Ilmastopakolaiset tulevat! Miten Suomi voittaa?

Miljoonien ilmastopakolaisten vyöry tulevina vuosikymmeninä Suomeen on hyvin todennäköistä. Otin asian esille puheessani Helsingin valtuustossa kuukausi sitten, ja Osmo Soininvaara bloggasi aiheesta äskettäin. Keskustelu on tähän asti ollut lähinnä tasolla “Ammutaanko ne rajalla vai ei?”. Kuten politiikassa yleensä, minua kiinnostaa kauhistelua enemmän konkreettisten ratkaisujen suunnittelu ja toteuttaminen tosiasioiden pohjalta. 

Ilmastonmuutos on nimittäin valtava uhka, mutta miljoonien ilmastopakolaisten saapuminen Suomeen myös tulevien vuosikymmenien suuri mahdollisuus – jos vain ajoissa ryhdymme suunnittelemaan ja toimimaan fiksusti!

Pakolaisista monelle tulevat mieleen vain varattomat, osittain laittomin keinoin hätää pakenevat vähän koulutetut  ihmiset. Nyt on olennaista muistaa, että etelässä asuu myös keskiluokkaisia työntekijöitä ja varakkaita ihmisiä.

Ehdotin  ryhmäpuheenvuorossani valtuustossa, että alamme suunnitella pääkaupunkiseudun kasvamista aivan uudelle tasolle. Ideana on, että houkuttelemme maailman pohjoisimpaan pääkaupunkiin (ja Suomeen yleensä) hyvin toimeentulevia etelän ihmisiä. Jo nyt hyvin lämpimissä maissa Singaporesta Lähi-itään ovat ensimmäiset alkaneet miettiä mikä olisi sopivan viileä paikka jatkaa työuraa ja viettää hyvin ansaittuja eläkepäiviä.

Suomi on ensimmäisen aallon varakkaille ilmastopakolaisille loistokohde. Olemme yhtä pohjoisessa kuin Alaska, meillä on ainutlaatuisen turvallista ja paljon luontoa, jonka puhtaus ja koskemattomuus säännöllisesti hämmästyttää ulkomaalaiset. Vähintään yhtä tärkeää on terveydenhuollon, koulutuksen ja muiden yhteiskunnan palvelujen erittäin korkea taso. Suomella on tarjota viileämpää ilmastoa hakeville hyvin toimeentuleville maahanmuuttajille erittäin kilpailukykyinen paketti. 

Kertomalla eduistamme markkinoinnilla ensimmäisen aallon ilmastopakolaisille ja rakentamalla heille asuntoja saamme tänne rahaa, ahkeria työntekijöitä ja veronmaksajia. Heitä  tarvitsemme, sillä Suomen syntyvyys on jatkuvasti laskenut eikä meillä kohta riitä maksajia kasvavalle eläkeläisten joukolle. Jo nyt on esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla sekä paljon veroja maksavilla tietokoneisiin ja ohjelmointiin liittyvillä kasvualoilla vakava työvoimapula, joka estää yritysten kasvua ja vähentää verotulojamme. 

Kun saamme taloutemme kuntoon varakkaiden maahanmuuttajien avulla olemme hyvin varustautuneita sekä eläkkeiden maksamiseen että toisessa aallossa sietämättömän kuumuuden ajamina tulevien hädänalaisten ilmastopakolaisten auttamiseen. 

Pilvenpiirtäjät viherseinillä luontoalueiden ympäröiminä ovat ekologinen ratkaisu luksustason asumiseen suurille väestömäärille.

Käytännössä tarvitsemme korkeaa ja tiivistä rakentamista asemien ympärille ja luonnontilaisia viheralueita niiden väliin. Miljoona asukasta Helsingissä voi kuulostaa kaukaiselta, mutta se rikkoutuu nopeasti kun varakkaat ilmastopakolaiset tulevina vuosikymmeninä hankkivat kaupungin pilvenpiirtäjistä asuntoja.

Metropolialueen on syytä varautua kasvamaan nykyisestä 1,6 miljoonasta asukkaasta 5-10 miljoonaan. Korkean, tiiviin ja laadukkaan rakentamisen lisäksi se tarkoittaa investointeja päästöttömään energiantuotantoon, viljelytekniikoihin ja raideliikenteen kapasiteettiin.

Helsingillä menee nyt kaupunkiin suuntautuvan muuttoaallon ansiosta taloudellisesti todella hyvin verrattuna muihin Suomen kaupunkeihin. Asukasmäärän kiihtyvä kasvu on koko Suomelle loistava mahdollisuus – ellei sitten maailmantalous tuhoudu ilmastonmuutoksen kuohuissa. Joka tapauksessa meidän on syytä tarttua mahdollisuuteen eikä vain kauhistella uhkia. 

Ratkaisuja paremmin toimivaan yhteiskuntaan kauhistelun ja syyttelyn sijasta tarjoaa Avoin Puolue.

PetrusPennanen

Olen ydinfysiikan tohtori. Tutkijanuran jälkeen perustin ohjelmistoyrityksen ja myin sen amerikkalaiselle asiakkaalleni. Politiikkaan osallistun Avoimen Puolueen puheenjohtajana ja Helsingin Avoimen valtuustoryhmän johtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu