Valtuustoaloite Kokkolan kaupunginvaltuustossa 16.08.2021

Kaupunkilaisten tulee saada tietää, miten kaupunki valmistautuu ilmastonmuutokseen liittyvään hiilineutraalisuustavoitteeseen vuodelle 2035

Arvoisat valtuutetut. Loppuvuodesta 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa(1) on sovittu, että ilmaston lämpeneminen pyritään pitämään 1,5 asteessa. Hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n (2) tuore raportti kertoo, että EU:n on päästävä päästöjenvähennystavoitteessaan 55% vuoteen 2030 mennessä (3), jotta ilmastotyössä voidaan onnistua. Suomi pyrkii puolestaan olemaan ilmastoneutraali vuoteen 2035 mennessä (4).

Koska Suomi koostuu maakunnista, jotka puolestaan muodostuvat kunnista, tarkoittaa tämä sitä, että Kokkolakin osallistuu näihin ilmastotalkoisiin monellakin toiminnan tasollaan. Monet kunnat ovatkin aloittaneet tämän työn jo vuonna 2008 ja tälle pohjalle on perustettu HINKU-verkosto (hiilineutraalit kunnat) (5). HINKU-kunnat pyrkivät vähentämään päästöjään 80% vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Lähikaupungeistamme tähän verkostoon kuuluu Seinäjoki. Tämän lisäksi kuntaliitto on julkaissut oppaan nimeltä ”ilmastonmuutos ja kunnat” (6), jossa kerrotaan mitä meidän tulisi tehdä.

EU mahdollistaa myös rahoituksen ilmastotyölle uudella ohjelmakaudellaan 2021-2027 (7), jossa vähähiilisyyteen liittyvien haettavissa olevien rahojen määrä kasvaa verrattuna edelliseen ohjelmakauteen. Maakuntaliitossa ollaankin tekemässä parhaillaan 2040 strategiaa, jossa ilmastonmuutos otetaan entistä paremmin huomioon.

Ottaen huomioon teknologian kehityksen ja liikenteen sähköistymisen, on Kokkola mahtavassa asemassa teollisuusalueineen tulevaisuuden suhteen. Nyt on vain käymässä niin, että työtä hiilineutraalisuuden eteen tehdään alueen yrityselämässä, mutta kaupunki tulee jälkijunassa. Olemme jo jäljessä monia muitakin kuntia tämän asiakokonaisuuden tiimoilta. Fakta on kuitenkin se, että tulevalla nelivuotiskaudella kaupungin on pakko aloittaa ilmastotyö, ja se siksi tulee aloittaa mahdollisimman pian. Tässä meidän sisäisiä parhaita yhteistyökumppaneita on KIP-alue, Kokkolan energia ja Kokkolan satama. He tietävät mitä yritykset alueellaan jo tekevät ilmastonmuutoksen torjumisen eteen. Kaupungin tulee puolestaan ymmärtää mitä yrityselämä hiilineutraalisuuden eteen tekee, jotta se voi itse puhua samaa kieltä ja näyttäytyä houkuttelevana kohteena hiilineutraaleille työpaikoille tulevaisuudessa.

Kaupunki siis aloittaa ilmastotyön, koska se on välttämättömyys. Valtuutettuna olen huolissani siitä, että muistammeko me kertoa siitä myös kuntalaisille. Esitänkin, että: 1. Kaupunki ottaa hiilineutraalisuuden huomioon strategiassaan ja kaikessa käytännön toiminnassaan (energia, hankinnat, kaavoitus- ja maapolitiikka, talous ja elinvoima). 2. Tekee selkeän esitteen kuntalaisille miten heidän arjessaan työ vähähiilisyyden eteen tulee näkymään. 3. Pyrkii HINKU-verkoston jäseneksi.

Neljän vuoden päästä ei ole enää pitkä matka vuoteen 2035. Meillä ei ole aikaa viivytellä, sillä viimetipassa tekeminen tulee todella kalliiksi.

  1. https://ym.fi/pariisin-ilmastosopimus
  2. https://www.stat.fi/meta/kas/ipcc.html
  3. https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/3vWBBiEr4enwlPeUVUIxp0
  4. https://ym.fi/hiilineutraalisuomi2035
  5. https://www.hiilineutraalisuomi.fi/Hinku
  6. https://www.kuntaliitto.fi/julkaisut/2020/2031-ilmastonmuutos-ja-kunnat
  7. https://tem.fi/ohjelmakauden-2021-2027-kansallinen-valmistelu
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu