Miksi murhaajakin vapautuu nopeasti? Kaikkea ei voi saada anteeksi

Kansaa on raivostuttanut kiduttamalla murhanneiden oikeuskohtelu. Suomalaisessa oikeusjärjestelmässä ei uskota kostamiseen, vaan pyritään kuntouttamaan rikoksentekijät takaisin yhteiskuntaan. Kansa taas kannattaa vääryyksien kostamista (retributiivista rangaistusteoriaa).

Oikeusoppineiden enemmistö on taipuvainen harjoittamaan korjaavaa (restoratiivista) oikeutta. Isossa yhteiskunnallisessa kuvassa nähdään, että kuntouttaminen takaisin yhteiskuntaan on yhteiskunnan kokonaishyödyn kannalta parempi, kuin lopullinen eristäminen yhteiskunnasta sulkemalla rikollisleiman saaneet vankiloihin.

Korjaavuuden kannattaminen on maalaisjärjellä saatettu aikanaan järkeillä siitä, että iso osa rötöksistä tehdään päihtyneenä. Nähdään, että raittiissa ja yhteiskuntakelpoisessa elämäntyylissä rikokset olisivat hyvinvointivaltiossa vältettävissä.

Seura tekee kaltaisekseen. Jo lapsesta lähtien rikollisuudelle altistaviin ympyröihin ajautuminen on rikollisuutta ennustava tekijä. Päihdeongelmaisen rikollisen kuntoutuminen lähtee usein lähipiirin vaihtumisesta.

Vankiloiden tarkoituksena on ollut mm. eristää yhteiskunnalle haitalliset henkilöt ja toimia pelotevaikutuksena. Siksi vankilajärjestelmässä on valtava ristiriita.

Nykyään toivottaisiin, että vankilat kuntouttaisivat ihmiset takaisin yhteiskuntaan, mutta kuulemme jatkuvasti uutisia siitä, kuinka vankeinhoito ajautuu kohti kaaosta. Väkivaltaa, huumeita, konnansuon korkeakouluttaumista ja organisoidun rikollisuuden pyörittämistä kiven sisältä käsin.

Kaunis kuntouttava teoria ei siirry norsunluutornista käytäntöön riittävän tehokkaasti. Alan ammattilaisten puolustamiseksi on sanottava osasyynä varmasti olevan se, että demokratiassa toimintaan ei haluta ohjata paljoa resursseja.

Tarvitaan uutta lainsäädäntöä ja tehokkaita käytäntöjä, joilla aidosti hallittaisiin rikollisuutta, vähennettäisiin vieläkin enemmän rikosten uusimista ja edistettäisiin kansan tahdon toteutumista. Henkirikosten erityisasemaa rangaistavuuden ankaruudessa tulisi painottaa enemmän ja niin tehdään monissa maissa esimerkiksi vanhentumisen, sekä vankeusrangaistusten pituuden ja siitä ennenaikaisen vapautumisen osalta.

Kaikkea ei voi saada anteeksi.

+1
Petteri Hinkka
Perussuomalaiset Tampere

Juristi / elinkeino-, työelämä- & työmarkkina-asiantuntija / yhteistyö- & kehittämiskuvioiden ammattilainen / konsultti / filantrooppi / PS:n varavaltuutettu. Auttamistyössä ansioitunut asiapoliitikko
Mp:t omia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu