Perustulo on paras aktiivimalli

Luulin että tämä hallitus, jossa mukana ovat mm. Vihreät ja Vasemmisto, kannattaisi perustuloa ja vastustaisi  aktiivimallia. Perustulo tukee heikoimmassa asemassa olevia ja antaa ihmisille vapauden opiskella, tehdä töitä ja auttaa muita kansalaistoiminnalla ilman pelkoa perusturvan menetyksestä. Aktiivimalli sen sijaan rankaisee heikoimmassa asemassa olevia, jos he eivät toimi viranomaisten vaatimusten mukaan. Ja vasemmistohallitus tietysti tukee vähävaraisia.

Väärin. Tulossa ei ole perustuloa vaan uusilla tavoilla köyhiä kyykyttävä aktiivimalli

Äänestäjillä on siis valinta, otetaanko aktiivimalli oikealta vai vasemmalta. Päättäjät tilaavat taloudelliset ratkaisut Valtiovarainministeriöltä, jonka virkakunta toimittaa poliitikoille samat paperit pikku muutoksin puoluekannasta riippumatta. Missä ovat kansalaisten palvelua parantavat todelliset uudistukset? Vaikuttaa siltä että Suomen politiikka tarvitsee lisää sekä näkemystä että rohkeutta. 

Perusturva on nyt passiivimalli

Työttömänä olisi hyvin aikaa esimerkiksi opiskella, perustaa yritys tai tehdä osa-aikatyötä. Moni työtön haluaisikin näin tehdä, mutta se ei kannata. Työttömyysturva katoaa ja rahojen loppuessa on edessä uuden tukimuodon anominen. Hakemiseen käytetyn ajan jälkeen todennäköisesti saa opinto- tai toimeentulotukea, mutta hakemusten käsittelyssä saattaa mennä viikkoja ilman, että saa tukea ollenkaan. Yrittämään uskaltautuneen työttömän toimeentulotukihakemus voi juuttua pidemmäksikin aikaa byrokratian hampaisiin, jos virkailija epäilee oletettavasti ahneen ja viekkaan yrittäjän rahattomuutta. 

Suomessa jokaiselle on periaatteessa taattu perusturva, jonka kuukausitaso liikkuu jossain 600 euron kieppeillä. Perusturva on kuitenkin hajoitettu eri tukimuotoihin: työttömyysturva, opintotuki eri muotoineen, toimeentulotuki ja kansaneläke. Jokaista näistä pitää hakea erilaisilla lomakkeilla eri virkailijoilta. Eli jokaiselle kuuluu noin 600 euroa kuussa, mutta sitä ei voida suoraan myöntää, vaan tuki on hajautettu ainakin neljään erikseen haettavaan mekanismiin, joista jokaiseen liittyy massiivinen byrokratiakoneisto. Eihän tässä ole mitään tolkkua!

Valtavan monimutkaisesta, huonosti toimivasta häkkyrästä ei saada parempaa liimaamalla siihen uusia kakkaroita, vaan tekemällä kokonaisuudessaan järkevämpi systeemi. Samoin kuin kaikissa muissakin järjestelmissä, paras ratkaisu on mahdollisimman yksinkertainen, mutta oleellisen tärkeät ominaisuudet sisältävä malli. 

Vapaus ja turva aktivoi oikeasti

Järkevä malli perusturvaan ja yritys- sekä henkilöverotukseen on tässä: 

+ Automaattinen perustulo, joka maksetaan kaikille aikuisille Suomen kansalaisille joka kuukausi

Myös yrittäjät, opiskelijat ja eläkeläiset saavat perustulon, joka korvaa muut perusturvan muodot. Eli työttömyys-, toimeentulo-, eläke- ja opintotukien perusosat. Alle 18-vuotiaat saavat pienemmän lapsilisää vastaavan perustulon. Perusosien lisäksi haettavia lisätukia kuten asumislisää tai ansiosidonnaista työttömyys- ja eläketurvaa ei perustulo tässä sisällä. 

+ Kaksiportainen tasavero, sama niin ansio-, osinko- kuin myyntivoittotuloista. 

Pienistä tuloista maksetaan pieni valtion tulovero, vaikkapa 5 %. Tietyn rajan ylittävästä tulojen osuudesta korkeampi vero, esimerkiksi 25 %. Nykyisen kaltainen kuntavero tulee tämän päälle. Ja perustulo on veroton. Siinä se! 

Tämä malli on paljon nykyistä parempi: Kaikki työnteko kannattaa, eivätkä varakkaat voi kikkailla veroja pienemmiksi esimerkiksi osinkojen kautta. Tasa-arvoinen ja yksinkertainen veromalli on tehokkain keino veronkierron ehkäisyyn. Edes verokortteja ei enää tarvita, koska veroprosentit ovat kaikille samat. 

+ Verovähennykset poistetaan

Verovähennykset ovat lisätuloa sille eliitille, joilla on aikaa ja taitoa selvittää vähennysten koukerot tai peräti palkata veroneuvoja. Oikeasti vähennyksiä ei tarvita.  

+ Yritystuet ja -verot poistetaan

Yritystukiin kaadetaan Suomessa miljardeja, ja samalla yritysten investoitavissa olevia voittoja verotetaan. Kun yhteisövero poistetaan, yritykset voivat investoida siitä maksetut rahat työtekijöiden palkkaamiseen. Otti omistaja rahaa ulos missä muodossa tahansa eli palkkana, osinkona tai myyntivoittona, hän maksaa siitä täsmälleen saman verran veroa. Yrityksiin liittyvän verotuksen yksinkertaistuessa siihen liittyvä verosuunnittelu ja -keinottelu katoaa samalla kuin taikoen.

Tarkempia tietoja mallista ja laskuri, joka näyttää esimerkin mallin toiminnasta eri tulotasoilla löytyy Avoimen Puolueen sivuilta.

PetrusPennanen

Olen ydinfysiikan tohtori. Tutkijanuran jälkeen perustin ohjelmistoyrityksen ja myin sen amerikkalaiselle asiakkaalleni. Politiikkaan osallistun Avoimen Puolueen puheenjohtajana ja Helsingin Avoimen valtuustoryhmän johtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu