Parempaa hoitoa edullisemmin!

Olin ennen Juhannusta kyynärpääleikkauksessa, jonka haava tulehtui pahasti. Vietettyäni pari viikkoa Töölön sairaalassa viidessä lisäleikkauksessa saatiin tulehdusarvot alas. Kuulin että voisin kohta päästä kotiin, jossa kotisairaalan hoitaja kävisi kolme kertaa vuorokaudessa antamassa antibiootteja – jos kotisairaalassa on vapaata aikaa.

Entä jos kotisairaala olisi täynnä kuten usein käy? Minun pitäisi jäädä täpötäyteen sairaalaan – käytävätkin oli täytetty sängyillä – viemään vuodepaikka joltain sitä oikeasti tarvitsevalta.

Kysyin, enkö voisi asua kotona ja käydä hakemassa lääkehoidon lähisairaalasta? Sellaista mahdollisuutta ei oltu järjestetty, ja hoitajakin ihmetteli miksi potilaita pakotetaan lojumaan sairaalassa tarpeettomasti. Kulut veronmaksajille ympärivuorokautisesta sairaalapaikasta ovat aivan eri luokkaa kuin vartin vierailuista lääkehoidossa.

Onneksi pääsin kotisairaalaan, joka toi minulle kuvassa näkyvän aamiaisen, päivällisen ja yöpalan – enimmäkseen suolavettä  Iso kiitos aivan mahtavasta, sydämellisestä huolenpidosta sekä Töölössä että kotisairaalassa! Erityisen hienoa on että Suomessa kaikki ovat samassa, yhtä hyvässä hoidossa varallisuudesta riippumatta. Enpä tiennyt että Töölön sairaala on niin laadukas että siellä käy tutkijoita opiskelemassa lähes kaikista maailman maista!

Parannuttuani halusin lopettaa potilaiden tarpeettoman ja kalliin pitämisen sairaalassa. Siksi tein 17 allekirjoittajan tuella tämän valtuustoaloitteen:

Sairaanhoitajaa vaativan lääkehoidon järjestäminen sairaalakäynneillä

Sairaalahoitoa varten ovat Helsingissä käytössä sairaalarakennukset vuodepaikkoineen ja kotisairaalapalvelu.

Tyypillinen kotisairaalan tarjoama palvelu on sairaanhoitajan tekemä lääkehoito, esimerkiksi suonensisäisten antibioottien annostelu. Sitä varten potilaan ei tarvitse olla sairaalassa pysyvästi vieden vuodenpaikan kellon ympäri, riittää että hoitoa tarjoaa siihen pätevä työntekijä kotona.

Kotisairaalapalvelun kapasiteetti on kuitenkin rajoitettu, ja esimerkiksi Etelän Kotisairaala on usein täynnä eikä pysty ottamaan uusia potilaita. Silloin kotihoitoon kelpaavat potilaat jäävät sairaalaan vieden vuodepaikan ja muita sairaalan resursseja tarpeettomasti. Harvoin myöskään potilas itse haluaisi jäädä sairaalaan jos kotona nukkuminen olisi mahdollista.

Sairaalapaikan ja kotisairaalan palveluiden välimuoto on säännöllinen sairaalassa hoidossa käyminen. Jos tämä sopii kotihoitoon hyväksytylle potilaalle, säästää esimerkiksi antibioottihoidon hakeminen lyhyillä lähisairaalakäynneillä vuodepaikan, ateriat ja muita vastaavia kustannuksia ja vapauttaisi vuodepaikan sitä oikeasti tarvitsevien käyttöön. Nykyään kotona asuminen ja säännöllisen hoidon hakeminen on mahdollista Haartmannin ja Malmin päivystyksissä, mutta useissa muissa sairaaloissa ei.

Allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esittävät, että selvitetään miten nykyisen kotisairaalajärjestelmän lisäksi voidaan useammassa sairaalassa järjestää säännöllinen lyhyillä sairaalakäynneillä tehtävä hoito potilaille, jotka voivat asua kotona ja käydä tarvittavan usein sairaalassa.

Ville Jalovaara, Mia Nygård, Nuutti Hyttinen, Suldaan Said Ahmed, Atte Kaleva, Juhani Strandén, Tapio Klemetti, Björn Månsson, Lilja Tamminen, Outi Alanen, Sinikka Vepsä, Perttu Hillman, Amos Ahola, Jukka Järvinen, Mauri Venemies, Katju Aro ja Ted Apter.

Suurkiitos allekirjoittajille!

PetrusPennanen

Olen ydinfysiikan tohtori. Tutkijanuran jälkeen perustin ohjelmistoyrityksen ja myin sen amerikkalaiselle asiakkaalleni. Politiikkaan osallistun Avoimen Puolueen puheenjohtajana ja Helsingin Avoimen valtuustoryhmän johtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu