Minkä arvoinen on narkomaanin henki?

Olin lukemassa tenttiin kun yhtäkkiä havahduin. Vessasta ei kuulunut mitään vaikka opiskelijakämppis meni sinne jo jokin aikaa sitten. Koputan ovelle – ei vastausta. Haen pihdit ja avaan oven väkisin. Kaveri makaa lattialla. Avaan silmän, pupilli on neulanpään kokoinen. Mieleen nousevat kämppiksen aiemmat epämääräiset vihjailut heroiinin käytöstä. Ei hengitystä. Juoksen lankapuhelimeen (on vuosi 1995) soittamaan 112 ja aloitan elvytyksen.

Puhallan edelleen ilmaa kämppiksen keuhkoihin kun ambulanssi saapuu. Ensihoitaja antaa yliannostuspotilaalle vasta-ainetta ja kuin taikaiskusta hän virkoaa ihmettelemään missä on.

”Viisi minuuttia lisää ja hän olisi kuollut”, toteaa pelastuslaitoksen työntekjijä.

Suomessa kuolee paljon ihmisiä huumeisiin – yli kaksinkertaisesti EU:n keskiarvoon verrattuna. Suurin osa näistä kuolemista johtuu opioidien kuten subutexin, fentanyylin ja heroiinin yliannostuksista.

Jos ambulanssi saapuu tarpeeksi nopeasti saadaan yliannostuskuolema estettyä. Kämppikseni tajuttomuudesta herättänyt aine oli nimeltään naloksoni, joka välittömästi lopettaa opioidin vaikutuksen ja yliannostuksen ottanut virkoaa tajuihinsa.

Yliannostuksille on siis helppo, edullinen ja nopea hoito jolla ihminen saadaan säilymään hengissä. Pitääkö sitä saadakseen odottaa ambulanssia, vai voisiko ainetta olla narkomaanilla tai hänen kaverillaan jo valmiiksi?

Ulkomailla opioidien käyttäjille on annettu reseptejä naloksoninenäsumutteisiin, mikä on pelastanut suuren määrän ihmishenkiä. Yhdysvalloissa naloksoni on laajalti reseptivapaata ja käyttäjillä on sitä mukanaan. Silloin piikittäjän kaveri voi antaa vasta-ainetta välittömästi, eikä hengissä säilyminen ole ambulanssin nopeudesta kiinni.

Suomessa vasta-ainereseptiä ei kuitenkaan myönnetä edes riippuvuusdiagnoosin saaneille tunnetuille käyttäjille.

 

”Kuolevathan he kuitenkin”

Jätin Helsingin kaupunginvaltuuston viime kokouksessa valtuustoaloitteen naloksonin saatavuuden helpottamiseksi.

Kerätessäni salissa tarvittavaa 15 valtuutetun kannatusta aloitteelleni kuulin monenlaista palautetta. Puhuessani ihmishenkien säästämisestä veti aika hiljaiseksi kun sain kuulla, että ”itsehän he haluavat kuolla”. Valtuutettu Kati Juva taas kertoi, ettei kannattanut aloitettani koska Suomessa naloksonivalmiste maksaa jopa 92 euroa, joten sen käyttö tulisi liian kalliiksi.

No, Ruotsissa naloksonisumute maksaa 43 euroa. Onko se liian kova hinta hengen pelastamista? Eikä meidän edes tarvitse sitä maksaa – kyse on naloksonireseptin myöntämisestä sitä pyytävälle narkomaanille.

Huumeiden käyttäjän henki on yhtä arvokas kuin muidenkin.  On järjetöntä että kymmeniä ihmisiä kuolee vuosittain vain koska varmatoimista ja vaaratonta vasta-ainetta ei myydä käyttäjille. Asia on helppo korjata ilman kustannuksia sallimalla nenäsumutteiden myynti.

Iso kiitos aloitettani kannattaneille valtuutetuille Dan Koivulaakso, Abdirahim Mohamed, Osmo Soininvaara,  Suldaan Said Ahmed, Leo Bergman, Alviina Alametsä, Björn Månsson, Mia Haglund, Heidi Ahola, Mirita Saxberg, Jukka Järvinen, Hannu Oskala, Katju Aro, Otso Kivekäs ja Sami Muttilainen!

PS. Kämppikseni kohtalosta kyseltiin. Hän lopetti yliannostuksen jälkeen opioidien käytön, ja on sen jälkeen menestynyt erinomaisesti sekä työ- että yksityiselämässä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu