Lepomäki, kerro koko totuus
Lepomäki puolusti kiivaasti Keskipohjanmaa lehdessä 18.07. Kokoomuksen tavoitetta ajaa kaikille yhtenäinen työttömyysturva, koska se olisi hänen mukaansa ”oikeudenmukaista” ja ”tasavertaista”.
Uudistuksen on arvioitu maksavan jopa lähes 300 miljoonaa, mutta silti A-studiossa 13.07. hän ei osannut vastata selvään kysymykseen mitä tämä uudistus saisi maksaa. Lepomäki ei ole esittänyt mitään tarkkaa mallia, jolla tämä uudistus toteutettaisiin, mutta KELA on mainittu jossain asiayhteyksissä. Jos KELA hoitaisi työttömyysturvan, niin tämä alkaa muistuttamaan entistäkin enemmän perustulokeskustelua. Jos tästä pitäisi jotain tulkintaa tehdä, niin ilmeisesti kokoomukselle käy perustulo, mutta niin että se rahoitettaisi työttömien työttömyysturvaa heikentämällä, koska järjestelmään ei ole esitetty lisättäväksi rahaa.
Kokoomuksen esittämä malli olisi työnantajien työmarkkinajärjestö EK:n johtavan asiantuntijan Vesa Rantahalvarin mukaan kallis, sekä heikentäisi työllisyyttä. Koska EK:n johtopaikkaa pitää toinen Kokoomuspuoleen jäsen, Jyri Häkämies, ja koska EK:n yleisenä tavoitteena on työnantajien sivukulujen pienentämien, joihin kuuluvat mm. työttömyysvakuutusmaksut, voimme tästäkin vetää oikeutetun johtopäätöksen siitä, että tavoitteena on työttömyysturvan tason alentaminen. Lukijoille tämä oikeiston talouspopulistinen politiikka myydään aina kauniilla sanoilla, tällä kertaa sitten vaikkapa ”oikeudenmukaisuudella ja ”tasavertaisuudella”. Suomennettuna: yhtä huono työttömyysturva kaikille, riippumatta mistään omasta aktiivisuudesta. Eli tämä alkaa kuulostamaan entistäkin enemmän aktiivimalli kakkoselta, jonka ykkösversiossakin oli korjaamattomia valuvikoja.
On suorastaan surkuhupaisaa, että niinkin kovasti valinnanvapauden puolesta viimevuosina puhunut kokoomus pakottaisi nyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan koskemaan jopa myös toimitusjohtajia ja perintömiljonäärejä, jotka eivät tätä turvaa tarvitse, saatikka haluaisi siitä edes yleisen verotuksen muodossa maksaa. Yleisellä verotuksellahan tämä enenevissä määrin rahoitettaisiin, jos KELA sen hoitaisi. Kokoomuksen mallissa normaalia korkeampi työttömyysturva tulisi myös heille, jotka eivät olisi koskaan työelämää, tai työelämään johtavaa koulutusta edes nähneetkään, tai jotka eivät sitä turvaa yksinkertaisesti tarvitse tai halua. Tällä hetkellähän valinnanvapaus on mahdollista, koska voi itse päättää olla kuulumatta työttömyyskassaan.
Lepomäki on historian saatossa puhunut kovasti irtisanomisen helpottamisen, sekä työttömyysturvan yleisen leikkaamisen puolesta. Raflaavista otsikoista huolimatta mikään ei näytä muuttuneen. Säkissä saa edelleen saman Lepomäen. Hänen tavoitteensa on yksinkertaisesti niin heikko työttömyysturva ja muu sosiaaliturva, että ihminen tarjoaisi työpanostansa millä hinnalla tahansa, joka vain laillistaisi jo esille tulleet työntekijöiden orjatyön kaltaiset hyväksikäyttötilanteet. Onneksi kuvatun kaltaisen, sekä Lepomäen ja Wahlroosin edustaman ajatuspaja liberan lopullisen tavoitteen esteenä ovat vielä ammattiliitot, sekä vahva ja toimiva työehtosopimusjärjestelmä.
Mm. kauniit, rohkeat ja menestyvät kokoomus-ladyt haukkuivat aikanaan köyhiä vasureita katkeriksi ja kateellisiksi.
Kun miljonääri Sipilän johdolla keskustakin unohti ”köyhän asian”, niin Orpo ja kokoomus kääntyi, mm. ”VALINNANVAPAUDELLAAN” tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti ”pihtiputaan mummojenkin” asialle. – Mummot olisivat voineet itse valita ja päättää mihin palvelupaikkaan Kela-taksinsa olisivat käskyttäneet, mutta koska Sipilä ei saanut maakuntauudistustaan hän heitti hallituksensa tunkin.
Vastaavalla köyhän, työttömäksi jääneen työmiehen asialla uusi kokoomus on nytkin, vaatiesaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa KAIKILLE!?
– Presidenttiehdokas Niinistökin sanoi aikanaan, etta samanlaisina työmiehinä samassa veneessä Suomelle olemme KAIKKI!
Ilmoita asiaton viesti
Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö ammattiliitot ole kaikkien järkevien ja välttämättömien tavoitteiden esteenä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on aivan puhtaasti ammattiliittojen neuvotteluaseman heikentämisestä. Minusta moinen on ihan ok poliittisena tavoitteena, mutta olisi jotenkin sisäsiistimpää jos sen uskaltaisi sanoa ääneen.
Tasavertaisuudesta kun ei kuitenkaan ole kysymys, sillä jo nykyisellään jokainen asiaa ymmärtävä voi liittyä työttömyyskassaan, jolla ei ole liitoksia ammattiyhdistysliikkeeseen. Jos taas ei ymmärrä, niin sehän on Lepomäen ajaman ideologian mukaan pelkästään voi, voi.
Joka tapauksessa arvostan Elina Lepomäen ja hänen taustajoukkojensa kykyä tuoda asioita esille. Ammattilaisten osaaminen on aina arvostettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
On kyllä tämäkin. On olemassa ihan selvä vääryys ansiosidonnaisen rahoituksessa, mutta solidaarisina itseään mainostavat tahot eivät sitä tahdo muuttaa, kun sattuu omia suosimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki teki kahden päivän vierailun Sveitsiin.Tuliaisina hän kertoi tiedotusvälineille, että Sveitsissä ei ole lainkaan työsuhteissa irtisanomissuojaa.Olikohan tulkin moka?
Ilmoita asiaton viesti
> Hänen tavoitteensa on yksinkertaisesti niin heikko työttömyysturva
> ja muu sosiaaliturva, että ihminen tarjoaisi työpanostansa millä
> hinnalla tahansa, joka vain laillistaisi jo esille tulleet työntekijöiden
> orjatyön kaltaiset hyväksikäyttötilanteet.
Näissä blogeissa toistuu liioittelu. ”Paikallinen sopiminen puolittaisi palkat suomalaisilta työntekijöiltä.” ”Ansiosidonnainen (porrastettu) työttömyysturva kaikille olisi niin heikkoa sosiaaliturvaa, että ihminen tarjoaisi työpanostaan millä hinnalla tahansa.”
Ilmoita asiaton viesti
Liiotteluako, valitettavasti ei ole ja se tässä huolestuttaa vaikka asia ei itseäni koskeekaan, eläkkeellä kun olen.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen joidenkin poliitikkojen tavoite voi sinänsä olla mahdollisimman heikko sosiaaliturva ja matalat palkat. Samoin kuin joidenkin Vasemmistoliiton poliitikkojen tavoite on kommunistinen Suomi. Politiikassa tarvitaan enemmistö kansanedustajista päätöksiin, ja enemmistö äänestäjistä on työntekijöitä, jotka ovat huolestuneita eduistaan. Siksi on liioittelua maalata kovin erityisiä kauhukuvia siitä, että jonkun yksittäisen poliitikon tai edes puolueen pienen eliitin etuja ajava agenda voisi jotenkin toteutua demokratiassa ilman että työntekijät pystyvät vaikuttamaan asiaan äänestämällä.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman koomista edellyttää ”koko totuuden” kertominen poliittiselta vastapelurilta, jos itsellä on kainalossa ketunhännän sijaan koko kettu.
Korjaa, jos olen väärässä, mutta ainakin täysin ulkopuolisella hiipii väkisinkin mieleen, että ammattiyhdistysliike puolustaa tässä yksinomaan omaa asemaansa etujen turvaajana ja sitä kautta haluaa pitää kiinni maksavista asiakkaista.
Kerro siis sinäkin koko totuus. Jos sellainen nyt ylipäätään on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanteet muuttuvat nopeasti, kun EK käänsi kelkkansa asiassa.
Kyseessä on taustatuen antamienen eduskunnan oppositiossa olevalle kokoomukselle, jonka tarkoitus taasen ei ole mikään muu, kuin heikentää palkansaajan etuja ja oikeuksia.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/ekn-poliittinen-lypsyretki/
Ilmoita asiaton viesti