Valtuustoaloite työelämän ja luottamustehtävien yhteensovittamisesta

                                                                                       Tampereella maanantaina 18. helmikuuta 2019

 

VALTUUSTOALOITE

 

KUNNALLISTEN LUOTTAMUSTEHTÄVIEN JA TYÖELÄMÄN YHTEENSOVITTAMISTA PARANNETTAVA JA KOKOUKSET SEKÄ MUUT TILAISUUDET SIIRRETTÄVÄ VIRKA-AJAN ULKOPUOLELLE

 

Luottamushenkilöillä on keskeinen rooli kuntien hallinnossa ja koko demokratiassamme. Lähes kaikki kunnalliset luottamustehtävät (paitsi Tampereella pormestari ja apulaispormestarit) ovat osa-aikaisia tehtäviä, joita luottamushenkilö hoitaa oman siviiliammattinsa ohessa. Tämän takia on demokratiamme toimivuuden kannalta erittäin tärkeää, että kunnallisten luottamustehtävien ja työelämän yhteensovittaminen sujuu mahdollisimman hyvin.

 

Vallitseva tilanne kunnallisten luottamustehtävien ja työelämän yhteensovittamisen suhteen ei ole katastrofaalinen, mutta ei hyväkään. Suurin osa luottamustoimielimistä kokoustaa arki-iltapäivisin. Jotkut toimielimet, kuten kaupunginhallitus ja valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunta, kuitenkin kokoustavat keskellä päivää virka-aikaan. Lisäksi muutaman kerran vuodessa pidetään koko päivän kestäviä seminaareja muidenkin toimielinten jäsenille. Läsnäolo virka-aikaan pidettävissä kokouksissa ja seminaareissa on joko mahdotonta tai erittäin vaikeaa tavallisessa kokopäivätyössä käyville luottamushenkilöille.

 

Kaikissa ammateissa työajat eivät tietenkään rajoitu virka-aikaan, vaikka suurin osa työelämässä olevista kuitenkin noudattaa työssään perinteisiä toimistoaikoja. Luottamushenkilöillä on toki oikeus ansionmenetyskorvaukseen, ja hyvä niin. Vielä parempi olisi järjestää kokoukset sellaiseen aikaan, että mahdollisimman harva joutuisi hakemaan ansionmenetyskorvausta. Monet työt ovat luonteeltaan sellaisia, että pelkkä ansionmenetyskorvaus ei käytännössä kata kaikkea luottamushenkilölle ja työnantajalle poissaolosta aiheutuvaa vaivaa (töiden kasaantuminen muille päiville, sijaisen hankkiminen, perutut palaverit jne).

 

Kuluvan valtuustokauden aikana kunnallisten luottamustehtävien ja työelämän yhteensovittaminen on herättänyt keskustelua myös julkisuudessa. Osa luottamushenkilöistä on sanonut kohdanneensa vaikeuksia päästä virka-aikana järjestettäviin kokouksiin. Tämä on kertakaikkisen väärin sekä Lauri Lylyn työn ja yrittämisen linjaa korostavan pormestariohjelman vastaista. Nyt on aika siirtyä juhlapuheista tekoihin ja näyttää kunnallispolitiikassa esimerkkiä työn arvostuksesta!

 

Edustuksellisen demokratian kannalta on tärkeää, että luottamushenkilöt edustavat mahdollisimman kattavasti kansaa. On demokratialle tuhoisaa, jos kansalaiset saavat mielikuvan, että poliittinen toiminta ei ole mahdollista työssäkäyvälle. Kaikki kokoukset tulee ajoittaa työajan jälkeiseen ilta-aikaan, jotta oikeiden töiden tekijöilläkin on mahdollisuus toimia luottamustehtävissä.

 

Yllä mainitun perusteella esitän, että Tampereen kaupunki tekee seuraavan periaatepäätöksen luottamustoimielinten kokousten ja muiden luottamushenkilöiden tilaisuuksien ajankohdista: kokoukset ja muut tilaisuudet järjestetään arkipäivisin alkaen aikaisintaan kello 17 ja koko päivän kestävät seminaarit ja muut tilaisuudet järjestetään lähtökohtaisesti lauantaisin.

 

 

Kaupunginvaltuutettu Petri Rajala (kok)

 

Valtuustoaloite on jätetty käsittelyyn Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 18. helmikuuta 2019

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu