Poliitikot ulkona Postin ongelmista

Posti- ja logistiikkaunioni PAU:n lakko on saanut Suomen poliittisen kentän pahasti sekaisin. Poliitikkojen suuri enemmistö haluaa jatkaa Postin yleispalveluvelvoitetta ja taistella kehitystä vastaan. PAU käyttää tilannetta nerokkaalla tavalla hyödykseen ja haluaa – käytännössä SDP:n toimesta – peruuttaa itsenäisen, valtio-omisteisen osakeyhtiön tekemän liikkeenluovutuksen.

Postin yleispalveluvelvoite sopi siihen maailmaan, jossa ei tiedetty digitalisaatiosta, ei internetistä ja sähköisistä palveluista. Postin asema alkoi murtua, kun isot lehtitalot perustivat omia varhaisjakelupalveluita. Näihin jakelupalveluihin on maailmansivun sovellettu muita kuin PAU:n työehtosopimuksia. Seuraavan ison murroksen aiheutti internetin ja sähköpostin yleistyminen. Lopullisen iskun antoivat tekstiviestin sekä sen johdannaiset.

Harva lähettää enää perinteisiä kirjeitä. Yhtä harva lähettää postikortteja – kansanedustajia lukuun ottamatta. Kansanedustajien joulukortit eivät kuitenkaan edellytä yleispalveluvelvoitetta. Postin ”kirjejakelusta” valtaosan täyttävät laskujen lisäksi aikakauslehdet ja ilmaisjakelu. Voi aivan perustellusti kysyä, että miten pitkään halutaan laskujen, aikakauslehtien ja ilmaisjakelumainosten jako hoitaa valtionyhtiön toimesta ja tarvittaessa tukea sitä verovaroin? Minusta sen voi lopettaa tähän syksyyn. Vastaanottaja maksakoon lystin ja jaon hoitakoot jakeluyhtiöt markkinaehtoisesti.

Työehtosopimusneuvotteluihin puuttumisen sijaan poliitikkojen pitää selkeyttää Postin asema. Se onnistuu purkamalla yleispalveluvelvoite ja myymällä Posti yhtiönä markkinoille. Se on väistämättä jossain vaiheessa edessä ja mitä pidemmälle päätöstä venytetään, sitä vaikeammaksi tilanne muodostuu postin työntekijöille.

PetteriLeino

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu