Vastustetaan kansanterveyden kustannuksella

Yhtä lukuun ottamatta, kaikkien puolueiden puoluesihteerit siirsivät 18.4. pidettäväksi tarkoitetut kunnallisvaalit ajalle 13.6 (1). Samalla uusien kunnanvaltuustojen aloittamisajankohta siirtyy kesäkuusta elokuuhun. Tällä kahden kuukauden siirrolla ei ole niin suurta merkitystä, kuin edellisellä kunnallisvaalien siirrolla oli, kun kuntavaalit siirrettiin syksystä 2016 kevääseen 2017. Tämä johtuu siitä, että kaupunginvaltuustot harvoin edes kokoontuvat kesäaikaan. Esimerkiksi Kokkolassa kunnanvaltuusto ei vuonna 2020 kokoontunut heinä- ja elokuussa kertaakaan. Sen sijaan syksy on kunnissa kiihkeää politikointiaikaa seuraavaa vuotta koskevine budjettikeskusteluineen. Yksi syy tuoreelle kuntavaalien siirrolle oli myös se, että äänestäjien pitää voida kokea olevansa terveytensä puolesta turvassa. Kesäkuuhun mennessä huomattavasti useampi on myös ehtinyt saamaan koronarokotteen.

Aiempaa yksimielistä kunnallisvaalien siirtoa lokakuusta 2016 huhtikuuhun 2017 perusteltiin mm. maakuntavaaleilla, joita ei sitten koskaan tullutkaan. Nyt kahdeksan puoluetta yhdeksästä olivat valmiita siirtämään vaaleja koronan vuoksi, eli kansanterveydellisillä perusteilla. Ei voi muuta kuin hämmästellä Perussuomalaisten vastustamista, mutta kun pintaa raaputtaa, löytyy tällekin selitys.

International IDEA-järjestön mukaan Maailmalla lähes yhtä monia vaaleja on siirretty, kuin on pidetty ajallaankin (2). Valtiollisia vaaleja on siirretty harvemmin kuin paikallisia vaaleja. Järjestetyissä vaaleissa äänestysaktiivisuus on kuitenkin useimmiten laskenut edellisestä, mitä ei voi demokratian kannalta pitää hyvänä asiana. Korona on tutkitusti vaarallisin juuri kaikista ikääntyneimmille (3), jotka ovat keskimäärin myös kaikista aktiivisimpia äänestäjiä (4). Jos taas tarkastelemme Perussuomalaisia äänestäneitä ikäryhmiä, niin huomaamme Perussuomalaisten kannatuksen olevan muihin saman kokoluokan puolueisiin verrattuna huomattavasti alhaisempaa ikääntyneiden joukossa (5). Myös presidentti Niinistö toi esille sen (6), että kunnallisvaalit ovat miljoonien ihmisten massatapahtuma, johon tulee voida osallistua ilman huolta ja pelkoa.

Onneksi oikeusministeriö aloittaa monikanavaisen viestintäkampanjan (7), jolla taistellaan disinformaatiota vastaan ja parannetaan kansalaisten luottamusta vaaleihin. Tälle voi tulla nopeastikin tarvetta, koska Perussuomalaisten puoluesihteeri väittää (8), että vaalien siirto antaa rajattomat mahdollisuudet väärinkäytöksille. Jos tämä kuulostaa tutulta, niin se on huono kopio Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkipelistä, jolla pedataan omia äänestäjiä jo valmistautumaan odotettua alhaisempaan kannatukseen.

Koronatilanteen pahentumisesta on pääsääntöisesti median ja opposition taholta syytetty maan hallitusta. Jotain tekemistä olisi kuitenkin oppositiossa olevien Perussuomalaisten osalta. Heidän äänestäjissään kun on kaikista eniten koronarokotevastaisia henkilöitä. Noin kuukausi sitten julkaistun Helsingin Sanomien kyselyn (9) mukaan perussuomalaisten kannattajiksi lukeutuvista 30% ei aio ottaa koronarokotetta, ja epäröiviäkin oli 15%. Jos puolueen kannattajista lähes puolet vastustaa tai epäröi koronarokotteen ottamista, niin tulisi Perussuomalaisten puolueena myös voida katsoa itseään peilistä, että mitä he olisivat voineet tehdä toisin. Mikä on Perussuomalaisten oman puolueen vastuu ja tiedottamisstrategia vallitsevassa koronatilanteessa? Vai onko kenties niin, että strategiaa ei ole ja kaikki oman toiminnan seuraukset vieritetään hallituspuolueille? Kaikkia ja kaikkea vastustetaan vastustamisen ja politiikan tekemisen ilosta, jopa toisten puolueiden kannattajien terveyden kustannuksella. Puolue, jolle kukaan tai mikään ei ole pyhää, ei edes Suomalaisten terveys.

 

  1. https://valtioneuvosto.fi/-/1410853/kuntavaalit-siirtyvat-kesakuulle
  2. https://www.idea.int/news-media/multimedia-reports/global-overview-covid-19-impact-elections
  3. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana
  4. https://www.stat.fi/til/evaa/2019/03/evaa_2019_03_2019-05-24_kat_001_fi.html
  5. https://www.vaalitutkimus.fi/report/raportti/puolueiden-aanestajat/
  6. https://yle.fi/uutiset/3-11826771
  7. https://oikeusministerio.fi/documents/1410853/4750802/Oikeusministeri%C3%B6n+muistio+kuntavaalien+j%C3%A4rjest%C3%A4misest%C3%A4+Covid-19+pandemian+aikana.pdf/fa15270a-d148-dd9c-529a-9650b5d923ff/Oikeusministeri%C3%B6n+muistio+kuntavaalien+j%C3%A4rjest%C3%A4misest%C3%A4+Covid-19+pandemian+aikana.pdf?t=1615057860531
  8. https://www.suomenuutiset.fi/kuntavaalien-siirtoa-juntattiin-kulisseissa-kahdella-eri-verukkeella-gronroos-vaalien-siirtaminen-avaa-rajattomat-mahdollisuudet-vaarinkaytoksille/
  9. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007788942.html
+1
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu