Täydennyksiä lännenmedian kirjoitukseen työttömyysturvasta

Keskipohjanmaassa 10.08. oli Lännen Median toimittajan Vanessa Valkaman artikkeli työttömyysturvasta. Kirjoituksessa työmarkkinajärjestöjen luoman työttömyysturvan asiantuntijana käytettiin keskuskauppakamarin pääekonomistia, vaikka keskuskauppakamari ei ole työmarkkinajärjestö. Kirjoituksesta sai myös sellaisen käsityksen, että ammattiliitot vastustaisivat työttömyysturvan parantamista ja siitä puuttui myös pohdinta uudistuksen rahoituksesta.

Sekä EK että kokoomus eivät ole esittäneet, että työttömyysturvan uudistamiseen varattaisi lisää rahaa, jolloin ”uudistus” tarkoittaa työttömyysturvan tason laskemista ja juuri sen vuoksi sitä vastustavat palkansaajia edustavat järjestöt. Ensisijaisesti tulisi selvittää, miksi kaikki eivät kuulu työttömyyskassojen piiriin, eli eivät halua vakuuttaa itseään työttömyyden varalta. Onko kyse tietämättömyydestä, byrokratiasta, vai yksinkertaisesti siitä että kaikki eivät usko tarvitsevansa vakuutusta työttömyyden varalle? On myös hyvä miettiä tuntuuko 30 vuotta työttömyyskassan maksua maksaneesta oikeudenmukaiselta, jos toinen 30 vuotta töissä ollut ja maksamatta jättänyt saisikin saman ilmaiseksi? Pitäisikö maksetut työttömyyskassan maksut menneiltä vuosilta palauttaa?

Helpoin ja siten ainoa oikea tapa ulottaa työttömyysturva koskemaan jokaista, on Valkaman kirjoituksessakin ollut vaihtoehto tehdä työttömyyskassaan kuulumisesta pakollista, vaikka sitä työnantajia ja oikeistopuolueita edustavat tahot vastustavatkin. SAK:n mukaan tämä edellyttäisi toimiakseen myös työssäoloehdon lyhentämistä ja alimpien työttömyyspäivärahojen korotusta.

On myös huomioitavaa, että palkasta perittävä työeläkemaksu on myös vakuutusperusteinen ja ansioon sidonnainen maksu. Puhumattakaan sairauspäivärahasta jonka määrä myös perustuu ansioihin. Jos pidetään oikeutettuna puuttua ansio- ja vakuusperusteiseen työttömyysturvaan, niin sitten seuraava oikeistovetoinen hallitus voisi katsoa oikeudekseen kajota myös eläkkeisiin ja sairausajan palkkaan. Näistä keskusteltiin jo Sipilän oikeistohallituksen aikana verhojen takana.

SAK on jo aiemmin esittänyt oman kannustavan työttömyysturvan mallin, jossa mm. vähennettäisi turhaa byrokratiaa, selkeytettäisi palkkatyön ja yrittäjyyden välistä eroa, kannustettaisi työn perässä muuttamiseen ja muutenkin selkeytettäisi nykymallia. Työntekijät haluavat elättää itsensä palkkatuloilla, eivätkä lannistavalla paperibyrokratialla!

Työttömyysturvaa halutaan joidenkin tahojen halusta muuttaa, koska 1. työnantajien perustama YTK-työttömyyskassa ei ole selvinnyt kunnialla koronan mukana tuomasta työttömien määrästä, 2. Kokoomus haluaa leikata työttömyysturvaa ideologisista syistä, 3. EK haluaa pienentää työn palkkaamisen sivukuluja, joihin kuuluu työttömyysvakuutusmaksu, 4. kolmikantaa halutaan heikentää.

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu