Tässä Työnantajaliittojen salaiset laskelmat
Pyysin taannoin Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja, Minna Hellettä, kertomaan koko totuuden (KP 12.8.) KIKYstä ja työnantajien saamasta sosiaaliturvamaksujen alennuksista. Kun hän vastasi (KP 13.8.) kirjoitukseeni, jätti hän edelleen vastaamatta kuinka paljon työnantajat hyötyivät rahallisesti KIKYn mukana tulleista sosiaaliturvamaksujen alennuksista. Hän totesi ylimalkaisesti sosiaaliturvamaksujen muutosten olleen vain ”poliittisia päätöksiä”. Tokihan ne olivat poliittisia päätöksiä, kuten pakkolakiuhkailutkin. Se oli oikeistohallituksen pelin henki, jota työnantajaliitot käyttivät härskisti hyväkseen vastoin liittojen välisiä herrasmiessopimuksia. Uskon että työnantajaliitoissa osataan nämä sosiaaliturvamaksutkin kyllä rahaksi laskea, koska niin osataan työntekijäliitoissakin. Mutta siltä varalta, ettei osaamista ole, niin kerron että STTK:n laskelmien mukaan työnantajien saama hyöty näiden suhteen on ollut 6,6 miljardia euroa vuoden 2020 loppuun mennessä.
Saattaa olla, että tästäkin liittokierroksesta tulee jälleen rajusti työnantajaliittojen keskenään koordinoima kierros. Sitä varten olen teille blogissani laskenut myös, että vuoden 2010-2020 aikana työnantajat ovat hyötyneet myös KELA-maksujen poistosta sekä yhteensä 6% yhteisöveron alennuksesta. Kun nämä alennukset ja KIKY lasketaan yhteen, saamme summaksi vuosien 2010-2020 ajalta noin 24 miljardin euron veroluonteiset alennukset työnantajille. Samassa ajassa valtio on ottanut lisävelkaa jo vuonna 2019 noin 43 miljardia euroa.
Nyt kun Teknologiateollisuus on esittänyt joillekin työntekijäliitoille jopa useiden tuhansien eurojen palkkojen alennuksia vuositasolla, niin olisi hyvä muistaa että olette tekin tässä matkan varrella jotain saaneet. Ajattelin näillä laskelmilla säästää kallista aikaanne, olkaa hyvä.
SAK Pohjanmaan puheenjohtaja
Petri Partanen
Se on noitten laskelmien kanssa vähän niinkin että ne perustuvat lähtöoletukseen että kaikki jatkuisi entisellään. Sitä toista vaihtoehtoa ei ole kokeiltu että mitä olisi tapahtunut jos noita päätöksiä ei olisi tehty. Olisiko nyt sama määrä työnantajia ja työpaikkoja ja palkansaajia yms.
Siksipä peiliin katsominen näissä asioissa on jotenkin turhaa , pitäisi pyrkiä kirkastamaan tuulilasia ja näkemään paremmin tulevaisuuteen.
Menneisyydessä ei enää tapahdu mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole olemassa talouslaskelmia kansantaloudesta, jossa olisi joku vertailukohde jota voitaisi tarkastella, jos mitään ei olisi tehty, tai tultaisi tekemään.
Kaikki kansantalouslaskelmat perustuvat siis arvioihin. Tämä laskelma ei siis poikkea mistään muustakaan tulevaisuuteen tai menneisyyteen perustuvista vaihtoehtoisista taloudenhoitomallilaskelmista.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin eli mitään laskelmia siitä mitenkä paljon kukin näissä sopimuksissa on ”saanut” ei ole olemassa kun sitä vertailumaailmaa ei ole. Voidaan ainoastaan nähdä nykyinen tilanne ja olla siihen joko tyytyväinen tai sitten ei olla.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikkosi ”Tässä Työnantajaliittojen salaiset laskelmat” (kirjoitusasu blogistin) on harhaanjohtavuudessaan törkeä. Lienee syytä korjata se, kun et mitään työnantajaliittojen laskelmia esittänyt, salaisista puhumattakaan. Onko tuollainen viestintä SAK:n arvojen mukaista? Kysyn kun allekirjoitat blogauksen SAK Pohjanmaan puheenjohtajana.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtavaa!
Käyppä julkaisemassa sama viesti jokaisen muunkin median sivustolla 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajan esittelystä: ”Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet.”
Hmm.
Kun huomioidaan, että kirjoittaja edustaa melko hyväpalkkaisen miesvaltaisen alan ammattiliittoa, epäilen että esittely on hieman laajennettu versio todellisuudesta. En ole vielä nähnyt hyväpalkkaisten miesvaltaisten alojen AY-pomoa, jonka kiinnostuksen aiheisiin lukeutuisivat naisvaltaisten tai matalapalkka-alojen palkansaajien oikeudet.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkaan näkökulmalla palkkaerojen kaventaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ole hyvä ja käy katsomassa täältä:
https://www.teollisuusliitto.fi/tyoelama/tyoehtosopimukset/
kaikkien Teollisuusliiton työehtosopimusten palkkajärjestelmät, ja kerro toki mikä näissä palkkataulukoissa on jotenkin liikaa ja mitä sen pitäisi mielestäsi olla. Jos mielestäsi Teollisuusliittolaisenkaan ei kuuluisi tulla palkalla toimeen, niin sitten voit miettiä miksi olen kiinnostunut ihmisoikeuksista, joihin kuuluu myös elämiseen riittävä toimeentulotaso.
Ilmoita asiaton viesti
AY-liike on jakautunut pieniin kuppikuntiin, joka rakentaa ihan itse eriarvoisen yhteiskunnan työväen luokalle. Porvarien ei tarvitse luoda eriarvoisuutta, työläiset laativat ihan itse keskenään eriarvoisuutta keskuuteensa, eri ammattialojen välille. Loogiseksi perusteeksi on tarjottu kaikenlaista pajunköyttä, kuten paperiliitossa ”palkkojen suhteellinen osuus toimialan kokonaiskustannuksista”, ja vientialoilla ”me tuomme rahan Suomeen”, ja niin edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Todella törkeää totuuden kiertämistä. Ensinnäkään, työnantajataho ei ole laskelmaasi vahvistanut eikä varsinkaan esittänyt. Esität palkansaajajärjestöjen kuviteltuun tulevaisuudennäkymiin esitettyjä oletuksia. Jos hallitus ei olisi leikannut sosiaaliturvamaksuja, yritysten tuloskehitys olisi ollut täysin erilainen, työllistäminen olisi ollut erilainen ja laskelmien lopputuotos olisi ollut täysin erilainen.
Laskelmasi voidaankin nähdä osoittavan, että hallituksen myöntämän 600 miljoonan euron sosiaalimaksujen leikkauspäätös tuotti kansantaloudelle reilun 6 miljardin euron lisäpiristyksen. KIKY oli ainoa palkansaajiin kohdistunut leikkausyritys. Omassa yrityksessäni saan käyttää KIKYn kokonaan koulutukseen, jonka työnantajani kustantaa. En ymmärrä, miksi meidän pitäisi työnantajan maksuja korottaa ja siten kilpailukykyä entisestään kaventaa, juuri laskukauden kynnyksellä.
Itse kannatan maltillista palkkaratkaisua, 0-ratkaisua, omalle alalleni (teknologia) ja jättäisin korotusvaran käytettäväksi kokonaan hoitoalalle. Näyttää siltä, että solidaarisuus lieneekin kaikkien muiden, paitsi ay-johtajien, arvona.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole olemassa talouslaskelmia kansantaloudesta, jossa olisi joku vertailukohde jota voitaisi tarkastella, jos mitään ei olisi tehty, tai tultaisi tekemään.
Kaikki kansantalouslaskelmat perustuvat siis arvioihin. Tämä laskelma ei siis poikkea mistään muustakaan tulevaisuuteen tai menneisyyteen perustuvista vaihtoehtoisista taloudenhoitomallilaskelmista.
Ilmoita asiaton viesti
Olet toki oikeassa, että laskelmanne perustuu arvioihin. Laskelmanne osoittaa kiistattomasti, että sosiaaliturvamaksujen alentamisella saatiin aikaan kilpailukykyä parantavaa vaikutusta. Eikö juuri se ollut hallituksen tarkoituksena?
Mutta tulit myöntäneeksi, että provokatiivinen otsikkosi oli täysin oma heittosi. Laskelma, josta luvut ovat peräisin, on palkansaajajärjestöjen laskelman tuotos, ei työnantajajärjestöjen.
En näe minkäänlaista syytä sille, miksi palkansaajajärjestön pitäisi päästä nokkimaan murusia työnantajille annetusta veroluontoisten maksujen helpotuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”En näe minkäänlaista syytä sille, miksi palkansaajajärjestön pitäisi päästä nokkimaan murusia työnantajille annetusta veroluontoisten maksujen helpotuksesta.”
Mutta toisinpäin näet syytä?
Kuuluuko se mielestäsi olla noin,että kustannukset toiselle ja itselle lompakko paksummaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin ollaan samaa mieltä mutta nyt taas. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Työtulokseen sidottu palkkaus saisi yleistyä. Ihmisten tuottavuus vaihtelee valtavasti ja siksi jokin kk- tai tuntipalkkasopimus tuntuu hölmöltä ja epäsolidaariselta. Paljon tuottava auttaa muita samassa tehtävässä olevia tienaamaan saman mitä itse.
Mitä tulee yrityksen kulujen maksuun niin työntekijä on normaalisti työllään hankkinut tuoton kaikkien kulujensa maksuun riippumatta siitä kuka maksut tilittää. Työnantaja ei maksa mitään työntekijän puolesta vaan ainoastaan tilittää. Työntekijä kikyn jälkeen ottaa työstään pienemmän osan työnantajan hyväksi.
On tärkeää nähdä asioiden suhteet oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ehdottanut usein tuota tuottavuuden mukaan maksamista,mutta ei se tunnu kelpaavan. Osaatko kertoa miksi ei työntarjoajalle sellainen?
Ilmoita asiaton viesti