Näin ratkaistaan ilmastonmuutos

Lisää uusiutuvaa energiaa, vähemmän muovia!

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu etenee suurella melulla. Sekä uusiutuva energia, ledilamput että muovin vähentäminen ovat lähtökohtaisesti hyviä asioita. Mutta saadaanko ympäristökatastrofi torjuttua niihin keskittymällä?

Saksassa on investoitu satoja miljoonia euroja uusiutuvaan energiaan. Samalla on kuitenkin ajettu alas ydinvoiman tuotantoa, mikä on johtanut käytännössä siihen että maassa hakataan viimeisiä pieniä ikimetsiä avolouhosten tieltä. Louhoksista kaivetaan ruskeaa hiiltä joka on kaikkein saastuttavin fossiilisen energian muoto. Ei olekaan yllätys, ettei Saksassa ole saatu aikaan juuri mitään päästövähennyksiä.

Muovin vähentäminen on hyvä asia. Mutta jos sitä käytetään saastuttavan tuotteen markkinoinnissa voi kokonaisvaikutus olla negatiivinen. Esimerkiksi jauhelihapaketin muovin vähentäminen puoleen saattaa vähentää koko paketin päästöjä vain pari promillea, mikä kumoutuu helposti jos "ympäristöystävällistä" tuotetta ostetaan yhtään enemmän.

Maailman kasvihuonepäästöistä suurin osa tulee sähkön ja lämmön tuotannosta, liikenteestä ja maataloudesta. Mitä pitäisi tehdä että päästöt saataisiin oikeasti alas? 

1. Tuotetaan sähkö ja lämpö ydinvoimalla sekä aurinko- ja tuulivoimalla

Sähkön ja lämmöntuotannon päästöt syntyvät pääasiassa hiilen, kaasun ja öljyn polttamisesta. Suunniteltu siirtyminen “uusiutuvaan bioenergiaan” eli metsien polttoon synnyttää myös suuria päästöjä. Oikeasti vähäpäästöistä energiaa voidaan tuottaa ydinvoimalla, aurinkopaneeleilla ja tuulivoimalla. Siis vähäpäästöistä kun mukaan lasketaan koko tuotannon elinkaaren päästöt alkaen raaka-aineiden kaivamisesta ja päättyen laitosten purkamiseen. Turvallista ydinvoimaa voidaan lisätä nopeasti käyttämällä sarjatuotettuja pienreaktoreita, joista tein valtuustoaloitteen Helsingissä

Päästövähennysten nopea toteuttaminen ydinvoimalla ei ole teoriaa vaan todistettu käytännössä. Sillä saatiin esimerkiksi Ranskassa energiantuotannon päästöt vähennettyä alle puoleen pelkästään 80-luvun aikana. Käyttämällä ydinvoimaa aurinko- ja tuulivoiman kanssa voimme vähentää maailman energiantuotannon kaikkia päästöjä 90%. 

Maailman kokonaispäästövähennys: noin 45%.

2. Siirrytään lähes päästöttömään sähkö- ja vetyliikenteeseen

Hyvin vähäpäästöisesti tuotettua energiaa voidaan käyttää myös liikenteen aiheuttamien suurten päätöjen romahduttamiseen. Sähköautot eivät ole ympäristöystävällisiä jos sähkö tuotetaan kivihiilellä kuten nykyään vaikkapa edistyksellisessä Helsingissä. Mutta ydin-, aurinko- ja tuulisähköllä ladatut sähköautot ovat erittäin vähäpäästöisiä. Raskaat akut eivät sovi esimerkiksi lentokoneisiin, jotka voivat käyttää polttoaineena vähäpäästöisellä sähköllä vedestä tuotettua vetyä. Bensiini ja diesel kannattaakin muuttaa vedyksi kaikissa niissä kohteissa missä sähkövoima ei toimi tarpeeksi hyvin. 

Maailman kokonaispäästövähennys: 10%

3.  Lopetetaan eläinten ravintokäyttö ja siirrytään kasvispohjaiseen ravintoon

Maatalouden päästöistä 60% syntyy karja- ja maitotuotannosta. Se myös kuluttaa 83% maatalouden viemästä pinta-alasta, vaikka syntyvän ravinnon energia on vain 18% kaikesta tuotetusta. Tämä tarkoittaa sitä että saman ravintomäärän tuottaminen eläimillä suoraan kasvien sijasta kuluttaa keskimäärin yli 20 kertaa enemmän peltoalaa. Nykyaikainen kasvisruoka on täysin ravitsevaa ja terveellisempää kuin liha, ja jatkossa sitä voi halutessaan täydentää synteettisellä lihalla. Lihan ja maidontuotannon laajamittaiselle jatkamiselle ei siis ole järkeviä perusteita. 

Maailman kokonaispäästövähennys: 8%

Oliko siinä kaikki? 

Ei aivan. Kun karjatalous lopetetaan vapautuu maataloudelta valtava määrä maata, vaikka ravintoa tuotetaan yhtä paljon. Pinta ala on kooltaan EU + USA + Kiina + Australia. Siellä riittää valtavasti tilaa ihmisille ja uudelle luonnolle, joten 

4. Annetaan metsäluonnon vallata eläintuotannolta vapautunut valtava maa-ala

Kun metsitetään useita kymmeniä kertoja Suomen pinta-ala sidotaan ilmakehästä hiiltä massiivisia määriä. Yksi kolmasosa eläintalouden käyttämästä maasta metsitettynä poistaa ilmasta noin 10% kaikista maailman kasvihuonepäästöistä vuosittain. Ehdottamani ratkaisu siis vähentää päästöjä radikaalisti ja lisäksi sitoo ilmakehästä hiiltä mahdollisimman tehokkaasti luonnollisin keinoin.

Maailman kokonaispäästövähennys: 10% jos metsitetään kolmannes, 30% jos metsitetään melkein kaikki eläintuotannon käyttämä maatalousala. 

 

Näillä toimilla voimme siis vähentää maailman kaikkia kasvihuonepäästöjä jopa 90%.                

Voimme myös jatkaa nykyisellä linjalla ja keskittyä hankkimaan hyvää omaatuntoa ledilampuista ja muovipakkausten vähentämisestä. Silloin karjatalouden käyttämä pinta-ala ei muutu metsäksi vaan aavikoksi. 

PetrusPennanen

Olen ydinfysiikan tohtori ja työskentelen perustamani kansainvälisen ohjelmistoyrityksen toimitusjohtajana. Politiikkaan osallistun Helsingin valtuustossa piraattien ryhmän johtajana ja Piraattipuolueen puheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu