Puhe Teollisuusliiton valtuustossa 26.11.2021

Hyvät toverit. Meillä on hyvin katse pallossa, eli meneillään olevissa TES-neuvotteluissa. Mutta kun katse nostetaan vähän ylemmäksi, niin näemme paremmin pelikentän koko kuvan.

Pallon edessä näemme olevan myös vaaleja. 2022 Hyvinvointialuevaalit ja varsinkin 2023 eduskuntavaalit. Elinkeinoelämä katsoo myös pallon taakse ja näkee siellä tällä hetkellä varsinkin nämä vuoden 2023 eduskuntavaalit. Tätä varten työnantajaleiri onkin perustanut yhdistyksen nimeltään PRO-markkinatalous ry. Tämä järjestö uhoaa lehdissä jakavansa suoraan tukemilleen ehdokkaille 1,5 miljoonaa euroa. Järjestö on perustettu 2020 ja se on saanut helmikuussa 2021 jo 250 000 euron ”starttirahan” TT-säätiöltä, eli elinkeinoelämän omalta säätiöltä.

Jos tämä yhdistys jakaa todellakin 1,5 miljoonaa euroa suoraan valitsemilleen ehdokkaille, niin sillä tulee olemaan valtava merkitys eduskuntavaaleissa. Käsittääkseni vapaiden valtakunta-kampanjassa merkittävä osa rahoista kuitenkin meni mainosajan ostamiseen radiosta, televisiosta, lehdistä jne. Porvareidenhan ei tarvitse ostaa kaupallisesta mediasta mainosaikaa, koska kaupallinen media on joka tapauksessa heidän ehdokkailleen ja agendoilleen myötämielisempi, kuin mitä se on meidän ehdokkaille ja meidän agendoille.

Tämä on todella vakavasti otettava asia, ja toivon että tätä ei liitossa aliarvioida kun se tekee suunnitelmia vuoden 2023 vaaleja koskien. Me kaikki tiedämme, että Sipilän hallitus oli vasta harjoittelua. PRO-markkinatalous ry:llä on myös eräänlainen periaatejulistus, jonka keskeisimpänä teemana on haukkua julkista sektoria liian suureksi.

Toisin sanoen, he tulevat jakamaan rahaa sellaisille tahoille, jotka haluavat leikata julkista sektoria, tai sitten nimensä mukaisesti yksityistää sitä. Usein liian vähille ajatuksille jää myös se, että Suomessa myös eläkejärjestelmä on osa julkista sektoria. Kaikissa maissa se ei ole. Eläkejärjestelmä on meille 210 miljardin euron kysymys. Tähän kysymykseen moni poliitikko haluaisi sormensa upottaa.

Murikassa kansainvälisen yhteistyön ja solidaarisuuden kurssilla pääsimme kuuntelemaan Reijo Paanasen kertomana ajankohtaisia asioita Euroopan työmarkkinapolitiikasta. Sen kurssin perusteella voin vain todeta, että porvari vinguttaa Suomessa vanhaa vinyyliä. Maailmalla aletaan nimittäin entistä enemmän näkemään, että työehtosopimukset ja liittoihin järjestäytyminen vähentävät köyhyyttä ja parantavat tasa-arvoa.

Pohjoismaita pidetään yleisesti esimerkkeinä toimivasta valtioista ja toimivista työmarkkinoista. Ketkä meillä vastustavat tätä Pohjoismaista mallia ja korkeaa järjestäytymisastetta? Juuri ne tahot, jotka tulevat rahoittamaan PRO-markkinatalous ry:n toimintaa, ja kun he sitä 1,5 miljoonan euron leipäänsä jakavat, niin kyllä me tiedämme minkälaisia lauluja sitä syövät tulevat laulamaan.

Oli myös hauska hoksata kurssilla se, että vaikka Suomessa EK leikkii kolmikannan suhteen vaikeasti tavoiteltavaa, niin silti he osallistuvat Eurooppalaisen kattojärjestönsä kautta EU:n ylläpitämään sosiaaliseen dialogiin. Tämä on eräänlainen Eurooppalainen kolmikanta, jossa EU kuuntelee mitä työmarkkinatahoilla on sanottavana työmarkkinoihin liittyvistä direktiivisuunnitelmista. EK:n Brysselin toimistossa on myös kuulemma seitsemänkertainen henkilöstöresurssi käytettävissä meidän työntekijöiden vastaavaan toimistoon verrattuna.

Mutta mitä tekee EK Suomessa kolmikannan suhteen? Leikkii vaikeasti tavoiteltavaa. Se voi tehdä sen, koska se tietää, että heiltä kysytään kuitenkin aina mielipidettä.

Ja palloista kun nyt tässä puhutaan, niin käykääpä tutustumassa SASK:in Qatar22 kampanjaan, joka koskee ensivuoden jalkapallon MM-kisoja. Qatarissa Kahdeksaa jalkapallostadionia rakennettaessa on kuollut yli 6550 siirtotyöntekijää. Käytännössä siis lähes yhtä monta, kuin jalkapallokentän pinta ala on neliömetreinä. On suorastaan irvokasta katsoa jalkapalloa näissä mausoleumeissa ajatellen, että niitä rakennettaessa on kuollut niin paljon ihmisiä. Ilman ammattiyhdistysliikettä maailma olisi meille kaikille tämmöinen. Käykää tutustumassa tähän kampanjaan.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu