Putinin viestintää vai lämpimikseen huutelua

Viime päivinä monet ovat jälleen yllättyneet Moskovasta kantautuneesta suorasta puheesta. Venäjän presidentti Putin muistutti, että venäläisessä ajattelussa heidän etupiiriinsä kuuluvat kaikki entisen Neuvostoliiton sateenvarjon alle kuuluneet maat. Onko se vain siinä, vaiko lasketaanko mukaan kaikki ennen ensimmäistä maailmansotaa Venäjän etupiiriin kuuluneet maat, on näkökulma kysymys.

Mikä Putinin puheissa on uutta? Ei mikään. Jo Münchenin turvallisuuskonferenssissa vuonna 2007 hän järkytti läntisen Euroopan maat jyrkällä puheellaan Venäjän intresseistä ja halusta suojata oma etupiirinsä. Kuka kuunteli? Ei moni, sillä seuraavan vuoden elokuussa Putin yllätti kaikki hyökkäämällä Georgiaan. Samalla pyyhittiin Georgian haaveet liittymisestä sotilasliitto Natoon.

Putinin kolmannen presidenttikauden alkuun hän veti yhtä tylyä linjaa kuin aiemmin. Sotshin talviolympialaiset toivat hetkellisen loivennuksen puheisiin, mutta sekin lienee ollut vain maskirovkaa – harhautusta. Venäläiseen sielunmaisemaan hyökkäys Ukrainaan keväällä 2014 istui tukevasti. Ukraina on Moskovan porstua, eikä Kreml hyväksy sen liudentumista länteen. Ei silloin, eikä nyt – ainakaan rauhanomaisesti. Karttaa vilkaisemalla tämän ymmärtää paremmin. Itäisen Ukrainan kaupungit ovat samalla pituuspiirillä Moskovan kanssa.

Jotain Kremlin tsaarilla on jälleen mielessä. Mitä, sitä voi vain arvailla. He, jotka ovat saaneet lukea muistion tasavallan presidentti Niinistön ja Putinin viime viikon puhelusta, ovat paremmin perillä asioista. Nenäni haistaa, että presidentti Putinin viesti oli tylyä tykitystä. Siinä tuskin juteltiin jouluvalmisteluista.

Aavistelen, että ns. toiminta Suomen lähialueilla on vilkastunut ja tilanne kiristynyt. Todennäköisesti Suomen lähialueilla on siirrelty joukkoja, ollut normaalia vilkkaampaa lentotoimintaa ja tapahtunut jotain muuta tavallisuudesta poikkeavaa. Asioita, joista ei julkisuuteen kerrota. Ovatko ne viesti jostain? Sen tietää yksin Putin.

Vaarallisinta Suomen kannalta on lukea yllä kuvatun kaltaisia tapahtumia viesteiksi ja muuttaa omaa toimintaa niiden mukaan. Viisautta on pitää katse omassa pelissä ja huolehtia omista resursseista. Media ja erityisesti sosiaalinen media on täynnä tietäviä, jotka mielestään osaavat tulkita Putinin aikeita. Oma kokemukseni on osoittanut, että yleensä juuri nuo tahot ovat jälkeenpäin tarkasteltuna eniten väärässä. Tuurilla joku analyysi toki saattaa osua kohdalleen.

Eräiden mielestä nyt ei ole oikea hetki edes keskustella Suomen Nato-jäsenyydestä. Toisten mielestä Venäjän toimet ovat osoitus, että viimeistään nyt heti pitää lähettää jäsenhakemus. Tämä keskustelu osoittaa, miten herkkiä Suomessa ollaan tulkitsemaan venäläisiä viestejä – olivat ne tarkoitettu viesteiksi tai ei.

+3
PetteriLeino
Sitoutumaton Helsinki

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu