Valtuustoaloite 11.10.2021 – Kokkola reilun kaupan kunnaksi ja hybridiareena rakennettava ympäristömerkillä

Arvoisat valtuutetut. Viimeksi kaksi kuukautta sitten tein aloitteen jossa esitin Kokkolan hakemista HINKU-kuntien joukkoon. Nyt esitän, että Kokkola hakee myös reilun kaupan kaupunkien joukkoon. Reilun kaupan kaupunkeja ja kuntia on Suomessa tällä hetkellä 16 (1). Näiden kuntien asukasluvut vaihtelevat muutamasta tuhannesta aina satoihin tuhansiin, eli kunnan koolla ei ole merkitystä hakemisen suhteen.

Reilun kaupan kunnaksi pääseminen vaatii (2) ensinnäkin että hankkeella on kaupungin tuki takanaan. Kaupungissa täytyy toimia myös kannatustyöryhmä, jonka jäsenistä vähintään yksi on kaupungin edustaja ja yksi seurakunnan edustaja. Paikallisissa yrityksissä täytyy olla tarjolla reilun kaupan tuotteita ja että paikalliset yhteisöt myös käyttävät niitä. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien kaupungin hankintojen tulee olla reilun kaupan hankintoja, vaikka se voikin olla lopullinen tavoite. Itse merkissä ei ole mitään ylitsepääsemätöntä tai kallista, mutta hyvää mainosta ja kansainvälistä houkuttelevuutta Kunnalle.

Reilun kaupan tuotteilla on oma merkki, on olemassa myös ympäristöä koskevia merkkejä. Kaupungin hankintaohjeistus mahdollistaa erilaisten merkkien käytön hankinnoissaan. Miksi emme pelkän kirjaamisen sijaan alkaisi asettamaan tavoitteita sille, kuinka suuri osuus hankinnoistamme tulisi olla mm. joutsenmerkin ja reilun kaupan kaltaisten merkkien alaisia tuotteita. Näillä merkeillä on helppo aloittaa matka kohti ilmastoneutraalia kuntaa, jota edellinen aloitteenikin koski.

Tulevaisuudessa kaupungin elinvoima ja houkuttelevuus tulee tästä suunnasta. Jo nyt mm. Jyväskylän ralli kompensoi tapahtumansa hiilipäästöjä siten, että vuonna 2030 tapahtuman on tarkoitus olla täysin hiilineutraali (3). Vaikka tämä luonnollisesti lisää tapahtumanjärjestäjän kuluja, niin tämä tapahtumien järjestämisen aiheuttamien päästöjen kompensoiminen tulee olemaan valtavirtaa jo muutaman vuoden päästä, ja ennen pitkää sitä vaaditaan jokaiselta isommalta tapahtumalta. Jos haluamme että kaupunki näyttäytyy tapahtuman järjestäjien silmissä houkuttelevalta paikalta tulevaisuudessa, niin meillä täytyy olla paikka, jossa päästöjen kompensoiminen tapahtuu järjestäjän kannalta mahdollisimman helposti ja kustannustehokkaasti. Siksi esitänkin, että urheilupuistoon suunniteltu hybridiareenakompleksi ja sitä ympäröivät palvelut rakennetaan ilmaston ja luonnon kannalta mahdollisimman pienin kustannuksin jonkin ympäristömerkin mukaisella standardilla. Tällaisia merkkejä ovat mm. Pohjoismaiden laajuinen joutsenmerkki (4) ja EU:n laajuinen EU-ympäristömerkki (5).

Hybridiareena tulee olemaan käytössä kymmeniä vuosia. Siksi nyt yllättäviltäkin kuulostavat näkökulmat ympäristön ja hankintojen eettisyyden suhteen tulee ottaa huomion. Esitänkin että:

  1. Kokkolan kaupunki hakeutuu reilun kaupan kunnaksi.
  2. Hybridiareena rakennetaan viimeisimpien ympäristöstandardien ja merkkien mukaisesti, jotta se on eettisesti houkutteleva, ja järjestäjille kustannustehokas tapahtumapaikka tulevina vuosikymmeninä.
  3. Selvitetään montako prosenttia kaupungin hankinnoista täyttää joutsenmerkin ja reilunkaupan merkin kriteerit. Tämän jälkeen tätä tarkastellaan valtuustossa vuosittain.

Mitä ilmastokestävämpi ja energiatehokkaampi urheilupuisto kokonaisuudessaan on, niin sitä helpompi ja halvempi Kokkolan on tulevaisuudessa myös saavuttaa sille asetetut ilmastotavoitteet.

  1. https://reilukauppa.fi/osallistu/reilun-kaupan-kaupunki/kaupunkiluettelo/
  2. https://reilukauppa.fi/osallistu/reilun-kaupan-kaupunki/tallainen-on-reilun-kaupan-kaupunki/
  3. https://yle.fi/uutiset/3-12063807
  4. https://joutsenmerkki.fi/hankkijoille/julkiset-hankinnat/
  5. https://eu-ymparistomerkki.fi/
0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu