Kunnallista itsehallintoa korostettava subsidiariteettiperiaatteen hengessä
Perustuslain 121 § takaa kunnille itsehallinnon. Tämä on parasta demokratiaa, sillä kunnallinen päätöksenteko tapahtuu lähellä kansalaisia. Subsidiariteettiperiaate on esimerkiksi Euroopan unionin hallinnossa keskeinen periaate, jonka mukaan julkisen hallinnon päätökset tulisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä ja ylemmille hallintotasoille tulisi viedä vain sellaiset päätökset, joita ei alemmilla tasoilla voida tehdä.
Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu Näsijärven täyttämisestä Vaitinaron alueella. Kysymys on erittäin tärkeä, ja tamperelaisten tulisi demokraattisesti päättää siitä. On absurdia, että kaupungin ulkopuoliset viranomaistahot voivat ottaa kantaa asiaan. Järjettömintä on, että aluehallintovirasto ehti jo myöntää luvan Näsijärven täyttämiselle, mutta Pirkanmaan ELY-keskus valitti asiasta hallinto-oikeuteen. On vastuutonta veronmaksajien rahojen haaskaamista, että valtion virastot ovat aiheesta keskenään eri mieltä ja tällä tavoin viivästyttävät päätöksentekoa. Koko asia tulisi jättää tamperelaisten itsensä päätettäväksi.
Kunnallisen itsehallinnon henkeen sopii huonosti se, että kunta ylipäätään joutuu pyytämään maankäyttöä koskevissa päätöksissä lupaa valtion virastolta. Valtion tulisi pitäytyä lakien säätämisessä ja jättää päätöksenteko maankäytöstä kunnille itselleen, ilman velvoitetta lupien anomisesta ulkopuolisilta tahoilta. Valitusoikeus kunnan tekemiin päätöksiin tulisi pitää kuntalaisilla, ja valtiolta virastoilta lienee kohtuullista olettaa, että ne eivät taistele keskenään.
Petri, ole tyytyväinen, että teillä homma vielä pelittää.
Meillä Keski-Suomessa ja Jyväskylässä ely, avi, kaupunki, maakuntamuseo ja maakuntaliitto ovat kaikki yhtä ja samaa kaavakööriä, joka on eri puolella – vastapuolella – kuin kuntalainen.
Tämä on nyt tullut harvinaisen selväksi Jyväskylässä parin viime vuoden aikana:
– Laukaan avovankilan siirrossa kauniin Tourujoen rantaan
– Ramoninsillan uudistamishankkeessa avovankilan kupeeseen
– Kankaan uuden asuinalueen kaavoituksessa SL-alueen vastapäätä pohjavesialueen kupeeseen Tourujokivarteen
– Yliopiston kupeessa olevan Seminaarinmäen täydennyskaavoituksessa kultturiarvot runnellen
– Kirkkopuiston P-alueiden kaavoituksessa kulttuuri- ja maisema-arvot hukaten
– Suuruspään uuden kaava-alueen kaavoituksessa luonnonsuojeluarvoja loukaten merkittävälle tulvariskialueelle
– Vesankajärventien kivilouhimohankkeessa lasten koulutielle
– vesienhoito- ja tulvariskialueiden määrittämisessä ilmastonmuutoksesta piittaamatta
– Tourujokikunnostuksessa ja padon purussa ilman YVA:a jne … jne…
Missään näissä ei ole kuntalaisten mielipiteitä oikeasti kuunneltu.
On vain pidetty ideapajoja ja aivoriihiä, joissa on tyhjennetty kuntalaisten hurja pöhinä asian tiimoilta, jotta virallisissa kaavakuulemisissa ei olekaan sitten enää mitään lausuttavaa ja kaikki kaavat ja hankkeet menevät kuin vettä vaan läpi: lähimetsät kaatuvat ryskyen ja kaupunki täydennysrakennetaan ähkyttävän täyteen, vaikka arkkitehtuurikilpailuihin on hukattu 5-6 vuodessa 340 000 euroa ”laadukkaisiin havainnekuviin” ja kaupungista pitäisi tulla entistä ehompi.
Mitä tästä kaikesta tuloksena: kaupunkilaiset ovat täysin raivoissaan!
Ja mitä Jyväskylä tekee asian korjaamiseksi: se palkkaa 600 000 eurolla konsultteja rakentamaan brändiä ja Jyväskylän imagoa!!!
Ei järjen häivää!
PS. Petri, olkaa ylpeitä, teillä on siellä Pirkanmaalla erinomaisesti rakennettu maakuntakaava – meillä täällä Keski-Suomessa siitä ei voi mainita samana päivänäkään
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi sote-himmeli ja muut pakkoliitokset ja -yhtiöittämiset. Hyvin menee ja lähellä päätetään.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa asia, joka puoltaa sitä, että joku valtion himmeli on mukana on se, jos siihen käytetään valtion investointirahaa. Muussa tapauksessa ei.
Tietenkin ns. puolueeton rakentajista ja kaavoituksesta erillään olevaa instanssi on tärkeä. Elyn pitäisi olla sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos LUOVA-virasto tulee, niin kaikki kuntalaisille ja maakuntalaisille järjestettävät lainmukaiset kaava- ja hankekuulemiset voidaan lopettaa pelkkänä rahanhaaskauksena.
Kuntalaisten kuulemisella ei LUOVA-viraston tultua enää ole mitään virkaa; LUOVAAN uppoavat kaava- ja lupavalitukset kuin mustaan aukkoon – ei niistä perästä päin mitään kuulu.
Nykyiset julkiset kuulutukset ovat paperilehdissä, mutta jos sähköinen julkinen kuulutus tulee pääasialliseksi kuulutuskäytännöksi, se viimeistelee vielä loput: ei kiireiset nykyihmiset ehdi seuraamaan kuulutuksia vain netistä ja vanhukset eivät siihen enää pysty.
Näin kaikkien kaava- ja ympäristölupien kohdalla baana on sitten vapaa… Helppo tähän onkin sitten yhdistää kaavajärjestelmän uudistus.
– – ”Lainvalmistelulle tarvitaan laaja pohja
Maankäyttöä ja rakentamista koskeva lainsäädäntö vaikuttaa suuresti kuntien, elinkeinoelämän ja kansalaisten toimintamahdollisuuksiin, menestykseen ja hyvinvointiin. Lakiin kohdistuu poikkeuksellisen paljon erilaisia odotuksia, ja sen vaikutukset ovat laaja-alaisia ja pitkäkestoisia.
– Tämän vuoksi uudistuksen valmistelu kannattaisi käynnistää tehtyjen selvitysten pohjalta parlamentaarisesti jo tällä vaalikaudella, jotta seuraavalla vaalikaudella olisi edellytykset päättää uudistuksesta.” – –
https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2018/maankay…
Ilmoita asiaton viesti
Kaavoituksesta ei ole kiinnostuneita kuin murto-osa asukkaista, jos se koskee vaikka vain omaa aluettaan. Itse olen osallistunut näihin keskusteluihin, jota Tampere on järjestänyt paikallisesti.
Siellä, sillä pienellä äänekkäällä vähemmistöllä ääni kuuluu ja kirjataan kritiikki.
Kuka lähtee ns. viralliseen ilmoitustauluun tutustumaan, joka on käsittämätön viidakko mammuttimaisine piirustuksineen pienellä tekstillä, ei kukaan. Ja ne viralliset ilmoitustaulut ovat kaukana ihmisten arkielämästä.
Ilmoita asiaton viesti