Uskommeko omiin vahvuuksiimme?

Kokkolan kaupunginhallitus käsitteli 21.10 kokouksessaan Kokkolan 2021 talousarviota. Talousarviossa käytetyt kuntaliiton arviot kaikkien kuntien verotuloista ovat kuitenkin uudemmissa kuntaliiton ennustuksissa kasvaneet sadoilla miljoonilla. Tämän lisäksi tuoreissa maakuntakohtaisissa vientitilastoissa 1-6/2020 Keski-Pohjanmaa kasvatti vientiään 9,5% viime vuoteen verrattuna muiden maakuntien jäädessä nollille, tai selvästi miinukselle.

Vuoden 2020 Kokkolan 2. osavuosikatsauksessa ennustetaan vuoden 2020 jäävän noin miljoonan verran plussan puolelle ja 2021 talousarvion arvellaan olevan noin kaksi miljoonaa miinukselle. Näiden erotus, noin miljoona euroa, on ennustetoleranssiksi luettavissa oleva summa, jos sen suhteuttaa kaupungin vuosittaiseen n. 200 miljoonan verokertymään ja n. 100 miljoonan valtionosuuskertymään. Silti kaupungilla on käynnissä YT-neuvottelut, joilla haetaan säästöjä henkilöstöstä vuonna 2021.

Tarkkojen talousennusteiden tekeminen vuodelle 2021 on vaikeaa, mutta en pidä uskottavana Kokkolan 2021 talousarvion ennustetta, jossa ensivuodelle ennustetaan tätä vuotta pienempää kunnan tuloverokertymää, koska ensivuodelle ennustetaan tätä vuotta huomattavasti parempaa valtakunnallista talouskasvua. Ihmisten kulutuskäyttäytymisen ennakoiminen on myös vaikeaa, mutta Keski-Pohjanmaalla on kuitenkin viennin osalta Suomen paras tilanne. Kokkola puolestaan vastaa noin 70% koko Keski-Pohjanmaan väestöstä, jolloin Kokkolan päätöksillä on merkitys kuluttajien luottamuksen kehitykseen koko Keski-Pohjanmaalla. Millaisen merkin Kokkola antaa jatkamalla henkilöstönsä YT-neuvotteluita, vaikka taloustilanne näyttää merkittävästi valtakunnallista keskiarvoa paremmalta? Kysyinkin 19.10. kaupungin valtuuston kokouksessa, että käydäänkö YT-neuvotteluita ”varmuuden vuoksi”. En saanut vastausta.

Kuntapäättäjien tulisi luottaa siihen, ettei valtio ensivuonnakaan jätä kuntia yksin koronakriisin keskelle. Valtio tukeekin koronasta kärsiviä kuntia mm. kasvattamalla niiden osuutta yhteisöverosta 10%:lla. Kun alueen vientiteollisuus on nyt valtakunnan kovimmassa iskussa, ennakoi se alueelle myös valtakunnallista keskiarvoa parempaa yhteisöverokertymää. Tilanne eripuolilla Suomea on nyt niin erilainen, että muiden tekojen sokea kopioiminen johtaa vääriin päätöksiin.

Meidän tulee näyttää esimerkkiä miten kuluttajille luodaan uskoa tulevaan ja lopettaa tarpeettomat YT-neuvottelut Kokkolan kaupungilla. Nyt täytyy olla rohkea, uskoa tulevaan ja meidän omiin vahvuuksiimme!

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu