Vastaus Huukille
Manolis Huuki kirjoitti Keski-Pohjanmaalehdessä 26.7. EU:n elpymisrahastosta. Hän väitti että perustuslakivaliokunnan yli on kävelty, elpymisrahasto on ”moolokin kita”, valta menee Brysseliin ja perusteli kantaansa Tuomas Malisen lausunnoilla.
Elpymisrahasto ja EU:n jäsenmaksut sovittiin yhdessä, jolloin toisesta pois jääminen tarkoittaisi myös toisesta poistumista. Huukin mielipide tarkoittaa siis samalla EU-eroa. Kokonaisuuden laillisuuteen oikeellisuuteen ovat ottaneet kantaa mm. eduskunnan puhemies, suuren valiokunnan puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, oikeuskansleri ja Eurooppaoikeuden professori, eikä heidän mielestään missään ole toimittu väärin. Mielestäni heidän osaaminen tässä asiassa on uskottavampaa, kuin Tuomas Malisen, joka haluaa mm. paluuta markkaan. Markan paluuhaaveista johtuvat seuraukset tietävät ne, joilla oli 1990 luvulla ulkomaan valuutassa velkaa. Asuntokuntien ja pienyritysten eurovelka nousisi myös suoraan siinä suhteessa, missä vientiteollisuus onnistuisi lobbaamaan markan devalvaatiota.
Suomi on ollut EU:ssa nettomaksaja lähes jokaisena vuotena, mutta on tulevana kautena vähiten nettomaksava. Silti Suomi maksaa EU:lle vähemmän vuositasolla, kuin mitä EU:n ulkopuolinen Norja maksaa päästäkseen EU:n sisämarkkinoille ja noudattamaan EU:n luomia säännöksiä, ja kiltisti se Sveitsikin maksaa.
EU:n heikoimpia maita tuetaan nyt erityisellä elpymisrahastolla, jotta koko EU-alueen talous voisi paremmin. Keski-Pohjanmaalla viennin arvo asukasta kohden on maan suurin, yli kaksinkertainen valtakunnan keskiarvoon nähden. Vientikauppa taloudellisesti hyvinvoivalle EU-alueelle on siis maakuntamme elinehto. Keski-Pohjanmaa kuuluu myös korkeamman EU-tuen piiriin Itä- ja Pohjoissuomen kanssa. Tämän alueen tukimäärä kasvaa tulevalla rahoituskaudella 100 miljoonalla, puhumattakaan 400 lisämiljoonasta koko maataloudelle. Myös Kannus saa siis lisää rahaa.
Business insiderin laskujen mukaan BREXIT on tullut maksamaan briteille jo nyt noin 47 edellisen vuoden EU-maksujen verran. Juuri julkistettiin myös raportti, jonka mukaan Venäjä olisi BREXIT-vaalien aikana vahvistanut EU-vastaisia mielipiteitä tarkoituksenaan vaikuttaa vaaleihin. Suomessa Venäjä pääsee vähemmällä, koska samanlaisia ”epäilysten varjoja” EU:n päälle heittävät kokoomuslaisen Huukin lisäksi tutkijatohtori Pyrhösen (YLE 23.7) mukaan myös Perussuomalaiset.
,
Petri Partanen:
”Markan paluuhaaveista johtuvat seuraukset tietävät ne, joilla oli 1990 luvulla ulkomaan valuutassa velkaa.”
Valtiosääntöoikeudellisesti Suomi ei ole päivääkään ollut EU:n eikä siten myöskään euro-alueen jäsen.
Selvitykseni, jonka julkaisin kotisivullani 3.4.2020:
MITEN SUOMI PELASTETAAN?
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%3F
Laajemman version julkaisin 28.5.2020
”Miten Suomi pelastetaan? – laajempi versio
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen”
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%2C%20laaja
Ilmoita asiaton viesti
> Elpymisrahasto ja EU:n jäsenmaksut sovittiin yhdessä, jolloin toisesta pois jääminen tarkoittaisi myös toisesta poistumista
Jos tuo olisi totta, se tarkoittaisi että EU yhtäkkiä kuin puun takaa velvoitti Suomen lahjoittamaan maltaita Etelä-Eurooppaan, jos haluaa olla jäsen. Siinäpä Brysselin korruptio tulee esiin että nämä aiheet niputettiin väkisin yhteen, ja hyvä syy erota EU:sta ja siirtyä Norjan tai Sveitsin malliin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomi sijaitsisi keskellä Eurooppaa, kannattaisin ehdotustasi. Mutta valitettavasti meillä on vihamielinen itänaapuri, joten emme voi mennä Sveitsin malliin. Norja kuuluu Natoon, joten se on siltä osin turvatummassa asemassa kuin Suomi. Jostain syystä suomalaiset vastustavat Natoa, vaikka miltei kaikki länsimaat ovat liittyneet siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset vastustavat Natoa.
Olisiko selitys pitkä, jo Naton perustamisesta lähtien alkanut propagnada aikana jolloin kuuluimme Neuvostoliiton vaikutuspiiriin?
Ja tuo propaganda elää ja on siirtynyt ihmisten mielissä nykyisille sukupolville asenteina jotka muuttuvat hyvin hitaasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihamielinen itänaapuri”. Tuossa on jonkun verran mielikuvitusta mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se kovin ystävällismielinenkään ole. Jos Suomi pyrkisi Natoon, naapuri muuttuisi avoimen vihamieliseksi.
Todennäköistä kuitenkin on, että Nato-juna meni meiltä jo. Jos lähettäisimme nyt hakemuksen, on hyvin todennäköistä, että jotkut Etelä-Euroopan maat, esim. Italia, Kreikka, äänestäisivät vastaan. Ja siinä olisi optiomme. Olisi pitänyt liittyä samallla kuin Baltian maatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Paketin käsittelystä yhdessä sovittiin nimenomaan 27 päämiehen neuvostossa ja 27 komissaarin yhteistyössä. Ei ole olemassa EU:ta puun takana, on vain jäsenmaat.
Valitettavasti.
Mielestäni olisi aika vahvistaa EU:n instituutioita ja enemmistöpäätöksentekoa. Liittovaltiokehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko mielestäsi Saksa ja Ranska Euroopan heikompia maita? Italia? Olen EU:n kannattaja, mutta toivon Euroopan Unionin muuttuvan ja uudistuvan, jotta perusta pitää pitkälle tulevaisuuteen. Yksi vaihtoehto on jakaa EU kolmeen osaan, jolloin kokonaisuudet helpommin hallittavissa, eikä ristiriitoja erilaisista hallintatavoista synny ainakaan yhtä helposti kuin tänä päivänä.
Elpymisrahaston oikea tarkoitus ei liity pelkkään koronaviruksen jälkien korjaamiseen. Jos näin olisi, myös Suomi kuuluisi elpymisrahaston nettosaajiin. Perustelu: Suomi on taloudellisesti kärsinyt erittäin paljon koronasta, ihmisiä ei ole kuollut yhtä paljon kuin esim. Italiassa, mutta taloudellisessa mielessä olemme kärsineet yhteiskunnan sulun vuoksi. Italian talous on itse asiassa paremmassa kunnossa kuin meidän. Velkaa heillä toki on suhteessa enemmän. Mutta Suomi on kovaa vauhtia menossa samaan suuntaan.
Elpymispaketti voi lyhyellä aikavälillä helpottaa tilannetta, mutta pitkällä aikajäänteellä olemme törmäämässä seinään. En tahdo että EU hajoaa hallitsemattomasti. Venäjä ja Kiina käyttäisi tätä tilannetta hyödyksi aivan varmasti. Nykyinen velkaantumisvauhti ei tuo mukanaan vakautta ja turvallisuutta.
Reaalitalous on jo pitkään yskinyt samalla kun pörssikurssit ja kasvukeskusten kiinteistöt ovat olleet kasvusuunnassa. Talous ei siis ole terveellä pohjalla. Rahan räiskiminen sinne tänne ei muuta huonoa tilannetta ja varsinkaan Euroopan tulevaisuutta paremmaksi. Lisää keskustelua aiheesta tarvitaan ja paljon. Yhden totuuden ihmiset eivät vie asioita eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Maita voi laittaa rahan perusteella monenkinlaiseen järjestykseen.
BKT per asukas, mutta se kertoo lähinnä veroparatiiseista
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/211rank.html
Viennin kautta, joka kertoo maan teollisuuden suorituskyvystä
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2078rank.html
Tuonnin kautta, joka kertoo kansan ja maan ostokyvystä
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/242rank.html
Vaihtotaseen kautta, joka kertoo elääkö maa velaksi ja onko varaa lisäpanostuksiin
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2187rank.html
Pitkällä aikavälillä tuo jälkimmäinen on tärkein. Politiikassa olisi taasen tärkeää pyrkiä suitsimaan veroparatiiseja.
Nämä tilastolinkit eivät ole uusimpia, uudempiakin löytyy OECD:n tilastoista.
Mikä sitten on heikko maa? Ehkä ensin pitää käydä keskustelu mitä ”vahva” tarkoittaa. Euroopan unioni voi vaihtotaseen perusteella olla itsestään ylpeä, maailman rikkain kauppa-alue, ja Brittien lähdön jälkeen vaan rikastuu.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Keski-Pohjanmaa, joka siis on suurin vientimaakunta Suomessa kuuluu Suomessa korkeamman EU-tuen piiriin Itä- ja Pojois-Suomen kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
https://tulli.fi/documents/2912305/3672401/Tavaroiden+ulkomaankauppa+maakunnittain+vuonna+2019/33dbd8fd-61cd-4852-6117-5d5301a3f353/Tavaroiden+ulkomaankauppa+maakunnittain+vuonna+2019.pdf?version=1.0 (lähde:Tulli)
Tuossa tilasto joka on päivitetty 14.4 2020
Avaatko hieman miten mielestäsi Keski-Pohjanmaa on suurin
vientimaakunta? Itse luen tilastoa siten, että se on Uusimaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Keski-Pohjanmaalla viennin arvo asukasta kohden on maan suurin, yli kaksinkertainen valtakunnan keskiarvoon nähden.”
Blogistin tekstistä lainaus.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Puuta heinää kirjoitat. Katteettoman tilirahan pumppaaminen markkinoille maksetaan nousevina hintoina. Sen seuraus on tasan sama kuin devalvaation sillä erotuksella, että oman valuutan devalvaatiosta voitiin päättää itse.
Moni laskutaidoton pitää kivana alhaista korkotasoa. Se vain on Hesassakin nostanut kymmenien prosenttien kuplan asuntojen hintoihin. Pankit luotottavat gryndereitä, taloyhtiöitä ja asunnonostajia sekä asuntosijoittajia. Velkaa otetaan sietokyvyn rajoille. Työväen edustajien tulisi taistella tätä kehitystä vastaan.
Lopputulos on surkea. Ihmisillä on asuntovelkaa eläkkeelle asti. Tylsä betoninunkkerissa oleva uusi kaksio maksaa vähintään 7.000€ m2 ja yksiöiden vuokrat tonnin kuussa. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Mitä tulee valehteluun vapaakauppa-alueesta niin huomautan demareille, että tämä alue oli olemassa jo ennen EUta. Samoin suomalainen saattoi liikkua, opiskella, tehdä töitä ja yrittää Euroopassa ennen EUtakin. Itse ehdin tehdä niin ongelmitta.
Yhteisen valuutan ylläpito on johtanut yhteisvastuisiin, joille ei tarvetta. SAKn miehet luulevat meidän taloutemme pelastuvan, kun tungemme rahaa eteläiseen Eurooppaan. Tällä ei ole mitään vaikutusta vientiimme kuten viherpunikit esittävät. Ne tukirahat menevät ihan muihin taskuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Aina, kun joku, joka ei omista miljardiyritystä, kirjoittaa ”vientiim m e”, olen hiukan ihmeissäni. Mutta ehkä ”meidän taloutemme” tosiaan viittaakin siihen, että Hämäläisellä on parin kaverinsa kanssa miljardibisnes.
Realismin nimissä nykymaailmassa eurooppalaisen pitäisi olla enemmän huolissaan koko Euroopan viennistä kuin Suomen tai Keski-Pohjanmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eurooppalaista vientiä olen tarkastellut täällä:
”Euroalue esittäytyy rahalla laskettuna maailman parhaana alueena, kun mittarina on vaihtotase suhteessa muuhun maailmaan.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/315072/
Kaikkea ei nääs voi kirjoittaa samaan kirjoitukseen…
Ilmoita asiaton viesti
”SAKn miehet”
SAK:ssa on töissä myös naisia…
Ilmoita asiaton viesti
”Me olemme keskinäisesti toisistamme riippuvaisia, Suomen kaltainen talous erityisesti. Tiistain pikkutunneilla saavutettu ratkaisu oli historiallinen, mutta ei tietenkään täydellinen. Sitä EU-päätökset eivät koskaan ole.”
Stubbin mukaan elvytyspaketista aikaan saatu päätös vahvistaa EU:ta, sen taloutta ja asemaa maailmassa sekä EU-maiden keskinäistä riippuvuutta ja yhteisvastuuta.
”EU ei ole koskaan tehnyt näin laajamittaista päätöstä näin lyhyessä ajassa. Suomi on onneksi osa EU:ta. Tehty päätös on hyväksi EU:lle, siis Suomellekin”, hän kommentoi.
Havoin olen Allun kanssa näin samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti