Puhe Teollisuusliiton kevätvaltuustossa 20.08.2020

Moni meistä huomasi että kesällä tuli kovaa valepopulismia oikealta. Ilmeisesti tällä oli tarkoitus vaikuttaa syksyn ensimmäisiin gallupeihin kuntavaaleja silmällä pitäen, ja siinä oikeisto jopa hieman onnistuikin. He onnistuivat iskemään niillä teemoilla, joista monilla on vain vähän tietoa, eli Euroopan unioni jota käsiteltiin sen tukipaketin kautta, sekä ilmastonmuutos jota käsiteltiin polttoaine-verokeskustelun kautta.

Euroopan unioni ja ilmastonmuutos ovat valtavan suuria asioita, joita ei voi lyhyesti selittää. Samalla ne ovat asioita, joita ei ole kerrottu kouluissa juurikaan vielä edes 1990-luvulla. Kertokaapa minulle, että kuka näistä kertoisi meidän jäsenkentällemme, jos jäsenkenttämme koostuu pitkälti matalasti koulutetuista ihmisistä, ja joista kaikki eivät ole tottuneet seuraamaan aikaansa ja päivittämään tietouttaan? Voimme ajatella että jäsenlehdellä tavoitamme jäsenistömme, mutta emme varmistua että jäsenlehteä luetaan emmekä voi kuitenkaan tavoittaa niitä jotka eivät ole meidän jäseniämme. Meillä on paljon äänestävässä iässä olevia jäseniä, jotka eivät tiedä mitään Euroopan unionista ja ilmastonmuutoksesta. Tämä luo salaliittoteorioille ja valepopulismille aukon päästä ihmisten mieliin. Joku voisi ajatella, että mitä sitten, kyllä enemmistö osaa ja tietää. Jos enemmistö osaisi ja tietäisi esimerkiksi Isossa Britanniassa, niin siellä ei olisi äänestetty BREXITin puolesta. Joku voi ajatella, että ei se ole mahdollista Suomessa. Mutta kyllä se on, jos emme tilkitse valepopulismin tietä ihmisten mieliin.

Valepopulismia ruokkivat sosiaalisen median ”algoritmit”, jotka tuottavat lukijan silmiin sellaisia kirjoituksia, jotka voivat olla täyttä valetta, mutta jotka koukuttavat lukijansa palaamaan aina vain uudelleen sosiaalisen median piiriin, koska sosiaalinen media toimii viimekädessä maksetuilla mainoksilla. Juuri samalla tavalla on aikaisemmin toiminut keltainen lehdistö, ja toimii vieläkin, ja juuri keltaista lehdistöä on pidettiin esim. Isossa Britanniassa yhtenä isona tekijänä BREXIT äänestyksen lopputuloksen kannalta.

Tämä on vain yksi esimerkki asiasta, jossa ihminen ja moraalittomasti toimiva media ruokkivat toisiaan ja joka lopulta johtaa kiihtyvään itseään ruokkivaan oravanpyörään. Onneksi kaikki mediat eivät ole tämmöisiä, mutta siinä missä moni uskoo parasta tarinan iskijää, uskoo moni myös niitä raflaavimpia otsikoitakin. Tämä siis riippumatta siitä onko asia edes totta, riittää kunhan se ruokkii ihmisen omia ennakkoluuloja. Näin ihmismieli nyt vain toimii.

Britanniassa talous laskee muuta Eurooppaa jyrkemmin juuri BREXITin johdosta. Tämä kertoo sen, että jos me haluamme pidemmällä aikavälillä pitää kiinni hyvinvointivaltiostamme ja työpaikoistamme, pitää meidän taistella valepopulismia vastaan, niin Euroopan Unioniin liittyen, kuin ilmastonmuutokseenkin liittyen. Se maa, joka ensimmäisenä omaa tietotaidon olla aidosti hiilineutraali, tulee tekemään rutkasti rahaa myymällä sitä osaamistaan muille maille. Siinä on todella suuri rahanteon ja työpaikkojen luomisen potentiaali. Tätä kautta me emme ole ainoita, joiden pitäisi olla valepopulismin torjunnasta kiinnostuneita. Jopa meitäkin enemmän siitä pitäisi olla kiinnostuneita nimenomaan työnantajat!

Palaankin alussa esittämääni kysymykseen, että kuka näistä asioista kertoisi faktoja ja taistelisi valepopulismia vastaan, ellei työntekijät ja työnantajat yhdessä! On luonnollista ehdottaa ja ajatella, että okei, velvoitetaan keskusjärjestöt SAK ja EK tähän, mutta uskon enemmänkin niin, että tarpeen näille keskusjärjestöille pitää tulla aidosti molemmista suunnista jäsenliittojen kautta. Siksi esitänkin, että Teollisuusliitto lähestyy vastapuolella olevia vientialojen työnantajaliittoja, tavoitteena saavuttaa yhdessä näkemys, että valheisiin perustuva populismi EU:sta ja ilmastonmuutoksesta muodostavat tulevaisuudessa turhia riskejä yrityselämään ja työpaikoille, ja että molemmat esittävät kattojärjestöillensä että asialle tulee tehdä jotain ja alkavat esimerkin muodossa tekemään jotain asialle myös itsekin. SAK:n #ilmastotekonyt kampanja jäi koronan jalkoihin eikä sen tyyliset lyhytkestoiset kampanjat riitä, vaan pitää tämän pitää olla jatkuvampaa ja pitkäkestoisempaa toimintaa! Kun sitten lähdemme näistä asioista kertomaan jäsenistöllemme, niin viestin tulee olla erittäin helposti ymmärrettävä, niin helposti, että sen ymmärtävät nekin jotka eivät ole tottuneet lukemaan hyvin.

Tätä esittäessäni en odota kuulevani rajuja taputuksia, mutta muistakaa se, että ne jotka haluavat rajoittaa lakko-oikeutta ja leikata sosiaaliturvaa, löytävät politiikassa aina ensimmäisenä ne, jotka levittävät valheisiin perustuvaa vihapopulismia ja haluavat palata ajassa kymmeniä vuosia taaksepäin. Yhteistyön sävelen he löytävät aina siitä, että pitää rajoittaa kolmikantaa, sekä tehdä leikkauksia ja antaa jotain omille etupiireille talouspopulistisiin valheisiin perustuen. KIKY ja aktiivimalli saivat alkunsa juuri valheisiin perustuvasta oikeistolaisesta talouspopulismista. On korkea aika tukkia valepopulismin mentävä aukko tässä yhteiskunnassa. Se ei ole pelkästään teko itsemme tai vientialojen työpaikkojen puolesta, vaan nykyisessä turvallisuuspoliittisessa ympäristössä, jossa hybridivaikuttamisen keinot ovat varsin moninaiset, se olisi ennen kaikkea myös isänmaallinen teko.

+1
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu