Yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat eri asioita

Se tunne, kun huomaan hallitsevani politiikan käsitteet paremmin kuin Ylen vaalikoneen laatineet toimittajat ja joudun korjaamaan vaalikoneen kysymystä kommenttikentässä. Yksityistäminen tarkoittaa sitä, että kunta yhtiöittää jonkin tuottamansa palvelun ja myy sen pois. Kunnalta katoaa näin järjestämisvastuu koko palvelusta, minkä jälkeen palvelusta vastaavat yksin markkinat, ei enää kunta miltään osin. Tietääkseni mikään taho ei ole esittänyt terveyspalveluiden yksityistämistä.

 

Ulkoistamisessa kunta puolestaan säilyy edelleen palveluiden järjestäjänä. Ostaessaan palvelun kunta tietenkin määrittää, mitä haluaa. Ulkoistamisessa kunta siis ostaa joltakin ulkopuoliselta taholta (esimerkiksi yritykseltä tai kolmannen sektorin toimijalta) palvelun tuotannon. Yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat kaksi aivan eri asiaa.

 

On erittäin huolestuttavaa, että verovaroin rahoitetun Ylen vaalikone on näin heikkolaatuista journalismia. Loogisia vaihtoehtoja on kaksi: 1) vaalikoneen laatijoilla on niin heikko ammattitaito, että he eivät ymmärrä yksityistämisen ja ulkoistamisen eroa, tai 2) vaalikoneen laatijat ymmärtävät käsitteiden välisen eron, mutta haluavat tietoisesti johtaa kansalaisia harhaan. En viitsi pilata päivääni miettimällä, kumpi vaihtoehdoista pitää paikkansa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu