Helppo tapa vähentää kodin ilmastopäästöjä

Saksassa myytävissä pesukoneissa on kuumavesiliitäntä vakiona. Suomessa lukee "hot" ja reikä puuttuu.

Katselin uutta ppyykinpesukonetta, ja huomasin että vain kalleimmassa mallissa oli lämminvesiliitäntä. Sillä on suuret edut:

  • Säästää paljon päästöissä: Veden kaukolämmitys on energiatehokkaampaa kuin sähköllä lämmittäminen kotona
  • Nopeampi: Ei tarvi odottaa kun kone lämmittää

Tämä olisi oikeasti ekoa kaikkiin koneisiin – veden kuumentaminen on yksi suurimmista energiasyöpöistä ja siten päästölähteistä kodeissa. Eikä luulisi toisen vesiputken liitäntöineen lisäävän kustannuksiakaan liikaa.

Kerrottuani ideastani selvi, että Saksassa missä sähkö on kallista ja kodeissa usein erillinen lämminvesivaraaja on lämminvesiliitäntä pesukoneissa ihan normaali juttu. Suomessa reikä puuttuu. Eli tilaamalla pesukoneen Saksasta saa liitännän helposti mukaan.

Tässä olisi mahdollinen sääntelyn paikka: Kuumavesiliitännän olisi syytä olla suomalaisissa koneissa, jos sitä muuallakin tarjotaan. Verrataan nyt vaikka hehkulamppujen kieltoon, tarkemmin laskematta sanoisin että pesukoneiden lämminvesiliitännällä voi olla paljon isompi vaikutus päästöihin erityisesti talouksissa missä pestään runsaaasti pyykkiä.

Ei ole järkeä että näin simppeli ja hyödyllinen ominaisuus on vain huippumallissa karmeaan hintaan, ja Suomeen tuotavista edullisemmista koneista se jätetään tarkoituksella pois. Asiaa voi edistää myös tilaamalla pesukoneet Saksasta kunnes valmistajat tulevat järkiinsä ja lopettavat kuumavesiliitännän tarpeettoman poistamisen Suomessa myytävistä koneista.

PetrusPennanen

Olen ydinfysiikan tohtori. Tutkijanuran jälkeen perustin ohjelmistoyrityksen ja myin sen amerikkalaiselle asiakkaalleni. Politiikkaan osallistun Avoimen Puolueen puheenjohtajana ja Helsingin Avoimen valtuustoryhmän johtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu