Suomen on sanottava seis energiatehokkuusdirektiiville
Olen saanut huolestuneita yhteydenottoja suomalaisilta liittyen energiatehokkuusdirektiiviin, josta parlamentti äänestää ensi viikon täysistunnossa. Huoli on ymmärrettävä: tunnollinen Suomi kävisi todennäköisesti pikimmiten toimeen ja tässä muodossaan direktiivi aiheuttaisi yli kahden miljoonan suomalaisen kodin korjauksen.
Komission ehdotuksessa ajetaan sitä, että jäsenmaiden tulisi korjata rakennuskantansa energiatehokkuudeltaan huonoimmat 15 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa siirtymää energialuokka G:stä luokkaan F. VTT:n arvion mukaan tämä tarkoittaa 35 prosenttia Suomen rakennuskannasta.
Energiatehokkuutta ei ole mitään mieltä parantaa erillään muista asuinrakennusten korjauksista. Tämä ei ole kustannustehokasta ja aloite voi pahimmillaan johtaa jopa tarpeettomiin korjauksiin taloihin, joita ei enää edes käytetä.
Esimerkiksi Kiinteistöliitto on arvioinut, että korjausten kustannukset olisivat koko rakennuskannan osalta noin 21 miljardia euroa, vuosittain noin 2,1 miljardia vuoden 2032 loppuun mennessä. Vertailun vuoksi Suomen sisäministeriön hallinnonala, eli muun muassa koko poliisitoimi ja hätäkeskuslaitos, maksoivat maallemme viime vuonna 1,6 miljardia euroa. Energiatehokkuusdirektiivi tässä muodossaan maksaisi Suomelle siis vuodessa vielä 500 miljoonaa enemmän. Sen lisäksi, että aloitteen logiikka on jo itsessään kaikkea muuta kuin vedenpitävä, on kokonaisuus lukujen valossa melko järjetön.
Rakennusten saattaminen energiatehokkaiksi on toki tärkeä toimi. Tavoitteeseen tulee kuitenkin pyrkiä ennen kaikkea omista lähtökohdistamme käsin, koska talot ovat aivan erilaisia maasta ja ilmastosta riippuen. Yksi ratkaisu olisi kansallinen rakennusten perusparannussuunnitelma. Tällä hetkellä komissio on jälleen haalimassa päätäntävaltaa itselleen, sillä se on asettamassa itse sekä energiatehokkuuden vähimmäistasot että korjausaikataulun. Ainakaan Belgiasta ei aikataulun suhteen kannata ottaa mallia – Brysselin oikeuspalatsin korjaaminen on kestänyt nelisenkymmentä vuotta.
Suomalaisten on nyt otettava tässä asiassa yksi ja selkeä ääni ja sanottava seis. Meidän europarlamentaarikkojen on vaikutettava aloitteeseen sisältä käsin vielä kaikin keinoin ennen täysistuntoa. Vaikuttaminen ei saa loppua tähän, vaan äänestyksen jälkeen sekä suomalaisten europarlamentaarikkojen että Suomen neuvoston edustajien on tehtävä tiivistä yhteistyötä direktiivin edetessä epäkohtien poistamiseksi, vaikka sitten pala kerrallaan.
EU:n kanssa täytyy olla jatkossakin tarkkana, jotta aloitteet eivät muotoudu Suomen näkökulmasta kohtuuttomiksi. Suomen on tehostettava EU-vaikuttamistaan läpi jokaisen merkittävän aloitteen elinkaaren valmistelusta viimeisiin kolmikantaneuvotteluvääntöihin. Ainakin kokoomus on luvannut parantaa Suomen EU-vaikuttamista. Nykyisen hallituksen jälkiä korjatessa se ei olisi helppo tie puolueelle, mutta ainakin halua ja osaamista löytyy.
Ei muuta Petri Sarvamaa kuin että, kun aika tulee, äänestä sitä vastaan.
Juuri nyt, ennen vaaleja on aivan yhdentekevää mitä poliitikot lupaavat.
Veikkaan kyllä että et.
Ilmoita asiaton viesti
”– Nykymuodossaan direktiivi tarkoittaisi myös sitä, että määräaikaan mennessä pitäisi korjata myös sellaisia rakennuksia, joille ei sen korjauksen jälkeen ole odotettavissa enää pitkää käyttöaikaa. Velvoite olisi voimassa myös alueilla, missä omakoti-, kerros- ja rivitaloja jää tyhjilleen, koska väki muuttaa pois. Talot pitäisi siis korjata, vaikka nähtäisiin, ettei niille 5–10 vuoden päästä ole enää käyttöä.”
Eli pistäkää tönönne kuntoon, oli sama missä asutte laskua tulee että saadaan asunnosta direktiivin mukainen tavalla tai toisella.
Kuinka joku mummo ja ukko syrjässä ”tuunaa” mökkinsä kymmenien tuhansien eurojen edestä jos talon arvo on vaikka 10 000€ tai kukaan ei tule sitä ikinä ostamaan. On vielä riesana perillisille kun ukon ja mummon aika koittaa…
Ehdoton ei tälläiselle pelleilylle!
Ilmoita asiaton viesti
Direktiivin luojat eivät tiedä rakentamisesta mitään.
Pistäköön etelämmässä talonsa kuntoon.
Suomessa on sen verran kylmää, että taloissa on riittävä eristys.
Poikani asui Saksassa, Papenburgissa. Asuntonsa ikkunapokien välissä oli varjostimet. Yhden varjostimen mekanismi lakkasi toimimasta.
Vuokraisänsä järjesti korjaajan paikalle. Tämä joutui korjatessaan irrottamaan ikkunan päältä verhokotelon pois. Seuraus: Ikkunan karmin päältä paistoi aurinko!
Tämä on tosi. Hän otti kännykällä kuvan ja lähetti.
Kun kävin hänen luonaan, tarkastelin talon rakenteita. Sellaisia ei Suomessa tehtäisi.
Ilmoita asiaton viesti
On tullut käytyä mm Espanjassa, Portugalissa, Kreikassa yms…kyllä se rakentamisen taso on sitä että ”joka kodin Bruce Lee” potkaisee yhdellä potkulla tiiliseinän kasaan. Ne muurataan miten sattuu sekä näillä huolenaihe ei ole kylmyys vaan lämpö. Talot on valkoisia tasakattoisia joissa on ilmastointia varten erilaisia virityksiä…kukaan ei puutu tälläiseen energian käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näitä vaalilupauksia näyttää nyt riittävän. Jopa Sarvamaaltakin, joka on jo Europarlamentaarikkona heikot kykynsä näyttänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa vain Sarvamaa paistatella hillotolppa paikalla ja puhella lämpimikseen. Tehkää jotain eu ja vihersiirtymä hulluuden lopettamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Energiaremontit saattavat olla rakennusfysikaalisesti vaarallisia. Rakenteen eristeisiin saattaa muodostua ns kastepiste, jolloin vesihöyry tiivistyy vedeksi, joka alkaa aiheuttaa homeongelmia. Siis lopulta joudutaan pahimmassa tapauksessa homeinen kiinteistö purkamaan.
Suomessa seinärakenteissa on yleensä niin paljon nykyisellään eristystehoa, että siinäkin mielessä työ on järjetön.
Esimerkiksi en missään nimessä alkaisi tunkea hirsirakennuksen ulkoseinään lisäeristystä. Ei ole mitään takeita, etteikö edellä kuvaamani ilmiö tapahtuisi.
Jos kiinteistössä on vanhat 2-lasiset ikkunat, niin ne kannattaa kyllä vaihtaa ainakin 3-lasisiin jonkun remontin yhteydessä. Syrjäseudun ikääntynyttä rakennusta ei kannata useinkaan korjata. Todennäköisempi kohtalo on ränsistyminen asuinkelvottamaksi käyttäjien kuoltua…
Ilmoita asiaton viesti
Vaarallisia ja järjettömiä remontteja. Tekaistulla viheragendalla tullaan rosvoamaan asunnon omistajien rahat.
Ilmoita asiaton viesti
Sille EU:lle voisi kertoa, että Suomessa energiaremontti on jo suurelta osin tehty, mikä näkyy pienentyneenä sähkön kulutuksena.
Sen sijaan, että uhrattaisiin hyödyttömiin ja vaarallisiin remontteihin 20 miljardia, niin lasketaan asuntojen lämpötiloja pari astetta. Lopputulos on energian säästömielessä sama. Maksaa korkeintaan yhden villapaidan.. Niin merillä sähkölämmitys talossa tehtiin.
Ilmoita asiaton viesti
Liittovaltio ratkaisisi tämänkin ongelman. Voisimme päättää, että korjataan EU:n rakennuskannasta energiatehokkuudeltaan huonoimmat 15%. Tai vaikka 30%, tuskin siihen moni suomalainen tai ruotsalainen rakennus mahtuisi.
Ilmoita asiaton viesti