Vastine Kokkolalehden mielipidekirjoitukseen

Kirjoittaja vertaa hyvinvointivaltiossa ihmisen hyväksi tehtyjä asioita totalitaristisiin maihin. Haluan kiittää kirjoittajan sukupolvea siitä, että se he ovat rakentaneet Pohjoismaiseen sosialismiin perustuvan hyvinvointivaltion, koska se on menestystarina. Hyvinvointivaltiossa tuloeroja tasataan verotuksella. Korkeammalla veroasteella toteutettu Pohjoismaisen hyvinvointivaltion malli on tuonut kansainvälisissä vertailuissa Pohjoismaihin maailman onnellisimmat ihmiset.

Joillekin on vaikea tunnustaa, että tuloeroja tasaava verotus on sosialismia. Tällä rahoitetaan yhtäläiset terveyspalvelut, koulujärjestelmät, tiet ja muu infrastruktuuri kaikkien yhteiseen käyttöön. Nämä puolestaan luovat hyvät edellytykset yrittämiselle, jonka vuoksi Suomi on myös kansainvälisten tutkimusten mukaan parhaimpia maita harrastaa yritystoimintaa.

Näin äitienpäivänä vastausta kirjoittaessa ajattelen millainen valtio Suomi olisi ilman sosialismin vaikutusta työmarkkinapolitiikkaan. Useissa työehtosopimuksissa on sovittu, että pienen lapsen sairaan hoidon ajalta saa palkan, laissa tätä ei lue. Tämä puolestaan ei olisi mahdollista, jos vuoden 1940 tammikuun kihlauksessa ei olisi tunnustettu työntekijäliitoille yhtäläistä neuvotteluoikeutta työnantajaliittojen kanssa. Kun tähän vielä lisättiin valtio kolmanneksi osapuoleksi, eli kolmikannaksi, niin saimme pidemmät vanhempainvapaat.

Varsinkin koronan aikana on etuoikeus asua oikeudenmukaisessa hyvinvointivaltiossa. Yhdysvalloissa kulutetaan terveydenhuoltoon n. kolme kertaa enemmän rahaa asukasta kohden, kuin Suomessa. Silti maassa on kalleinta synnyttää, kymmenet miljoonat ihmiset ovat ilman sairausvakuutusta ja maa on täynnä kohtaloita, joissa myydään kaikki omaisuus, jotta esim. syöpähoitoihin riittäisi rahaa. Onko heidän mielestä oikeudenmukaista kuolla nuorena, köyhänä ja kipeänä, jos jonkun terveen ja rikkaan mielestä ilmainen terveydenhuolto ja oikeudenmukainen tulonjako on ”pahaa sosialismia”?

 

Kirjoittaja vastasi alkuperäiseen kirjoitukseen Kokkolalehdessä 29.04.2020, sivulla 15.
https://pub.kosila.fi/kokkola/20200429/0

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu