Valinnanvapaus lisää kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia

Valinnanvapauden toteutuminen on merkittävä osa sote-uudistusta. Vapaus valita haluamansa palveluntuottaja lisää konkreettisesti kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Valinnanvapautta vastustava vasemmisto-oppositio syyllistyy elitismiin ja kansalaisten vähättelyyn kuvitellessaan tietävänsä kansalaisia paremmin, mikä palveluntuottaja heille soveltuu parhaiten.

 

Kokoomus sen sijaan luottaa yksilöön ja haluaa lisätä kaikkien suomalaisten mahdollisuuksia. Varakkailla on joka tapauksessa mahdollisuus valita haluamansa palveluntuottaja — soten valinnanvapaus suo tämän mahdollisuuden muillekin.

 

Valinnanvapauden tulee ulottua myös soten ulkopuolelle. Vapaa kouluvalinta mahdollistaa koulujen erikoistumisen ja lasten sekä nuorten hakeutumisen oppilaitoksiin itseään kiinnostavien painotusten perässä. Vapaasti tehty valinta motivoi yksilöä enemmän kuin ylhäältä annettu määräys.

 

Kaupunkisuunnittelussakin tulee huomioida valinnanvapaus. Tampereella on oltava monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja sekä urbaania keskusta-asumista kaipaaville että kaupunginosien rauhassa viihtyville. Liikkumistapansakin kaupunkilaiset osaavat itse valita parhaiten; vetovoimainen kaupunki huolehtii, että liikenne sujuu joutuisasti niin kävellen, pyöräillen, julkisilla kuin autoillenkin.

 

Valinnanvapauden vastustaminen on osoitus ylimielisestä asenteesta, jossa kansalaiset nähdään tyhminä hallintoalamaisina, joille ei voi antaa päätösvaltaa tai vastuuta edes heitä itseään koskevissa asioissa. Itse puolestani katson, että poliitikkojen tehtävä on luoda edellytyksiä ja lisätä kansalaisten vapautta, ei tehdä valintoja heidän puolestaan. Kansalaiset eivät ole poliitikkojen alamaisia, vaan poliitikot ovat kansalaisten palvelijoita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu