Komissio suuntaa kohti vahvempaa unionia, mutta pysyvätkö jäsenmaat perässä?
Viime keskiviikkona parlamentin täysistunnossa komission puheenjohtaja, Ursula Von der Leyen, piti ensimmäisen Unionin tila -puheensa. Puheen tarkoituksena oli reflektoida mennyttä ja visioida tulevaa. Keväällä unioni jäi monien mielestä koronatoimissaan kalkkiviivoille, kun jäsenmaat kiirehtivät toteuttamaan omia rajoituksiaan. On kuitenkin syytä muistaa, että EU toimii niillä valtuuksilla, mitä jäsenmaat ovat sille antaneet. Esimerkiksi terveyspolitiikka on pitkälti kansallisissa käsissä.
Komissiolla tulee pitämään kiirettä, mikäli puoletkaan Von der Leyenin esittelemistä tulevaisuuden visioista toteutuu. Tulevia (terveys)kriisejä ajatellen olisi tärkeä kiinnittää huomiota siihen, miten EU saadaan toimimaan yhtenä rintamana: koordinoidummin ja nopeammin. Ei ole kenenkään edun mukaista, että jäsenvaltiot kamppailevat keskenään suojavälineistä tai sairaalatarvikkeista. Nähtäväksi jää, kykeneekö komission hahmottelema ”eurooppalainen terveysunioni” vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin nykyistä nopeammin. Vahvemman terveyskompetenssin luominen unionille edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä, mistä ei luonnollisesti ole takeita.
Von der Leyen nosti ilokseni esille sisämarkkinoiden tärkeyden Euroopan valtioille. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Sisämarkkinat ovat liian pitkään jääneet unohduksiin EU:n politiikka-agendalla, ja on korkea aika panostaa niiden toimivuuteen. Sisämarkkinat ovat unionin toimivimpia osia, ja ovat mahdollistaneet rajattoman kaupankäynnin ja sen tuoman vaurauden maanosaamme. Sisämarkkinoiden elvyttämiseksi kevään ja kesän rajasulkujen jälkeen komissio on luvannut tuoda pöytään uuden Schengen-strategian, minkä toivotaan tuovan selkeyttä jäsenmaiden väliseen rajapolitiikkaan. Pandemian aikana rajakontrollien koordinaatio on ollut epäselvää ja säädökset vaihtuneet tiuhaan. Selkeää linjaa unionin tasolla ei ole löydetty. Kriisistä huolimatta vapaa liikkuvuus on turvattava talouden ja ihmisten kannalta niin hyvin kuin mahdollista. Toivon jäsenmaiden löytävän tässä tärkeässä asiassa yhteisen sävelen.
Digitalisaatiosta puhuttaessa on otettava nykyistä paremmin huomioon syrjäseuduilta löytyvä potentiaali. Toimivat etäyhteydet luovat parempia edellytyksiä esimerkiksi yrityksille toimia tehokkaasti sijainnistaan riippumatta. Tässä EU:n tavoitteena onkin saada 100% maaseudusta nopean verkon piiriin vuoteen 2025 mennessä. Ilmastonmuutoksen osalta emme voi unohtaa kaasua, vetyä ja ydinvoimaa, jotka vähä- ja nollapäästöisinä energiamuotoina ovat EU:n ainoa keino päästä kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiinsa, joita pyritään jälleen kiristämään. Von der Leyenin puheessa oli etenkin suomalaisille pieni toivonpilkahdus, sillä etenkin puurakentamisen ja biotalouden rooli nostettiin ääneen esille. Suomalainen metsäteollisuus pystyy löytämään puhtaita ratkaisuja fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen, mikä myös luo työpaikkoja kotimaahan.
Tärkeä viesti Von der Leyenin puheessa oli EU:n budjetin ja elpymisrahaston kytkeminen selkeästi oikeusvaltioperiaatteeseen. Ei ole hyväksyttävää, että rahaa jaetaan sokeasti jäsenvaltioihin, joissa demokratiaa, vapautta ja muita arvojamme ei kunnioiteta. EU:lla tulee olla mahdollisuus laittaa rahahanat kiinni. Näin huolehdimme parhaiten siitä, että veronmaksajien varat eivät päädy korruptioon ja oligarkkien käsiin. Toimin parlamentin pääneuvottelijana juuri tässä kyseisessä lainsäädännössä, ja aion syksyn mittaan pitää tästä lupauksesta kiinni.
Positiivisena uutisena Von der Leyenin mukaan Dublin-sopimus päätyy vihdoinkin uudelleenarvioitavaksi – nykyinen järjestelmä on ollut puutteellinen ja aiheuttanut sekaannusta jäsenmaiden kesken turvapaikkapolitiikassa. Esitystä uudeksi eurooppalaiseksi turvapaikkapolitiikaksi luvattiin jo ensi viikolle. Kuten von Der Leyen totesi puheessaan: maahanmuutto on aina ollut osa Eurooppaa ja tulee aina olemaan. Tämän vuoksi meidän täytyy varmistaa, että käytössämme on tarvittavat työkalut tulevien pakolaiskriisien hallitsemiseksi ja toisaalta työperäisen maahanmuuton ja ammattitaitoisen työvoiman houkuttelemiseksi. Hyviä elementtejä voisi ottaa vaikkapa kanadalaisesta pistejärjestelmästä.
Viimeisimpänä mutta ei vähäisempänä nostan esille huomion ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyen. Komissio on luvannut tuoda lainsäädäntöesityksen niin sanotusta ”Magnitsky-laista”, jonka nimi viittaa Yhdysvaltain kongressin asettamaan pakotelakiin. Tämän lain perusteella venäläisiä ihmisoikeusrikkojia voidaan asettaa matkustuskieltoon ja heidän varojaan jäädyttää vaikkapa eurooppalaisista pankeista. Eurooppalainen Magnitsky-laki tulisi tarpeeseen ja antaisi EU:lle pakotteiden lisäksi uusia keinoja vastata Venäjän epärehellisiin toimiin.
Mennään aivan väärässä järjestyksessä.
Komissio on elin jonka pitäisi toteuttaa EU:n perussopimusta ja lakeja.
Ei suinkaan muuttaa EU:ta.
Me suomalaiset äänestimme sellaisen EU:n liittymisestä jossa sanottiin että kaikki päätökset täytyy olla kaikkien jäsenmaiden hyväksymiä. Nyt komissio, siis van der Leyen ajaa määräenemiistöpäättämistä EU:n.
Siis komissio ajaa EU:n perussopimusten muuttamista. Eihän se ole edes komiossion tehtävä.
Me emme myöskään äänestäneet EU:n liittovaltioon liittymisestä
Ilmoita asiaton viesti
”Me emme myöskään äänestäneet EU:n liittovaltioon liittymisestä”
Mutta Jocke, kun sinäkin ja monet muut puhuvat EU:n liittovaltioista, niin mitä sillä tarkoitetaan ? Maailmassa on 27 liittovaltiota ja kaikki ihan omanlaisiaan.
Nyt puhutaan EU:n liittovaltiosta, mutta kukaan ei liene vielä määrittänyt mitä se käytännössä tarkoittaa. Jokaisella tuntuu olevan siitä oma visionsa.
Esimerkiksi tässä EU-maiden taloudellisessa keskinäisessä vastuussa ja siinä miten EU:n pitäisi kokonaisuudessaan vastata siitä, voi ottaa vertailukohdaksi USA:n. Siinä liittovaltiossa jokainen osavaltio vastaa omasta taloudestaan. Pitäisikö meidän EU:ssa ”benchmarkata” USA:n liittovaliota ? Benchmarkkaaminenhan ei tarkoita kopioimista.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on liittovaltion ja itsenäisten valtioiden ero?
Mikä on talousliitossa olevien itsenäisten valtioiden ja liittovaltion ero?
Eivätkö nuo ole selviöitä?
Ilmoita asiaton viesti
EU:n tapauksessa liittovaltio tarkoittaa Saksan ja Ranskan johtamaa valtiota, jossa toimitaan samalla tavallakuin ”koronarahaa” jaettaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on muuttunut koko historiansa ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäpä ei muuttuisi aikojen kuluessa ? Neuvostoliitossa yritettiin pitää kiinni loppuun siitä, että mikään ei saa muuttua eikä mitään muuteta. Miten siinä kävi ? Siitä Mihail Gorbatshov on kertonut kirjassaan ”Näin sen muistan”.
No yritettiinhän meilläkin vielä 90 -luvun alussa joidenkin toimesta ylläpitää sitä ”Paasikivi – Kekkonen” -myyttiä hengissä. Eipä ole enää siitä kuulunut paljonkaan. Kuka sen myytin lieneekään aikoinaan keksinytkään. Ei ainakaan Paasikivi, koska hän oli jo silloin kuollut.
Ilmoita asiaton viesti
NL ja sen kätyrit.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai muuttua pitää, mutta laillisella tavalla. Ei esim niin, että EU:n oikeuspalvelu kertoo, että perussopimusta ei tarvitse noudattaa. Vahvana pidetty no bail out-sääntö on kevyttä kauraa, kun ilmaista rahaa ja yhteisvastuista velkaa haluttiin jakaa. Se oli häpeällinen näytelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Van der Leyenillä oli puhessaan paljon tärkeitä esiin nostettavia asioita. Tuo digitalisaatio on erityisesti tärkeää meillä Suomessa , jossa etäisyydet ovat suuria, koko maa pitäisi pitää asuttuna ( = bisnestä pitää voida tehdä muualtakin kuin Kehä III:n sisäpuolelta, jossa kustannustaso on korkea ). Nyt koronan aikana kun etäpalavereita on pidetty enemmän tai vähemmän onnistuneesti, digitaalisen yhteydenpidon ja kokoustamisen toimivuuden merkitys on korostunut. Etäkokoukset säästävät aikaa, energiaa, niitä päästöjä ja ennen kaikkea rahaa. Käyttäjäliittymät on vain saatava helpommiksi ja yhteydet varmemmiksi.
Eräs asia mitä Von der Leyenin puheesta jäi kaipaamaan, oli EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisen maininta. Näinä aikoinahan se ei liene ihan sivuroolissa sekään. Mielestäni olisi jo korkea aika saada jotakin ”lihaan luiden ympärille” sekä konkretiaa Lissabonin Sopimuksen ”Yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevia määräyksiä” -kohdan artikloihin 42. ja 43. Nythän ne käytännössä ovat edelleen melkolailla vain tekstiä paperilla.
Ilmoita asiaton viesti
korjaan tuon: Von der Leyen
Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen ja syvällisempää pohdintaa aiheuttava blogi. Sarvamaa on asemansa ja arvostuksensa ansainnut pitkäjänteisellä työllä. Tällaista poliittista ammattitaitoa arvostetaan yli puoluerajojen.
Ilmoita asiaton viesti
1 EU:n ulkorajan on oltava ”läpipääsemätön”
2 Vain EU:lla ja sen jäsenvaltioilla yhdessä on mahdollista rakentaa ABMD-suoja koko EU:n ylle. Yksittäisillä valtioilla kuten Suomella ei ole varaa tähän. Muu puolustus hoituu NATOn ohjeiden mukaan.
3 Eu:n rikostorjunta pitää harmonisoida ja tehostaa.
4 Korona-pandemiasta tulee ottaa kaikki oppi irti.
5 Siirtyminen uuteen teknologiaan mm. energian tuotannossa.
6 Koulutus maailman huipuksi.
Ilmoita asiaton viesti
”2 Vain EU:lla ja sen jäsenvaltioilla yhdessä on mahdollista rakentaa ABMD-suoja koko EU:n ylle. Yksittäisillä valtioilla kuten Suomella ei ole varaa tähän. Muu puolustus hoituu NATOn ohjeiden mukaan.”
Tuo on totta. Itse näksin EU:n yhteisen puolustuksen, European Union Defence Forces ( EUDF ) ja Nato:n muodostavan parin, jotka täydentävät ja tukevat toisiaan. Nato on ilman muuta ok, mutta kyllä EU:lla tulee olla omat yhteiset puolustusvoimat. Niin raaka tämä maailma vieläkin on valitettavasti, että jos yhteisöllä ei ole voimaa takanaan , tässä tapauksessa sotilaallista voimaa, niin sen neuvotteluasemat ovat melko vaatimattomat suurvaltojen pelipöydässä. Aina pitää olla jotakin hihassa, jos diplomatia ei riitä. Eihän esimerkiksi Venäjä ota ketään, jolla ei ole sotilaallista voimaa takanaan, tosissaan.
Suurin osa EU-maista on Naton jäseniä ( EU/Nato -maita ) . Ja sitten on EU-maita, kuten Suomi ja Ruotsi, jotka ovat yli vuosikymmenen olleet tiiviisti mukana Partnership for Peace -toiminnassa ( PfP ). Nato:n toimintamallit on siten helposti sovitettavaissa EUDF:n tulevaan organisaatioon, koska niitä noudatetaan jo nyt EU-maiden kansallisissa puolustusvoimissa. Tämä malli siis vahvistaisi niin Nato:a kuin myös tulevaa EUDF -organisaatiota. Win-Win.
Ilmoita asiaton viesti
EU on maailman toiseksi suurin talousalue, yli 50 kertaa suurempi kuin Israel. Israel on hoitanut ilmapuolustuksensa. USA tukee Israelia teknologisesta ja rahoituksella. Tietinkin pienempi pinta -ala.
EU on seisonut tumput suorina vuosikymmenet ja luottanut jäsenmaiden NATO-jäsenyyteen. Mikä on tilanne. Ei ole kattavaa ABM-suojaa oikeastaan kenelläkään. Paitsi USA:lla. Pienet maat, kuten Suomi, eivät itse pysty ikinä saamaan ABM-suojaa omilla resursseilla.
EU on lisäksi jäänyt teknologian kehityksessä jälkeen jopa Israelista. Elikä Suomen puolustusvoimat toimii aivan oikein jos se hakee kumppania USA:sta ja Israelista. Köyhällä ei ole varaa paskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pienellä Israelilla ( 9 miljoonaa asukasta ) on IDF ( Israel Defense Forces ) , niin miksi ei olisi EUDF ( EU 435 miljoonaa asukasta ) ?
Sehän ei ole ainakaan rahasta kiinni. EU:lla kyllä rahaa riittää, mutta riittääkö poliittista halua ja päättäväisyyttä sekä johtajuutta ?
Että Israelilla on tehokkaat puolustusvoimat, johtunee siitä, että siellä tiedostetaan ja tunnustetaan tosiasiat.
Pitääkö EU:ssakin ensin oppia tosiasiat kantapään kautta ? Eikös niitä tosiasioita ole täällä opittu jo vuosikymmeniä, ellei jo vuosisatoja ? Vai onko EU:ssa edelleen kyse kieli- , kulttuuri- vai uskonnollisesta muurista (katollinen / protestanttinen ) ?
Ilmoita asiaton viesti
”EU on seisonut tumput suorina vuosikymmenet ja luottanut jäsenmaiden NATO-jäsenyyteen. Mikä on tilanne.”
Tilanne tulee olemaan se, että EU:n Nato valtiot tulevat saamaan yhä pienempää suojaa Usalta. Merkel haastaa Trumpia, kun ei halua, että Saksa maksaa sovitun osuuden Naton kuluista. EU on hampaaton ilman Usaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno muuten, että saamme palautetta suomalaisilta mepeiltä sieltä ”pääkallopaikalta” ja sen käytäviltä. Välillä, kun seuraa meidän kotimaan mediaa sekä hallituksen toimintaa, niin tuntuu, että emme edes kuuluisikaan EU:hun.
Kovat on varmasti haasteet meillä pääministerilläkin, kun hänen pitää vastata kotimaan politiikasta, nyt vielä koronan torjunnasta ja sitten vielä Suomen EU-politiikasta. Jo edellisen hallituksen aikana tuli mieleen, että paljonko pääministeri ehti muiden kotimaisten kiireitten lomassa paneutumaan Suomen EU-politiikkaan ? Mikä oli sillon ja nyt suomalaisten meppien rooli suhteessa Suomen hallitukseen ?
Kuunteleeko hallitus meppejä ? No onhan meillä toki eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja komissaari Jutta Urpilainen. Hyvä näin , sillä he ovat meppien rinnalla tärkeitä avainhenkilöitä EU:n suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään tule väheksyä sitä tukijoukkoa, jotka niin kotimaassa, kuin Brysselissä tekevät tärkeää valmistelevaa työtä tukiessaan meppien, komissaarin ja eurooppaministerin edustuksellista ja konkreettista työtä.
Ja kyllähän heidän roolinsa aina silloin tällöin tulee esiin myös YLE:n Maija Elonheimon vetämissä ”Brysselin koneessa” -ajankohtaisissa ohjelmissa. Kannattaa kuunnella keskiviikkoisin YLE:ltä Maija Elonheimon ohjelmia.
Ilmoita asiaton viesti
https://areena.yle.fi/1-50389997?autoplay=true
Tämäkin kannattaa katsoa. Kyllä eu on omat sääntönsä ja oikeusvaltioperusteensa myynyt. Suomi on vedetty mukaan aivan uudenlaiseen unioiniin.
Pahinta tietenkin on, että ei suomen talous näytä menestyvän eurossa ja kasvu lopahti 2009. Sinne tasolle ollaan jämähdetty.
Natoon olisi pitänyt liittyä, mutta en usko unionista tosipaikassa olevan turvaa suomelle. Hieman ehkä pakotteita annetaan, jos venäjä käyttätyy tuhmasti.
Itsenäisyyspäivän vieton voikin lopettaa. Tietenkin menneitä vuosikymmeniä voi muistella ja veteraaneja kunnioittaa.
Ihan hyvä, että unioni pistää valko-venäjälle hieman kapuloita rattaisiin, vaikka ei niille asioille yhtään mitään voi. Toisaalta, kun muistamme millaiset pamputustalkoot ja demokraattisesti valittujen poliitikkojen vangitsemiset unioni hyväksyi olankohtauksella Kataloniassa, niin pistäisi naurattamaan, jos ei olisi noinkin törkeistä asioista kysymys.
Tätäkin kannattaa alkaa harkiseman. http://eroa-armeijasta.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Siis aiotaanko ihan oikeasti säätää laki, jonka tarkoitus on mahdollistaa tasan tarkkaan yhden valtion ongelmien ja toimijoiden vastaiset sanktiot? Onko sellainen a) järjellistä, tai b) laillistakaan? Miksi ei yleisesti ottaen vain lakia, joka mahdollistaa mainitut toimenpiteet riippumatta valtiosta?
Hups, se mahdollistaisi ja ehkä jopa velvoittaisi vastaaviin toimiin joskus myös USA:ta kohtaan. Joten parempi vain tehdä lainsäädännöstä jo valmiiksi kaksinais-moralistinen, niin sitten ei ole ongelmaa että poliitikot toimivat kaksinais-moralistisesti, kun laki ei anna muuta vaihtoehtoakaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä varmaan näin onkin. EU on periaatteessa koulukiusaajien ja sakihivuttajien paratiisi, mutta valtiotasolla homma ei vielä toimi (mitä nyt Kreikka on suostunut kokeilemaan, miltä se tuntuisi). Toisaalta, tällainen voima (muut yhtä vastaan) saattaa saada sen yhden eroamaan herkemmin. Ehkä olisi suostuttava Leyenin ehdotuksiin. Annetaan johtopoppoolle niin paljon valtaa, että teutoninen tuho voisi tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän googlaamalla tulin siihen käsitykseen, että aiottu EU:n laki ei ole kohdistettu mitään tiettyä valtiota vastaan. Ainoastaan tämä blogisti on, ja omalla yhteen valtioon keskittyvällä asenteellisuudellaan antaa harhaanjohtavan käsityksen tuosta suunnitteilla olevasta laistakin. Toisaalta laki-projektin lempinimi Magnitsky antaa myös harhaanjohtavan kuvan, ja siksi siitä nimityksestä luultavasti luovutaaan, asiasta väitellään jo puolesta ja vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Digitalisaatiosta puhuttaessa on otettava nykyistä paremmin huomioon syrjäseuduilta löytyvä potentiaali. Toimivat etäyhteydet luovat parempia edellytyksiä esimerkiksi yrityksille toimia tehokkaasti sijainnistaan riippumatta.”
Ei tuo merkitse työpaikkoja Suomen syrjäseuduille! Se merkitsee myös etätyöpaikkojen siirtymistä maihin joissa palkat ovat huomattavasti alempia! Petrin pitäisi muistaa, että yritysjohto tekee päätöksen siitä mistä työvoima palkataan. Ja nykyisin se palkataan sieltä mistä se halvimmalla saa!
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on hyvä juttu. Minäkin voin tehdä etätöitä Espanjassa puolella palkalla siitä mitä Suomessa sain. Ja elintaso on silti parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mukavaa, että suhtaudut positiivisesti asiaan, mutta työnantajalle olet silti liian kallis. Työnantaja ottaa mieluummin kiinalaisen tai intialaisen joka tekee työn alle neljäsosalla siitä mitä sinä haluat. Ja se tulee koskemaan kaikkia EU-maita.
Amerikkaalinen Phyllis Schlafly varoitti etätöiden aiheuttamasta riskistä ”valkokaulustyöntekijöille” jo noin 15 vuotta sitten. Hän totesi, että ensin siirtyy tehdastyö matalapalkkamaihin ja lopulta myös kaikki ne työt jotka voi tehdä käyttämällä tietokonetta. Kyllä intialainen tai kiinalainen korkeasti koulutettu oppii suomea sen verran mitä työtehtävien hoito vaatii, varsinkin jos ovat opiskelleet Suomessa.
https://eagleforum.org/column/2007/apr07/07-04-18.html
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri Boris Johnsonin epäjohdonmukainen politiikka brexitin toimeenpanossa on vakava asia, jos Pohjois-Irlannin sopimuksella UK:n parlamentti pyyhkii pöytää.
https://www.gov.uk/government/publications/the-belfast-agreement
Sen lisäksi, että nykymenolla UK on ajatumassa EU:n ulkopuolelle ilman erospimusta, on seurauksiltaan sotkuinen asia, joka koskettaa lähes kaikkien EU-maiden vientiä ja tuontia.
Mutta miten sitten Irlannin kohdalla alkaa arkipäivä mennä, jos UK tieten tahtoen rikkoo räikeällä tavalla kv-oikeutta.
——-
Vielä tässä tämä asia:
EU:n oma turvallisuusneuvosto on enemmän kuin paikallaan.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5001132/Kanerva+haluaa+EUlle+oman+turvallisuusneuvoston+Euroopan+yli+ei+enaa+kaveltaisi
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni EU on tehnyt eroneuvotteluissa suoranaista kiusaa Britannialle. Eroamissääntöjä ei ole olemassa, kun on uskottu, että EU on ikuinen. Sitä se ei ole. Sen kiusantekemisen ja kiristyksen tarkoitus on näyttää muille maille, miten vaikea ja kallista eroaminen tulee olemaan. Minusta eroaminen on luonnollinen asia. Nyt, kun joitakin itäisen keskieuroopan maita ojennetaan toimimaan EU eliitin tahdon mukaan, niin siltä suunnalta voi nähdä uusia eroja. Mutta voivathan ottaa Turkin tilalle, niin opettamista ja koulimista voidaan jatkaa. Saadaan iso määrä ”siirtolaisia” sijoitettavaksi EU-alueelle. Eikö joku laskenut EU:ssa, että Suomeen mahtuu kymmeniä miljoonia.Sen ääneensanominen osoitti sen tason, jolla EU:ssa toimitaan.
Ilmoita asiaton viesti
UK yrittää vapaamatkustajaksi entiset EU-edut säilyttäen.
Joko ollaan EU:ssa mukana tai sitten ei olla.
——
Norja maksaa EU:lle vuosimaksua enemmän kuin Suomi ja on harmonisoinut lakinsa sitä mukaa 1:1 EU:n kanssa.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002891814.html
Ilmoita asiaton viesti
Vain pieni ero.
Norja tekee niin jos se katsoo että asia on oikein ja että se on Norjalle hyväksi.
Meillä ei ole mitään vaihtoehtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Guy Verhofstadt lupasi jopa kostaa Briteille niin, että katuvat eroa elämänsä loppuun asti. Myös Frans Timmermanns ja Brexit neuvottelija Barnier lupasivat vaikeuksia Britannialle.
Ilmoita asiaton viesti
EU:lle ei pidä antaa lisää valtuuksia. Koronapaketin toimet, joissa EU:n perussopimus ohitettiin kierolla pelillä ei lisää EU:n luottamusta. Ja Suomen ei pidä hyväksyä niitä toimia, jotka johtavat liittovaltion suuntaan. Liittovaltio tarkoittaa Saksan ja Ranskan johtamaa liittovaltiota, jossa muut maat saavat olla heidän kanssaan samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Näköpiirissä on lisää EU:n leväperäisyyksiä, naamiointeja ja hapuilua.
Tyhjästä virtuaalirahana taiottu EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketti, josta 390 miljardia euroa lahjoituksina on omiaan pitkällä aikavälillä kiihdyttämään inflaatiota ja EU:n alamäkeä pysähtyneisyyteen.
EU siirtyy elvytyspaketillaan pidemmälle itsetuhoisuuteen.
Viite:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/213251-eurooppalaisia-epayhtaloja-ii/
Ilmoita asiaton viesti
Mihail Gorbatshov ihmetteli jokunen vuosi sitten sitä, että Neuvostoliitto halutaan nyt jostain syystä rakentaa uudelleen Eurooppaan. Sitä sietääkin ihmetellä. Väkisin kasatut rakennelmat eivät koskaan pysy kasassa pitkään, ja pahimmillaan hajoaminen tapahtuu sodan kautta. Eurooppa on nyt sellaisella tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Edesmennyt NL oli väkisin kasattu rakennelma, EU taas on siihen vapaaehtoisesti liittyneiden maiden yhteisö, vissi ero NL:n.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Suomi liittyi EU:hun, aika harva osasi kuvitella, että unionin säännöt olisivat vain kaikkein tyhmimpiä jäsenmaita varten. Nyt kun todellisuus on nähty, niin kuka tahansa näkee, ettei tällaisesta ”unionista” tule koskaan mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tulee mieleen rinnastaa EU Neuvostoliittoon, niin kannattaa lukea ensimmäiseksi Mihail Gorbatshovin kirja ”Näin sen muistan”. Siitä Gorban Neuvostoyhteiskunnan ja sen hallinnon kuvauksesta toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta saattaa löytää ”joitakin” eroja nykyiseen EU:hun ja sen hallintoon.
Ilmoita asiaton viesti
Minkälaisia eroja?
Molemmat ovat täysin keskusohjattuja. Neuvostoliitossa kysyttiin lupa Moskovasta, EU.ssa kysytään lupa Brysselistä. Mitä eroa siinä on?
Jos ei saivarrella sanoen että ovathan ne eri kaupunkeja.
Et muuten vastannut kysymykseeni?
Ilmoita asiaton viesti
Koitanpa vastata kysymyksiisi:
”Mikä on liittovaltion ja itsenäisten valtioiden ero?”
Perinteisesti liittovaltiossa ulko- ja puolustuspolitiikka johdetaan keskitetysti. Samoin perustuslain tulkinta. Vrt. esimerkiksi USA.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvallat#Hallinto
USA:n liittovaltiomallissahan osavaltioilla on merkittävä itsemääräämisoikeus ja myöskin vastuu mm. omasta taloudestaan.
EU:lla on merkittävä merkitys paitsi talous- ja finassipolitiikassa niin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. 435 miljoonnan yhteisön ääni painaa huomattavasti enemmän Kiinan, USA:n ja Venäjän kanssa keskusteltaessa ja neuvoteltaesssa, kun esimerkiksi pienen 5.5 miljoonan asukkaan Suomen ääni. Tokihan Suomi voi irtautua EU:sta ja sitten taas olla yksin 140 miljoonan asukkaan ydinasevallan kyljessä. Eikös siitä ”itsnäisyydestä” ole meillä riittävästi kokemusta YYA-aikakaudelta ?
”Mikä on talousliitossa olevien itsenäisten valtioiden ja liittovaltion ero?”
Enkpä nyt tiedä mikä on taloiusliitto jota tarkoitat. Tarkoitatko vapaakauppasopimuksen piirissä olevia valtioita vai mitä ? EU:han ei ole talousliitto eikä vapaakauppasopimus vaan paljon muuta. Vrt. Lissabonin sopimus:
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/fi/sheet/5/lissabonin-sopimus
Toki on liittovaltioita, joissa kaikki päätöksenteko on keskitetty pääkaupungissa olevaan keskushallintoon. Vrt. Venäjä ja lue Mihail Garbatshovin kirja ”Näin sen muistan”.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa USA:ssa liitovaltio hoitaa paljon muutakin. Onneksi kirjoitat että ”merkittävä itsemääräämisoikeus”.
Tiedät kyllä.
Alla vähän ”talousliitosta”.
https://eu2019.fi/prioriteetit/kilpailukyky-ja-sosiaalinen-eheys/talousliitto
Millä tavoinb EU hoitaa ”turvallisuuspolitiikkaa”? EU:n turvallisuushan lepää täysin Naton varassa.
Näinhän EU:ssa toimitaan. Kaikki täytyy kysyä ja hyväksyttää Brysselissä. Kun Bryssel sanoo niin periferiakin tottelee.
Ilmoita asiaton viesti
Täälä näkee kaikenlaista pa..kaa teksti muodossa. Oletko ihan tosissasi tuon kommenttisi takana? EU=Neuvostoliitto. Osaat todennäköisesti lukea ja ymmärrät lukemasi. Suollat RUS-propagandaa halveksuen samalla muita täällä olevia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pitäisi olla älyllesesti vaikeaa. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006416510.html
Ilmoita asiaton viesti
Mitä yrität tällä sanoa?
Juurihan kirjoitin että EU:n puolustus nojaa täysin Natoon. Olisi kai pitänyt kirjoittaa oikeammin että USA:n, tuohon joidenkin vihaamaan demokratiaan joka on kahdesti pelastanut Euroopan totaaliselta totalitarismilta ja piti Euroopan irti punaisista kunnes joidenkin ihannevaltio Neuvostoliitto romahti.
Tuohon edlliseesi en oikeastaan voi muuta kuin kysyä että ymmärrätkö itse?
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluttaisii euroopassa nopeita yhteisiä toimia, niin kriisin yllättäessä loogisinta oli, että Merkel esimerkiksi soittelis Macronelle, Marinille ja vaikkapa Johnssonille, että otettasko tollaset maskit ja sovittas näin rajapolitiikassa. Ne joille käy, alkavat toimia kuten sovittu ja ne joille ei käy, niin eivät, mutta liittyvät varmasti kerhoon, mikäli toimintamalli hyväksi huomataan. Toimintamallia helposti muutamalla puhelinsoitolla vielä säädettäisiin.
Ainoa ongelma, joka estää euroopassa nopean ja tehokkaan ja joustavan yhteistoiminnan on eu.
Eu on 40.000 kalliin suojatyöläisen muodostama jarru euroopassa.
Eu:n järkevyyttä sisämarkkinoilla perustellaan vaikka sisämarkkinat oli jo ennen eu:ta, eli ETA.
Eu muistaakseni tuohon toi lisäksi ruoan liikkumisen vapaadti rajojen yli ja millä tavalla Suomi on siitä hyötynyt?
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuuttopolitiikassa Kanadan tyyppinen pisteytys ei tule onnistumaan, jos vasemmistoliitto tai vihreät ovat hallituksessa. Heille on ihmisoikeusasia, että kuka tahansa saa hakea turvapaikkaa ja jäädä sitten maahamme suuriin kaupunkeihin tuli lupa tai ei. Vasemmistoliitolle kyse on myös uusia tukia nauttivista äänestäjistä. Jo nyt pk-seudulla Kelan toimeentulotuesta 50% on vieraskielisiä. Ketä kiinnostaa? Samalla he kiilaavat kaupungin vuokra-asuntojonoissa kärkeen, koska ei tuloja tai omaisuutta. Ketä kiinnostaa?
Ilmoita asiaton viesti