Populismin pelko on hölmöpolitiikan alku

Eduskunnassa istuvan opposition toiminta on viime aikoina ollut tragikoomista seurattavaa. Väkisinkin on tullut mieleen, että kun omia ajatuksia ei ole, niin katsotaan, mitä kaveri naapuripulpetissa kirjoittaa. Kokoomus esiintyy populistisena EU-kriittisenä puolueena ja perussuomalaiset eläkeleikkausesityksineen oikeistolaisena porvaripuolueena.

Kokoomus ilmoitti kannattavansa EU:n velkapakettia, mutta jättävänsä äänestämättä sen puolesta. Samaan aikaan kaikki muut talousalueet ja yksittäiset valtiot asiantuntijoiden neuvoilla nostavat talouksiaan ylös velkarahan avulla. Onkin perin eriskummallista, kun itseään eurooppamyönteiseksi puolueeksi kutsuva Kokoomus alkaakin populistiseksi ja asettaa koko eurooppalaisen talouskasvun uhanalaiseksi. Eurooppa on kuitenkin teollisuutemme keskeisin vientialue, jonka vuoksi tästä alkoivat hermostumaan jo yritysjohtajatkin. Kokoomus joutuikin kääntämään kelkkansa, kun valepopulismi ei kantanutkaan tosielämässä.

Samaan aikaan Perussuomalaiset jatkavat jo vuoden kestänyttä oikeistovyörytystään. He ovat mm. ilmaisseet olevansa valmiita kajoamaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan (Yle A-talk 28.1.2021), nostamaan ikää, jolla päästään eläkkeelle (Radio Dei 21.3.2021), sekä esittäneet työn sivukulujen vähentämistä (eduskunta 22.4.2021). Sehän tarkoittaa halua leikata eläkkeistä sekä henki- ja sairausvakuutuksista. Nämä ovat avauksia, joita on perinteisesti opittu kuulemaan Kokoomuksen suusta. Samalla ne syövät uskottavuutta perussuomalaisten kannattajien selittelyiltä, että heidän edellisessä hallituksessa harjoittamansa KIKY-politiikka oli ”sinisten syytä”. Tosiasiassa Soinin tyhjistä sutkautuksista puolue on muuttunut entistäkin enemmän oikeistolaiseen leikkaus-sutkautusten suuntaan, jota perustellaan vihapuheella ja pelottelemalla ”ulkomaalaisilla”. Käytetty kieli alkaa muistuttamaan entistä enemmän idästä tulevien oppien mukaista psykologista sodankäyntiä. Pelotellulle rahvaalle ei tarvitse esittää ensimmäistäkään loogista tai matemaattista perustelua päätöksien tueksi. Kokoomuksellekin tuli tosimaailma vastaan tämmöisen valepopulismin seuraamisessa ja lyhytaikaisen kannatuksen tavoittelemisessa.

Ammattiyhdistysliikkeen alueellisena päättäjänä minua kylmää suunnattomasti ajatus siitä, että kenellä voi olla varaa äänestää näitä puolueita. Valepopulismia harrastavat puolueet ovat muiden puolueiden joukossa samanlaisia elämänvoiman imijöitä kuin YTK on työttömyyskassojen joukossa. Sekin elää ja ratsastaa toisten saavutuksilla ja leikkii edustavansa heikommassa asemassa olevia, vaikkei tee ensimmäistäkään yhteiskunnallista tekoa tai aloitetta heidän eteensä. Samalla jymäytetty ja koronasta kärsivä kansa ymmärtää entistäkin vähemmän politiikan nykymenosta, koska populistien ote tosielämästä on viimekädessä aina pyöreä nolla.

Onneksi meillä on vasemmistovetoinen hallitus eikä KIKY-vetoinen valepopulistinen porvarihallitus miettimässä, minkälaisilla toimilla koronan aikaista sekä sen jälkeistä aikaa hoidetaan. Muistutan, että KIKY vie vieläkin palkansaajilta noin kaksi miljardia euroa joka vuosi (STTK laskelma), koska siinä sosiaalivakuutusmaksuja siirrettiin enemmän palkansaajien tilipussista riistettäväksi. Mitä tämmöinen KIKY-politiikka koronaan perustuvilla tekosyillä olisikaan voinut saada aikaiseksi?

 

Kirjoitus oli kolumni Demokraattilehden nettisivuilla:
https://demokraatti.fi/populismin-pelko-on-holmopolitiikan-alku/

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu