Autovero poistettava — ympäristö ja turvallisuus kiittävät

”Väliaikainen” autovero otettiin Suomessa käyttöön vuoden 1958 alussa. Tällöin eduskunta ilmoitti ”edellyttävänsä, että vero on vain tilapäinen ja valtion senhetkisestä poikkeuksellisen kireästä rahatilanteesta johtuva ja että verosta pyritään luopumaan etenkin halvemman hintaluokan ajoneuvojen osalta heti, kun valtiontalous antaa siihen mahdollisuuden.” Ilmeisesti valtion poikkeuksellisen kireä rahatilanne ei ole ollut kovin tilapäinen olotila, kun väliaikaisuutta on kestänyt jo yli 60 vuotta. ”Väliaikainen” autoveromme on pian kestänyt jo pidempään kuin ikuiseksi väitetty Neuvostoliitto.

 

Suomi on Euroopan ja koko maailman vauraimpia ja kehittyneimpiä maita. On käsittämätöntä, että valtio on tehnyt meistä autojen suhteen takapajulan. Suomen autokanta on huomattavasti EU-keskiarvoa vanhempi. Pitkien välimatkojen ja ankarien talvien Suomessa tulisi päinvastoin olla muuta maailmaa uudempia ja parempia autoja.

 

Teknologian kehityksen ansiosta autoteollisuus tuottaa vuosi vuodelta ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia autoja. Suomi sen sijaan ampuu itseään jalkaan hidastamalla verotuksella uuden teknologian siirtymistä käyttöömme. Tällä tavoin valtio heikentää liikenneturvallisuutta ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

 

Autovero on myös sosiaalisesti epäoikeudenmukainen ja elitistinen. On väärin, että valtio yrittää tehdä uusilla autoilla ajamisesta hyväosaisten yksinoikeuden. Auto ei ole mikään luksushyödyke, vaan tavallisten suomalaisten arkea sujuvoittava kulkuväline, joka on monelle välttämättömyys. Autoveron poistaminen ei myöskään estä julkiseen- ja kevyeen liikenteeseen panostamista.

 

Liikenneturvallisuudesta ja ympäristöstä välittämisen tulee näkyä juhlapuheiden lisäksi myös teoissa. Suomalaisille vaarallisen ja ympäristölle haitallisen autoveron poisto olisi erinomainen teko, josta hyötyisivät kaikki suomalaiset — sekä nykyiset että tulevat sukupolvet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu