Sympatiat SOITEn henkilöstölle

Yksityisellä sektorilla YT-neuvottelut yleensä tarkoittavat sitä, että henkilöstön määrä sopeutetaan joko poikkeuksellisesti laajentuvaa, tai sitten supistuvaa tuotantoa vastaavaksi. Jos halutaan ulkoistaa jokin olemassa oleva toiminto jota tarvitaan vielä tulevaisuudessakin, myydään samalla työntekijät ja laitteet, jotta voidaan varmistaa että ulkoistettu toiminto palvelee yritystä myös jatkossa.

SOITE aloittaa 220 henkilöä koskevat YT-neuvottelut, joka tarkoittaa vastaa noin 6% koko henkilöstöstä. Suuri osa tästä taitaa koskevan tehostetun palveluasumisen myymistä ulos, eli ulkoistamista. Jos oma toiminto ajetaan täysin alas ja se myydään suoraan ulos ilman liikkeenluovutusta, mahdollistaa se työntekijöiden erottamisen ja vanhojen työehtojen heikentämisen, eli sopimusshoppailun. Yksityisellä puolella kun hoitajien palkka on hieman pienempi ja yksityisten hoiva-alojen yritysten käyttämä todellinen hoitajamitoitus asiakasta kohden on pienempi, kun keittäjäkin lasketaan hoitajamitoitukseen.

Kaikki tietävät että vanhusväestön määrä on kasvussa, ja että vanhukset kuluttavat rahalla laskettuna keskimäärin enemmän SOTE palveluita kuin työssäkäyvät. Erityisesti vanhushuollon osalta töiden määrä ei ole vähenemään päin nyt tai tulevaisuudessa. Kukaan ei uskalla sanoa todellista syytä YT-neuvotteluille, ne ovat hoitajien palkoista leikkaaminen, sekä heidän määrän vähentäminen. Kukaan ei vahingoitu, jos yksityisellä sektorilla kone tai laite jätetään ulkoistuksen ja halpuuttamisen nimissä huonommalle hoidolle. Mutta jos näin tehdään julkisella sektorilla vanhuspalveluille, niin miten varmistutaan riittävästi siitä, että vanhukset eivät vahingoitu ja että se joka ulkoistuksen ottaa hoitaakseen myös omaa riittävät resurssit sen toteuttamiseen?

YT neuvottelut ovat nimensä mukaisesti yhteistoimintaneuvottelut ja yhteistoiminta puolestaan tarkoittaa yhteistyötä. Toivottavasti rehellinen ja aito yhteistoiminnan henki tulee olemaan läsnä näissä neuvotteluissa.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu