Tässä Työnantajaliittojen salaiset laskelmat

Pyysin taannoin Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja, Minna Hellettä, kertomaan koko totuuden (KP 12.8.) KIKYstä ja työnantajien saamasta sosiaaliturvamaksujen alennuksista. Kun hän vastasi (KP 13.8.) kirjoitukseeni, jätti hän edelleen vastaamatta kuinka paljon työnantajat hyötyivät rahallisesti KIKYn mukana tulleista sosiaaliturvamaksujen alennuksista. Hän totesi ylimalkaisesti sosiaaliturvamaksujen muutosten olleen vain ”poliittisia päätöksiä”. Tokihan ne olivat poliittisia päätöksiä, kuten pakkolakiuhkailutkin. Se oli oikeistohallituksen pelin henki, jota työnantajaliitot käyttivät härskisti hyväkseen vastoin liittojen välisiä herrasmiessopimuksia. Uskon että työnantajaliitoissa osataan nämä sosiaaliturvamaksutkin kyllä rahaksi laskea, koska niin osataan työntekijäliitoissakin. Mutta siltä varalta, ettei osaamista ole, niin kerron että STTK:n laskelmien mukaan työnantajien saama hyöty näiden suhteen on ollut 6,6 miljardia euroa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Saattaa olla, että tästäkin liittokierroksesta tulee jälleen rajusti työnantajaliittojen keskenään koordinoima kierros. Sitä varten olen teille blogissani laskenut myös, että vuoden 2010-2020 aikana työnantajat ovat hyötyneet myös KELA-maksujen poistosta sekä yhteensä 6% yhteisöveron alennuksesta. Kun nämä alennukset ja KIKY lasketaan yhteen, saamme summaksi vuosien 2010-2020 ajalta noin 24 miljardin euron veroluonteiset alennukset työnantajille. Samassa ajassa valtio on ottanut lisävelkaa jo vuonna 2019 noin 43 miljardia euroa.

Nyt kun Teknologiateollisuus on esittänyt joillekin työntekijäliitoille jopa useiden tuhansien eurojen palkkojen alennuksia vuositasolla, niin olisi hyvä muistaa että olette tekin tässä matkan varrella jotain saaneet. Ajattelin näillä laskelmilla säästää kallista aikaanne, olkaa hyvä.

SAK Pohjanmaan puheenjohtaja
Petri Partanen

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu