Nato-keskustelu tärkeällä hetkellä väärillä raiteilla
Viime viikot ovat olleet minulle tuskallisia. En ole jaksanut enää avata suutani Nato-keskustelussa, vaikka koskaan ei pitäisi väsyä eikä lopettaa. Nyt mitta on kuitenkin tullut täyteen.
Sama kaava toistuu jälleen. Juupas-eipäs väittelyä jatketaan niin pitkään, kunnes aihe hautautuu ja unohtuu. Suomen turvallisuuspoliittinen keskustelu on jo sukupolven ajan junnannut sfääreissä, jota kenenkään tavallisen ihmisen on ollut mahdoton ymmärtää.
Itse asiahan on koko ajan ollut hyvin yksinkertainen: Suomen pitäisi olla Naton jäsen. Syy on myös koko ajan ollut sama: Venäjä. Aina on löytynyt joku toinen toistaan heikompi tekosyy, millä on pystytty perustelemaan maamme vastahakoisuutta tässä varsin selvässä päätöksessä.
Mediassa pyöritellään otsikoita siitä, kenen kansanedustajan Nato-kanta on muuttunut eniten, vaikka selkeästi enemmän kaivattaisiin selväsanaista analyysia Nato-jäsenyyden tuomista eduista meille jokaiselle. Selvää on, että liittoutuminen kasvattaa Suomen puolustuskyvykkyyttä kustannustehokkaasti sille tasolle, joka vaaditaan öykkäröivän naapurin aisoissa pitämiseen.
Myös jaarittelu Nato-jäsenyyshakemuksen ajankohdasta on äärimmäisen turhauttavaa. Se perustuu harhaiseen käsitykseen siitä, että Suomi jotenkin ratkaisee Itämeren, Euroopan tai maailman kohtalon. Tärkeintä sen sijaan on ymmärtää, että Nato-jäsenyydellä turvaamme oman selustamme ja tulevaisuutemme. Viimeistään Venäjän toiminta Ukrainassa on palauttanut voimapolitiikan kansainvälisen politiikan keskiöön. Myös etupiiriajattelun paluu tarkoittaa kasvavia paineita Suomea kohtaan.
Valitettavasti ilman täyttä Nato-jäsenyyttä Suomella ei ole mitään takuita siitä, että saisimme apua kriisin eskaloituessa rajoillamme. Uskottava suomalainen reserviläisarmeijaan nojaava puolustus yhdistettynä vaikuttavaan sotilaalliseen pelotevaikutukseen toimisi aidosti rauhan takeena. Nato-jäsenyyden hakeminen ei ole vielä liian myöhäistä. Valmistelu jäsenyyden hakemiseksi tuleekin aloittaa välittömästi. Jäsenyydelle on myös ammattilaisten tuki. Upseeriliiton kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta upseerista kannattaa Nato-jäsenyyttä.
Viestin tulee olla selvä. On laitettava kova kovaa vastaan, ja tämän myös Venäjä ymmärtää. Talouspakotteet ja perinteinen diplomatia ovat nekin keinoina hyviä, mutta eivät selvästikään riittäviä. Venäjä tekee kaikkensa eikä kaihda keinoja, jotta se saa kammettua itsensä pohjalta takaisin suurvaltojen keskuuteen. Ennemmin tai myöhemmin myös Suomi tulee olemaan yksi tämän valtapelin nappuloista.
Nato-junan on annettu jo kertaalleen mennä nenän edestä, eikä tätä virhettä tule toistaa. Nyt kun Venäjän keinot ovat kovempia kuin pitkään aikaan, olisi Suomen valmisteltava Nato-päätös mahdollisimman pitkälle ja toteutettava liittyminen heti kun se on mahdollista.
Vihreiden Alviina Alametsä on ainoa järkevä päättäjä, joka on sanonut jotain tolkullista aiheeseen liittyen.
Ulkopoliittisessa kasvuiässä 60/70-luvulla olleet turpo-vaikuttajat jarruttavat ja toimivat Venäjän eduksi tässä asiassa. Miksiköhän? Oikeasti heidän pitäisi olla vankilassa. Ei kansanedustajina, presidenttinä ja meppinä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on ihan itse itsensä vanki tässä asiassa. Meillä on täysi vapaus päättää haemmeko jäsenyyttä eikä mitään tarvetta selvittää mitä siitä joku miettii.
Naton jäsenyyden tarkat vaikutukset ovat edelleen ainakin julkisesti tutkimatta. Eli meillä on kansana oikeus tietää mitä Naton turvatakuut käytännössä merkitsevät ja mihin itse sitoudumme. Pelkkä jäsenyys on vain pari sanaa, ei enempää.
Ilmoita asiaton viesti
On melkoista meppitomppelointia tämä Alviina Alametsän käsitys ettei muutosta parempaan ole näköpiirissä – vain hetki ennen kuin Putin ja Biden tapaavat.
Tämä on juuri tyypillistä haihattelevaa viherhörhelöintiä asian kuin asian ympärillä.
Ja jotkut torvelot pitää Alametsän alkeellista tilannetajua fiksuna. Munaavat niin Alametsä kuin muutkin torvelot itsensä – jos Putinin ja Bidenin tapaamisesta tuleekin muutosta parempaan.
“Venäjän ja Putinin aggressiivinen toiminta on lisääntynyt, eikä muutosta parempaan ole näköpiirissä. Nato-jäsenyys on Suomelle pitkän tähtäimen ratkaisu. Emme voi jättää ratkaisua Nato-jäsenyydestä tilanteeseen, jossa Suomi on jo mukana konfliktissa. Se on tehtävä ennen sitä.”
Ilmoita asiaton viesti
Ihan varmasti Putin-Biden tapaaminen muuttaa suuntaa ja kääntää muutoksen parempaan. Venäjän ja Putinin näkökulmasta katsottuna.
Mitä ihmeellistä järkiintymistä Putinin päässä ei tule tapahtumaan. On vain yksi suunta. Entistä pahempaan. Alametsä näkee sen paremmin kukaan 40/50-luvulla syntyneet fossiilit.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko sinä oikeasti täysjärkinen kun vaadit meidän nykyisiä päättäjoä noin vankilaan.
” Ulkopoliittisessa kasvuiässä 60/70-luvulla olleet turpo-vaikuttajat jarruttavat ja toimivat Venäjän eduksi tässä asiassa. Miksiköhän? Oikeasti heidän pitäisi olla vankilassa. Ei kansanedustajina, presidenttinä ja meppinä. ”
Ilmoita asiaton viesti
Suomi-ilmiö
Joskus kerran poliitikko kättä käteen löi
Jatkossa hyödyllisiä palveluksia otti ja teki
Rinnalla suhteita luottamuksellisesti rakensi ja loi
Maan asioita luonnollisesti vain nöyrästi hoiti
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla
Ilmoita asiaton viesti
Muilla ei ole sellaisia puolustusvoimia eikä millään muilla mailla sellaista maailmankuulua näyttöä niiden huipputehosta kuin Suomella.
Tuollaiset laulun sanat on paitsi todellisuudentajuttomia niin myös puolustusvoimien kykyä epäisänmaallisesti halveksivia
Ilmoita asiaton viesti
Sarvamaalta ihan hyvä kirjoitus. Piti ihan suositella, kun on poliitikolta varsin selväsanainen ja järkevä teksti.
Ilmoita asiaton viesti
Sarvamaalta ihan ok kirjoitus mutta se miten asioiden pitäisi olla, ei riitä. Se miten asioiden pitäisi olla, ei välttämättä lainkaan ole sama kuin miten asiat ovat. Sarvamaalla lienee poliittista valtaa ja nyt se tulee laittaa peliin.
Mieluummin kuin lukisin näitä ”pitäisi”-juttuja, kuulisin mitä Nato-jäsenyyden eteen on tehty ja tehdään parasta aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Tehdään parasta aikaa…” Kommentti Pasi Majuri #3574142
Kun tsivari-jussi siirtyi käpykaartiin 2021 kunnallisvaalitappio jälkeen, perussuomettuneet valitsivat nykyisen Troikan Helsinkiin Iso-Robertinkatu 4 harhaanjohtamaan. Pj. Purra, tollo Tavio ja puoluesihteeri pastori Pongo vastustavat Suomen mahdollista Nato-jäsenyyshakemusta.
A vot horošo
Jos ja kun eduskunta – hallitus ja Tasavallan Presidentti yhteistyössä kuitenkin päättäisivät kiirehtiä jäsenhakemuksen valmistelua, troikka Iso-Robertinkatu 4 aloittaisi massiivisen dis-mis-informaatio kampanjan turkkilan tuuban (suomen uutiset) avulla.
Mistä Suomi voisi saada Nato-jäsenyys neuvottelujen ajaksi tukea ja kuinka?
Ainoa vaihtoehto lienee Yhdysvaltain kansalliskaarti (kotisivut. https://www.army.mil/nationalguard) jonka joukot voisivat tulla kysymykseen.
Jos tai kun käsky kävisi joukot siirtyisivät kalustoineen Suomeen noin neljässä kuukaudessa päätöksestä.
Sotilasosasto voisi olla vaikkapa vahvistettu ABCT (taisteluvaunupanssariprikaati) ja BCT (moottoroitu jalkaväkiprikaati) siis noin 8000 – 9000 reservin ammattisotilasta.
Tämmöinen joukko vaihtuu vuosittain mm. Etelä-Koreassa kalustoineen päivineen 9 – 10 kk rotaatioperiaatteella.
Tämä EI tule kysymykseenkään toteaa perussuomettuneiden Troikka.
Miksi?
Koska tsivari-jussi ja troikka päättivät vaatia mamu/matuilta (jenkithän eivät kuulu EU-alueeseen) 3000 euron palkan ennen kun Härmään tullaan.
Yhdysvaltain kansalliskaartin sotilaan palkka on noin 2500-2700 dollaria / kk, edes aliupseerit eivät yllä 3000 euron kuukausipalkkaan. Vasta upseerikunta ylittää tsivari-jussi ja troikan vaatimuksen.
Njet Hjuva
Sitä saa mitä tilaa kun perussuomettuneita äänestää.
Pastori Pongo on valinnut uuden ’genren’. Natosta ei perussuomettuneet saa puhua suolen ummetuksessa (turkkilan tuuba, suomen uutiset) ja turpa kiinni seurakuntalaiset, pastori Pongon blogeja EI kommentoida.
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Btw. Kuinkahan muut puolueet suhtautuisivat mahdolliseen Yhdysvaltain kansalliskaartin ABCT / BCT osaston siis noin 8000 – 9000 reservin ammattisotilaan Härmään tulemiseen?
Kokoomus ja Orpo-poika tanssisi valssia riemuiten koska ammattitaitoisesta työvoimasta on huutava pula.
Vihiriäiset toivottaisivat tietenkin tervetulleiksi, kaikki maahanmuuttajat ovat ok.
Vasemmistoliitossakin oltaisiin todennäköisesti alkujärkytyksestä selviydyttyä optimistisia, koska ABCT / BCT eivät tarvitse ’kela-goldia’ ovat näet omavaraisia.
Kepulistitkin todennäköisesti tupailtojen turpakäräjien jälkeen toteaisivat että sote-budjetti kestää. (kts edellinen)
Entäs demukat?
Muutama YYA-ajan reliikki repisi jäsenkirjansa, joutaa menee, ja loppujen selitys kts. kepulistit ja vasemmistoliitto.
Tärkein meinasi unohtua.
Pavel ’neuvostoliitto on ikuinen’ Väyrynenkin virkistyisi ja jälkiviisaana etsisi heti omista sepustuksistaan selityksen asialle.
Ilmoita asiaton viesti
Ne kuuluisat tosiasiat on tunnustettava: meillä on naapurissa sotilaallinen suurvalta, joka sodankäynnin avulla laajentaa rajojaan, vaikka sellaisen olisi tässä maailmassa jo toivonut jäävän menneisyyteen, sekä vielä hybridivaikuttamisen avulla lietsoo sekasortoa ja painostaa naapureitaan. Venäjä kuitenkin kiusaa pahiten vain pienempiään, ja sotilaallisesti liittoutuneet maat ovat välttyneet siltä rajojen siirtelyltä.
Putin pyrkii takertumaan omaan valtaansa ja vahvistamaan Venäjän vaikutusvaltaa maailmassa väkivalloin, mutta ei hän ole mikään kaoottinen sekopää, joka haluaisi nähdä maailman palavan. Kolmatta maailmansotaa ei halua kukaan, joten kaikki osapuolet ovat valmiita rajoittamaan toimiaan, jotta siltä vältyttäisiin. Ja juuri siksi pienet liittoutumattomat maat ovat entistä pahemmassa vaarassa. Venäjä ei aloita maailmansotaa hyökkäämällä Nato-maahan, eikä Nato tulemalla Venäjän uhriksi joutuvan liittoutumattoman maan avuksi. Tämä on täysin järkevää laskelmointia molemmilta puolilta. Pienille liittoutumattomille maille se on vain tosi huono diili.
Ilmoita asiaton viesti
Äläs nyt Martti hupsuttele, kun ei ole – ainakaan sotilasasioissa – ollenkaan tapaistasi.
Prikaatitolkulla amerikkalaista kansalliskaartia neljässä kuukaudessa? Miksi ihmeessä? Tekemään mitä? Sotimaan venäläisiä vastaan?
Kun parissa tunnissa tänne lentää USAF:n Ramsteinin tukikohdasta vaikkapa laivueellinen amerikkalaishävittäjiä. Tai vaikka kuinka monta laivuetta, jos niikseen tulee.
Siis jos tulee eteen tilanne, jossa katsomme, että sellaista ”vakauttamistukea” olisi hyvä maassa olla. Mutta ei nyt mennä turhaan asioiden edelle. Näitä voi mietiskellä sitten kun sen aika on. Tai siis jos sellaista aikaa tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Hupsuttele, kun ei ole – ainakaan sotilasasioissa – ollenkaan tapaistasi… ”Kommentti # 3574370 Veijo Järvinen.
Äläs ny Veijo hermostu, mie vuan tahon nostattaa kansallistuntoa ja luattamusta tulevaisuuteen, Natoa odotellessa.
A vot horošo
Baltian ’Ansalanka’ siis U.S. Army’n Yhdysvaltain maavoimien sijoittelu Viron (punavalkoinen pommi Tallinna) Latvian Riikan kautta Liettuan Kaunaksen ja Vilnan alueelle (punainen pommi).
Kartta tässä. https://www.google.com/maps/place/55%C2%B023'08.2%22N+24%C2%B053'17.7%22E/@55.4941285,20.5564049,6.32z/data=!4m14!1m7!3m6!1s0x0:0x36dd455f94ef5baa!2zNTnCsDI2JzIwLjAiTiAyNMKwNDUnMTYuMCJF!3b1!8m2!3d59.438889!4d24.754444!3m5!1s0x0:0x33e32d4669183355!7e2!8m2!3d55.3856121!4d24.8882492
Tälle alueelle U.S. Army on jakanut näihin kolmeen Baltian maahan vahvistetun BCT siis moottoroidun jalkaväkiprikaatin yhteensä noin 4000 ammattisotilasta.
Kussakin maassa on taistelupanssarivaunukomppania, moottoroitujalkaväkipataljoona, tykistöpatteristo, lyhyenkantaman ilmatorjuntapatteri, pioneeri-huolto-tiedustelu-tulenjohto ja EW-sodankäynnin komppaniat eli noin 1000 ammattisotilasta pääosin Yhdysvaltain kansalliskaartin reserviläistä.
Kaikkia näitä yksiköitä pyöritetään rotaatioperiaatteella. Jokaisessa maassa on myös eri maista kootut Naton QRA lento-osastot.
Kun verrataan tätä kommenttiin # 3574220 voidaan pohtia olisiko Yhdysvalloilla todellakin edes halua / kiinnostusta virittää Suomeen huomattavastikin laajempi ’Ansalanka’ vain turvatakseen Härmäläisten olon kun Nato-jäsenyysneuvottelut todennäköisesti kestäisivät vähintäänkin noin 1.5 vuotta siis kaksi rotaatiota.
Virolla, Latvialla tai Liettualla ei ole omia ilmavoimia, ei ilmatorjunta-ohjuksia eikä taistelupanssarivaunuja, puhumattakaan tšuhnien mahtavasta tykistöstä sekä hurjasta lähes 280000 sankarin armeijasta.
Tosin onhan Härmän pinta-alakin lähes tuplasti isompi kuin ko. mailla yhteensä, joilla on maarajaa Venäjän kanssa noin 740 km ja hurjilla tšuhnilla 1340 km.
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Liite. https://www.army.mil/
Ilmoita asiaton viesti
Näin. Isänmaan asiallahan tässä joka mies. (Poisluettuna ne miehet, jotka katsovat hyväksi olla jonkun muun maan asialla.) Ja kylmähermoisina, koska se on sillain aina paree.
Huomautettakoon tähän kuitenkin vielä sekin, että Suomen armeijan reservihän EI suinkaan ole vain tuo niin paljon puhuttu 280.000 henkilön vahvuiset nykyiset viralliset sodanajan joukot vaan yhteensä 870.000 vahvuinen koulutettu reservi, josta voidaan tarpeen vaatiessa täydentää niitä ”sodanajan joukkoja”.
Että ei se iivana nyt ihan hevillä eikä heti ole tänne tulossa, vaikka miljoona suomalaista pupupöksyä pelkäisi kuinka. Tokihan parhaiden kavereiden jengiin tietenkin olisi järkevää liittyä, mutta ei nyt niinkään siksi, että kivasti voitettaisiin se ”tuleva sota” inhaa itää vastaan vaan siksi, että vedetään se koko sodan vastaisenkin syttymisen mahdollisuus niin lähelle nollaa kuin se on inhimillisesti katsoen ja pikkurahalla mahdollista.
Let´s give peace a chance!
Ilmoita asiaton viesti
M.K:”Tämä EI tule kysymykseenkään toteaa perussuomettuneiden Troikka.”
Siis kaikenlaisia syitä/syyllisiä ja tekosyitä nähnyt ettemme ole jäsenhakemusta laittaneet menemään, mutta aikaisemmin ei ole vielä (itselleni ainakaan) tullut selväksi se, että PS-puolue on jäsenhakemuksen tiellä ja sen esteenä. En väitä että itselläni mitenkään laaja ymmärrys politiikasta ja sen säännöistä, mutta jotenkin minusta tuntuu ihmeelliseltä että oppositiosta käsin voisi näin paljon vaikuttaa tässä asiassa.
PS kuten yleensäkin tekee mieleni kysyä, niin nytkin..onko jäsenanomus hylätty, tahi ehdokkuus torpattu?
Ilmoita asiaton viesti
” Nato-junan on annettu jo kertaalleen mennä nenän edestä, eikä tätä virhettä tule toistaa. Nyt kun Venäjän keinot ovat kovempia kuin pitkään aikaan, olisi Suomen valmisteltava Nato-päätös mahdollisimman pitkälle ja toteutettava liittyminen heti kun se on mahdollista.”
Nobel voittaja Daniel Kahnemann
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Daniel_Kahneman
esittää kirjassaan ’Thinking fast, thinking slow’ (hyvä kirja) Gary Kleinin ideoiman ’premortem’ työkalun päättäjille:
”Kuvittele että olemme siirtyneet vuoden päähän. Me toteutimme ideamme/aloitteemme, joka osoittautui katastrofiksi. Käyttääkään nyt 5-10 minuuttia aikaa kirjoittamaan lyhyt historia tuosta epäonnistumisesta”
Opetus: ylioptimistiset, nopeat päätökset, liian suuri luottamus omaan osaamiseen, jne, johtavat hyvin usein ’kuusikkoon’ … siirtyminen ’tulevaisuuteen’ voi avata uusia ajatuspolkuja.
” Kahnemanin päätöksentekoa käsitelleissä tutkimuksissa ihmiset eivät pystyneet analysoimaan monimutkaisia päätöstilanteita, joissa tulevaisuus oli epävarma, vaan turvautuivat tällaisissa tilanteissa heuristiikkoihin eli nyrkkisääntöihin.”
Mennään mutun mukaan, nyt tai ei koskaan, kohta me saatetaan olla lirissä, jne.
Siirtyminen ajattelussa Kahnemanin esittämälle ’2 moodille’ on monille vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma on täynnä kahnemaneja ja jokaisella kahnemanilla on mielipide siitä miten asioita pitää hoitaa. Kuuluisamman, Harry Callahanin sanoin: Opinions are liike assholes, everyone got one.
Jos luulet että mennään mutulla, et taida olla viime vuosina tsekannut miten maailma ja Venäjä makaa?
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kaikenmaailman
” In 2011, he was named by Foreign Policy magazine in its list of top global thinkers. In the same year, his book Thinking, Fast and Slow, which summarizes much of his research, was published and became a best seller.”
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Daniel_Kahneman
Moni on tuhlannut rahansa ja aikaansa, minäkin, tyhjänpäiväisten kirjojen lukemiseen. Itseään viisaammilta voisi jopa oppia jotakin, jos he eivät olisi niin tyhjänpäiväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse luin aikanani sijoittaja Seppo Saarion kirjoja ja jopa pari kirjaa ostinkin. Nyt jälkeen päin voin todeta että kirjat ja erityisesti niiden sisältämät opit ovat tienanneet itsensä moninkertaisesti. Joku voisi väittää että monikymmentuhatkertaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kahneman sai tietysti taloustieteen Nobelinkin jo vuonna 2002. Olikohan komitealta liian nopea päätös 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä tulee häviämään tämän pelin, mutta pitää varautua että sen jälkeen se on kuin hukkuva joka tarraa muihin ja yrittää vetää ne mukaansa ei pelastuminen ole pääasia, vaan sairas kostonhalu tuhota paremmin menestyvät kansat.
Kun Venäjällä liikkuu kylistä kyliin tajuaa kaiken epätoivon ja murheen, tulevaisuutta ei ole ja tulee sääli asukkaita, itkut on itketty silmät tyhjiksi. Kylmyyden ja nälän takia oli voimat mennyt, Putin oli kirosana heidän huulilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kulissit kaatuvat, voi Putinilla olla tiedossa Stalinin kohtalo. Nykyaikaan sopii ehkä paremmin että Gaddaffin tai Saddamin kohtalo voisi olla lähempänä.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu kenen käsiin joutuu, onko ketarat heti oikoisena, vai saako Gaddaffin käsittelyn että tikari lyötiin kahvaa myöten välilihaan, eikä se ollut haaremisisko joka harrastaa sadismia & masokismia.
Suosittelen jälkimmäistä, jos väliliha löytyy tästä mutaatiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö meidän mukaanoton päätöksen pidä olla yksimielinen? Puoltaako Venäjän ystävä Turkki?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/turkki-kehottaa-venajaa-luopumaan-yksipuolisista-nato-vaatimuksistaan-2/
Ilmoita asiaton viesti
Petriltä ihan hyvä alustus – kiitos.
Minun mielestäni tärkeintä olisi tällä hetkellä keskustella siitä mitä kaikkea Suomen ja suomalaisten diplomaattien pitää tehdä, jotta Suomi pääsee mahdollisimman pian NATOn täysjäseneksi, turvatakuineen.
Tarvitaan tehtäväluettelo, jossa on mitä pitää tehdä, milloin ja kuka tekee. On esimerkiksi varmistettava kaikkien nykyisten NATOn jäsenten puolto Suomen jäsenyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Terävä ja ryhdikäs teksti, kiitos, ja erittäin tarpeellinen, varsinkin kun Niinistö on taas ruvennut venkoilemaan:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008518253.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuli ilmeisesti vahvasti vahvistetuksi, että kanta ei ole vaihtunut. Nato-kanta ei ole muuttunut. EU tulee ja antaa Suomelle riittävät turvatakuut?
Minulle syntyy vaikutelma, että Suomi ei ole yhtään lähempänä Natoa Venäjän öykkäröinnin jälkeen, kuin ennenkään.
Voidaanko TP erottaa kesken kauden?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on se kohta tuossa IS:n artikkelissa, josta selviää, että Niinistö on alkanut venkoilla suhtautumisessaan Suomen liittymisestä Natoon? Mikä on se kohta, että hän on muuttanut mielipidettään asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
”Niinistö toppuuttelee uudenvuodenpuheestaan tehtyjä tulkintoja: ”Jos tilanne ja mielipiteeni muuttuu, niin ilmaisen sen selkeästi””
Tuossahan se lukee otsikossa ihan ymmärrettävästi suomen kielellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on selkeästi se kohta, jossa Niinistö korostaa omaa päätösvaltaa ja sitä, että Suomi päättää itsenäisesti Natoon liittymisestään. En ole tarkistanut olivatko sanat juuri noin. Olennaista on se, etä itsenäinen päättäminen sisältää kolme mahdollisuutta: Jäsenyyttä haetaan, päätetään itsenäisesti olla hakematta tai päätetään olla päättämättä.
Suomi voi hakea jäsenyyttä, mutta hyväksymisestä päättävät Naton jäsenmaat, ei Suomi. Siinä optio ja ovi raollaan eivät mitään merkitse.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään selkeää kohtaa. Selitän sen selkeästi tässä.
Niinistö lyhyesti tulkittuna: Suomi päättää itsenäisesti liittymisestään Natoon.
Tämä on viittaus Venäjän eli Putinin USA:lle esittämiin uusiin ehtoihin, joissa halutaan Natoa laajentumasta Venäjän rajoille.
Venäjä vastustaa kaikkien uusien jäsenmaiden liittymistä Natoon.
Venäjä vastustaa näin ollen myös Ruotsin ja Suomen liittymistä Natoon. Varsinkin tämä liittyminen olisi Venäjän esittämien vaatimusten vastaista toimintaa.
Siinä se oli selkeästi.
Ei ole kyse hakuprosessista. Itse asiassa Natoon hyväksytään maa, vaikka sen kelpuuttaisi vain ja ainoastaan USA. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että USA on Naton suurin maksaja ja omaa ylivoimaisesti uskottavimmat taistelukalustot.
Mikä Nato-maa pistää heille vastaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo natokeskustelu ihan juupas-eipäs väittelyä ole ollut. Mielestäni se on ollut fakta – mutu väittelyä. Vaikka on pyytämällä pyydetty järjellisiä perusteita sille, miksi puolustusliiton jäsenyys ei olisi Suomen edun mukaista, mitään kunnollista vastausta ei ole tullut.
Liekö suomettumisen peruja, mutta Nato on monelle kansanedustajalle sopimaton ja ei ajankohtainen aihe. Edellisten eduskuntavaalien aikaan muistan, että jopa presidentti toppuutteli keskustelua liittoutumisesta.
Viimeaikainen Venäjän toiminta ja presidentin puhe on kiihdyttänyt keskustelua. Lisäksi jopa puolueiden edushenkilöt ovat ottaneet kantaa Naton jäsenyyteen.
Toivottavasti joku valveutunut kansalainen tekisi kansalaisaloitteen Naton jäsenyyshakemuksesta niin, että hakemus ehtisi seuraavaan Naton huippukokoukseen Madridissa. Korostan sitä, että kansalaisaloitteessa tulee olla määräaika, ilman sitä asia käsitellään kyllä positiivisesti, mutta juuri nyt ei ole aiheellista toteuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikari: ”Edellisten eduskuntavaalien aikaan muistan, että jopa presidentti toppuutteli keskustelua liittoutumisesta.”
Niin toppuutteli. Se toppuuttelu alkoi itse asiassa heti Venäjän tekemän Krimin ryöstön jälkeen v. 2014. Käsittämättömin suomalaisen vapaan Nato-keskustelun estäminen tapahtui hieman ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja, jolloin 19.12.2014 Niinistö kutsui suomalaiset puoluejohtajat käskynjakoon Mäntyniemeen. Siellä ’sovittiin yhteisesti’, että Nato-kysymyshän ei sitten nouse yhdelläkään puolueella vaaliteemaksi, eihän?
Ei noussut. Lampaat tottelivat. Seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019 puoluepomot ymmärsiväkin jo ilman eri komentoa yksimielisesti vaieta Natosta molemmilla kotimaisilla kielillä.
Ylen verkkosivuille tallennetuista viime vaaleja koskevista vaalikoneista on vieläkin nähtävissä, että nykyisten kansanedustajien enemmistön Nato-kannat edustavat lähinnä tietämättömyyttä, välinpitämättömyyttä tai yya-vuosilta periytyvää tuomiojalaista turvallisusspoliittista pimeyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin minäkin olin Nato-vastainen, mutta Vladimir Kalsarimyrkyttäjä on kampanjoinut niin onnistuneesti Natoon liittymisen puolesta Georgiassa (Abhasian ja Etelä-Ossetian miehitys) ja Ukrainassa, että käänsin takkini. Krimin miehitys oli viimeinen pisara.
Vielä Jeltsinin aikaan minäkin elättelin toivoa että Venäjästä kehittyy demokraattinen oikeusvaltio, jossa on sananvapaus ja muu länsimainen hapatus. Petyin toiveissani.
Historiallinen kehitys on tosi hidasta. Putinilta on kestänyt 20 vuotta viedä Venäjää 50 vuotta taaksepäin.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisaloitetta ei pidä odotella eikä kansanäänestystä järjestää. Siihen tulee aivan liian paljon trolleja väliin. Kyllä ylimmällä valtionjohdolla pitää olla sen verran itsenäisyyttä ja rohkeutta, että jättävät Natoon liittymisestä esityksen eduskunnalle, jolla on lopullinen päätösvalta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, ei se ollut hyvä ajatus. Ehkä kansalaisten mielipide pikkuhiljaa on muuttumassa kun jotkut sen edustajatkin ovat ”kääntäneet takkinsa”.
Tuo tv-sarja Kylmä Sota tuli sattumalta hyvään aikaan. Siinä tulee selvästi esiin mikä puolue oli kaikkein suomettunein eikä ole päässyt eroon siitä taudista vieläkään. Onneksi se puolue on menettänyt rutkasti äänestäjiä ja alamäki vaan jatkuu.
Vaikka aluevaaleissa kysymys on sotesta niin aivan varmasti turpo vaikuttaa äänestäjien käyttäytymiseen.
Lopuksi erästä senaattoria mukaillen;
Muutoin olen sitä mieltä, että Karjalan Tasavallan pitäisi erota Venäjän federaatiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Poikkileikkauspuheita vailla dynaamisia käsityksiä – ei uskoisi mepiltä tuon tasoista.
No – kokoomus antaa henkisen passin tällaiseenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa mepit saisivat aikaiseksi päätöksen että kaikkien EU-maiden tulee olla Nato-jäseniä ja tekisivät päätöksen puolestamme…
Ilmoita asiaton viesti
Hupaisaa seurata, kuinka näistä vihreistä eurososialisteista kuoriutuu myös NATO-militaristeja. Toisaalta MEPinä Sarvamaahan kuuluu ensimmäiseen ryhmään ja on sen pahimman luokan opportunisti eli sinänsä täällä vakat ja kattilat ovat taas tunnetusti löytäneet toisensa.
Jos ja kun ryhmään kuuluu myös esimerkiksi täysin vailla valoa täällä kirjoittava demari Louekoski, niin tavan mies voi olla yksiselitteisen varma, että on syytä vetää jarrusta, arvioida ja analysoida tilanne pariinkin kertaan uudelleen.
Perusteet liittoutumattomuudelle eivät ole muuttuneet; päinvastoin. Toista maata johtaa vallastansa kamppaileva Putin ja toisen liittouman kärkipelaaja on hyvää vauhtia seniiliytyvä sätkynukke Biden. Tässä miekankalistelussa meidän pitäisi ottaa aktiivinen – nimenomaan puolensa valinnut – rooli? Älkää nyt hulluja puhuko.
Asiantuntijaksi huudetaan jo MEP Alaviitaakin. Kuka tällainen henkilö ylipäätään on ja mitä hän asiasta ymmärtää? On tullut tällaiseen johtopäätökseen ”mietittyään asiaa”. Ainoa meriitti, jonka joku tahvo täällä osasi kertoa on, että hän ei ole syntynyt 40-50 -luvuilla. Upeaa.
Toimittaja Sarvamaalta puuttuu tämä/kin meriitti, mutta istuttuaan vuosia napinjatkona Brysselissä täysin vailla lupaa itsenäiseen ajatteluun, hänkin katsoo tarpeelliseksi suorastaan alentua vielä kerran ylitsevuotavaan besser-wisser -tyyliinsä kertomaan tyhmemmilleen miten asia on. Todella vaikuttava pohja esiintyä asiassa promoottorina, etenkin kun katsoo, mitä Sarvamaa on vuosien aikana saanut aikaiseksi tässä nykyisessä leipätyössään. (Kai sitäkin on pitkin hampain työksi kutsuttava.)
Meillä on työkalut mitata asiaa: Järjestetään suuntaa antava kansanäänestys asiassa ja katsotaan mitä mieltä enemmistö on. Mielenkiintoista olisi nähdä, millä intensiteetille media saataisiin mukaan rummuttamaan NATO-autuutta vrt Eu-äänestys.
Ai niin, mutta kyllähän tämä alaviitojen, louekoskien ja sarvamaiden tietoeliitti, etten peräti tietopatteriksi teitä nimeäisi, tietää asian paremmin. Ei rahvasta ole syytä kuulla. Kun katsoo, miten meillä maana EUssa menee, ei voi olla kuin täysin vakuuttunut asiasta. Niin ”loistavaa” on tämä kehitys ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Kremlissä siirretään
mustaa daamia
lasit täynnä
väkevää ja
kuohuvaa.
Begovajan raviradan
taakse laskeutuu
oranssi aurinko.
Kylmä. Karhu
kääntää kylkeään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa poliitikot perinteisesti kuikuilevat Ruotsiin, mitä se tekee Naton suhteen.
Ainoa asia, jossa Ruotsi ohitettiin oli euron käyttöönotto.
Lipponen aikoinaan julisti, että Ruotsi seuraa Suomen perässä euroon.
Pieleen meni sekin.
Ilmoita asiaton viesti