Puhe teollisuusliiton valtuustossa 29.11.2019

Hyvä yleisö, hyvät toverit.

Meistä jokainen muistaa niitä ensihetkiä kun tuli mukaan AY-toimintaan. Sitä ei itsekään osannut arvata kuinka vähän tiesi kaikesta niin hyvästä, kuin pahasta, niin Suomessa, kuin maailmalla.

Se mitä olen oppinut ennenkaikkea tässä matkan varrella on se, että ihmisen perusluonne, se ei koskaan muutu. Ihminen on luonut hyviä asioita, mutta on se myös luonut huonojakin asioita.

Siinä missä ihmiskunta tarvitsee sääntöjä toimiakseen jotenkin järkevällä tavalla, niin tarvitsee sääntöjä myös kapitalismi, sillä mitä muutakaan kapitalismi on, kuin ihmisen itsensä luoma asia. Turhaan ei sanota, että kapitalismi on rikki, koska kansainvälinen tulonjako, se vasta onkin rikki. Mutta miksi se on rikki?

Parisen vuotta sitten opiskellessani Genévessä kansainvälisen työjärjestön (ILO) toimintaa huomasin että maailma on todellakin muuttunut muutamassa vuosikymmenessä. Siinä missä toisen maailmansodan jälkeen Eurooppaa rakennettiin kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimusten pohjalta, eli kolmikantaisesti valtioiden, työntekijäjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen kanssa, haluavat nykyisin työnantajajärjestöt irtisanoutua tästä toiminnasta. Kun työnantajajärjestöt haluavat kuitenkin säilyttää vaikutusvaltansa ja kanavat valtioiden sisällä ja ulkona, ilmenee tämä siten, että työnantajajärjestöt haluavat poistaa maailmanlaajuisesti työntekijöiden ainoan keinon ja oikeuden puolustautua, eli lakko-oikeuden. Miksi he niin haluavat tehdä ja mitä he sillä ajattelevat saavansa aikaan, niin pyydän teitä asettumaan palkansaajan asemaan sellaisessa yhteiskunnassa, jossa demokratia on häilyvää, ja jossa kaikki on kaupan, ihmiset, politiikka, laki, kaikki. Miten sellaisen yhteiskunnan ihminen voi muutoin vaikuttaa omaan asemaansa yhteiskunnassa, kuin menemällä lakkoon. Ei mitenkään. Kolmikanta menettää merkityksensä, jos yksi sen osapuolista riisutaan kaikista hampaistaan.

Työnantajilla on aina kaikki varallisuus ja valtiolla on aina pakkokeinojen monopoli oman alueensa sisällä, joten kolmikannan kolmas osapuoli, työntekijät, menettävät kaiken vaikutusvaltansa, jos heillä ei ole edes oikeutta kieltäytyä tekemästä töitä. Juuri siksi lakko-oikeus on yksi tärkeimmistä ihmisoikeuksista, se on oikeus olla erimieltä vahvempia osapuolia vastaan – ilman pelkoa rangaistuksesta, tai kostosta. Tämä tekee siitä niin keskeisen ihmisoikeuden. Mutta oletteko huomanneet, että yhtäkään tahoa joka haluaisi rajoittaa lakko-oikeutta Suomessa, olisi syytetty koskaan ihmisoikeuksien rajoittajaksi? Ette ole tainneet lukea ainakaan medialiiton omistajien lehdistä sellaisia näkökulmia.

Suomessa kolmikannan heikentäminen vähentää palkansaajien vaikutusvaltaa enemmän kuin työnantajien. Kolmikannan kautta on saatu lakiin 8 tunnin työpäivä, viisipäiväinen työviikko, kesälomat, äitiys- ja isyyslomat, nyt vain muutamia lakeja mainitakseni. Tämmöisiä lakeja on vaikea enää saada aikaiseksi, jos työnantajaliitot eivät enää halua keskustella niistä. Työnantajilla on siis aina varaa jättäytyä näistä kolmikantaisista neuvotteluista pois, koska ne tietävät heille vain kustannuksia.

EK haluaa että jokainen liitto seisoisi yksin tällä liittokierroksella, jotta se voisi ajaa Työehtoshoppailun kaltaisia asioita eteenpäin, yksi pieni liitto kerrallaan. EK ja Teknologiateollisuus eivät ehkä osanneet arvata kuinka vahva voikin olla, kun monta pientä liittoa toimii yhdessä. Onnittelut PAUlle ja liittoyhteistyölle sen johdosta. Yhdessä olemme vahvempia!

Hyvät toverit, epäisänmaalliset tahot haluavat tässä maassa löysät rahat pois. Se minne tämä löysä raha valuisi, ei ole mikään henkilö, paikka tai pankkitili Suomessa. Maat joissa tehdään rajusti uusliberalistista politiikkaa, eli AY-oikeuksien rajoittamista, valtion omaisuuden myymistä ja kaiken yksityistämistä, valuu rajusti rahaa ulkomaille. Siksi näissä maissa tyytymätön kansa haluaa radikaaleja ratkaisuja köyhyyden ja epätasa-arvoisuuden kasvun johdosta. Tämä puolestaan johtaa populismin nousuun ja yleisestikin epävakaaseen yhteiskuntaan. Historian saatossa tässäkään ei ole mitään uutta, mutta harvoin siitä seuraa mitään hyvää, kaikista vähiten palkansaajille. Hyvät toverit, siksi kapitalismi on rikki.

Kaikkea voidaan kyllä korjata ja ehostaa. Minä näen ammattiyhdistysliikkeen tulevaisuuden niin, että meidän tulee alkaa edunvalvonnan lisäksi puhumaan eettisestä kuluttamisesta, johon liittyy kiinteästi niin keskustelut työoloista ja elämiseen riittävästä palkasta, kuin myös ympäristön suojelu ja ilmastonmuutos. Jos ammattiyhdistysliike ei vaikuta nuorille tarpeeksi seksikkäältä, niin minä uskon, että jos ammattiyhdistysliike tekisi enemmän asioita ja järjestäisi tilaisuuksia yhdessä esimerkiksi Finnwatchin, SASKin ja Eetti ryn kanssa, yhdessä, niin tästä voitaisi saada kasaan sellainen paketti, joka näyttäisi nuorekkaalta, modernilta ja trendikkäältä. Todellisuudessa me puhuisimme edelleen meille tälläkin hetkellä tärkeistä asioista, mutta vain eri näkökulmasta, ja vähän pienen mutkan kautta, maailmalla jo olevien huonojen esimerkkien kautta. Näitä huonoja esimerkkejä nämä kolme järjestöä kyllä osaavat meille kertoa.

Lopuksi haluan toivottaa voimia meidän neuvottelijoillemme. Te olette paljon vartijoina tällä liittokierroksella, paljon enemmän a laajemmin kuin moni arvaakaan. Kyse ei ole pelkästään minusta tai sinusta, vaan meistä kaikista yli rajojen, myös naapurimaissa.

Ja aivan loppujen lopuksi haluan antaa erityismaininnan metsäteollisuudelle, joka aikoo tuhlata kahden vuoden KIKY-päivät työsulkuunsa.
Tuleeko kyseisellä alalla nyt kahden vuoden takapakki kilpailukykyn suhteen? Eipä taida tulla.

+3
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu