Pääministerin selitykset horjuvat

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on selittänyt lauantai-illan tietokatkoa sillä, että hän käyttää valtioneuvoston puhelimen sijasta eduskuntakännykkää. Tällä hän haluaa varmistaa, ettei valtioneuvoston puhelin joudu vääriin käsiin (suom. ettei sitä varasteta). Neljän vuoden kokemuksella ministerin erityisavustajana selitykset eivät kuulosta uskottavilta tai ainakaan kokototuuksilta.

Kokemukseni mukaan valtioneuvostossa virkapuhelimen tietoturvallisuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota kuin eduskunnassa. Valtioneuvoston sisäinen viestintä tapahtuu nimenomaan valtioneuvoston viestivälineiden välillä. Sähköpostit tulevat valtioneuvoston sähköpostiin ja tekstiviestit valtioneuvoston puhelimeen. Tämä tausta huomioiden on erittäin omituista, ettei pääministeri varmista valtioneuvoston puhelimeen tulevien puheluiden ja viestien saavutettavuutta. Ainakin omalla pomollani oli sellainen tapa, että hänen estyessään joku avustajista päivysti hänen virkapuhelintaan – aina.

Puolustusministeri päättää aluevalvontalain mukaisesti sotilaallisen voiman käytöstä alueellisen koskemattomuuden rikkomistilanteissa ja informoi päätöksestä pääministeriä. Puolustusministeri Jussi Niinistön aikana näitä tilanteita oli useita. Julkisuudessa on käsitelty hänen hääjuhlansa aikaan 26.6.2015 sekä Yhdysvaltain apulaispuolustusministerin Bob Workin vierailun yhteydessä 6.10.2016 tapahtuneet ilmatilan loukkaukset. Mielestäni nuo osoittavat, että tarve säilyttää kyky puheluiden ja viestin vastaanottoon tulee aina yllättäen. Jos virkapuhelin on jossain muualla kuin ministeri, niin viesti ei saavuta häntä.

Pääministerin on sellaisessa asemassa, että hänen on oltava saavutettavissa aina. Siihen ei riitä, että jälkeenpäin käsketään virkamiehet selittelemään ”että, pääministeriin saadaan tarvittaessa aina yhteys”. Nyt viestiä ei saatu perille.

En tiedä millaiset ohjeet valtioneuvostossa nykyään on virkapuhelimen ja muiden viestivälineiden käytöstä. Pääministeri Marinin tapaus osoittaa, että tarvetta päivitykselle on tai vähintään nykyisten ohjeiden noudattamiselle.

Suuri ihmettelyni aihe on, ettei pääministeri käytä Bittiumin turvapuhelinta? Se parantaisi viestinnän tietoturvaa, mutta toisaalta ei mahdollistaisi sosiaalisen median aktiivista käyttöä. Käyttämällä eduskunnasta saatua tavallista älykännykkää, pääministeri on mielestäni todellinen tietoturvariski.

Selitys puhelimen joutumisesta vääriin käsiin on outo. Yhtä lailla eduskunnan jakama puhelin voisi joutua vääriin käsiin. Nykyisissä älykännyköissä tunnistautuminen estää puhelimen käytön ulkopuolisilta. Vai oliko niin, että pääministeri tiesi ennalta edessä olevan raikkaan illanvieton ja vaarana oli tavaroiden katoaminen? Illan railakkuudesta kertoo sekin, että lehtitietojen mukaan valtioneuvoston virkapuhelimen viestit luettiin vasta sunnuntaina päivällä.

PetteriLeino
Sitoutumaton Helsinki

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu