Kaikki vaalit järjestettävä samana päivänä

Lähiaikoina on tiedossa monia vaaleja, sillä ensi keväänä pidetään ainakin eduskunta- ja europarlamenttivaalit. Maakuntavaaleja on siirretty jo monta kertaa, ja niidenkin toteutuminen keväällä lienee ainakin mahdollista. Näiden sekä kaikkien muidenkin vaalien järjestäminen samaan aikaan, sikäli kuin se on mahdollista, palvelisi demokratiaamme.

Jokaiset koko maan laajuiset vaalit maksavat miljoonia euroja. Mikään ei tietenkään ole ilmaista, ja demokratia tarvitsee panostuksensa. Verorahoja säästyisi kuitenkin huomattavasti, jos useita vaaleja järjestettäisiin samanaikaisesti. Samalla äänestysprosentti todennäköisesti nousisi, kun äänestäjä voisi yhdellä kertaa antaa äänensä useassa vaalissa.

 

Naapurimaassamme Ruotsissa on hyviä kokemuksia kolmien vaalien järjestämisestä samana päivänä. Hiljattain pidetyissä valtiopäivävaaleissa äänestysprosentti oli 87, eli todella paljon Suomea korkeampi (vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 70 %). Maakäräjä- ja kunnallisvaalienkin äänestysprosentti oli korkealla tasolla, esimerkiksi Tukholmassa molemmat olivat yli 83 prosenttia.

Samalla voitaisiin säännellä, moneenko toimielimeen yksi henkilö voi olla kerrallaan ehdolla. Vaihtoehtoisesti voitaisiin rajoittaa sitä, kuinka monessa toimielimessä yksi poliitikko voi samanaikaisesti toimia. Olisi suotavaa, että poliitikko keskittyisi yhteen tehtävään kunnolla, eikä hajottaisi fokustaan kahden tai jopa kolmen hallintotason kesken. Tälläkään hetkellä poliitikko ei voi toimia samanaikaisesti sekä europarlamentissa että eduskunnassa. Samaa linjaa tulisi johdonmukaisesti soveltaa myös muilla hallintotasoilla.
 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu