kuulostamaan entistäkin enemmän aktiivimalli kakkoselta, jonka ykkösversiossakin oli korjaamattomia valuvikoja.

On suorastaan surkuhupaisaa, että niinkin kovasti valinnanvapauden puolesta viimevuosina puhunut kokoomus pakottaisi nyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan koskemaan jopa myös toimitusjohtajia ja perintömiljonäärejä, jotka eivät tätä turvaa tarvitse, saatikka haluaisi siitä edes yleisen verotuksen muodossa maksaa. Yleisellä verotuksellahan tämä enenevissä määrin rahoitettaisiin, jos KELA sen hoitaisi. Kokoomuksen mallissa normaalia korkeampi työttömyysturva tulisi myös heille, jotka eivät olisi koskaan työelämää, tai työelämään johtavaa koulutusta edes nähneetkään, tai jotka eivät sitä turvaa yksinkertaisesti tarvitse tai halua. Tällä hetkellähän valinnanvapaus on mahdollista, koska voi itse päättää olla kuulumatta työttömyyskassaan.

Lepomäki on historian saatossa puhunut kovasti irtisanomisen helpottamisen, sekä työttömyysturvan yleisen leikkaamisen puolesta. Raflaavista otsikoista huolimatta mikään ei näytä muuttuneen. Säkissä saa edelleen saman Lepomäen. Hänen tavoitteensa on yksinkertaisesti niin heikko työttömyysturva ja muu sosiaaliturva, että ihminen tarjoaisi työpanostansa millä hinnalla tahansa, joka vain laillistaisi jo esille tulleet työntekijöiden orjatyön kaltaiset hyväksikäyttötilanteet. Onneksi kuvatun kaltaisen, sekä Lepomäen ja Wahlroosin edustaman ajatuspaja liberan lopullisen tavoitteen esteenä ovat vielä ammattiliitot, sekä vahva ja toimiva työehtosopimusjärjestelmä.

petripartanen

Kiinnostuksen aiheet: Brändäys, projektinhallinta, aluepolitiikka, EU, hanketyö, työelämä, ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu