Saako pääministeri valehdella?

Iltasanomat järjesti tiistaina (12.1.2021) viiden suurimman puolueen puheenjohtajatentin. Tentin aluksi käytiin hyvä keskustelu politiikan nykyisestä kielestä ja käytöstavoista. Jäin käsitykseen, että kaikki viisi puheenjohtajaa olivat liikuttavan yksimielisiä nykyisten ilmiöiden rapauttavan politiikan uskottavuutta. Näitä ilmiöitä ovat mm. valheiden ja vihapuheen levittäminen, väkivallan lietsonta sekä yleisesti toistemme kunnioituksen puute.

Puheenjohtajatentin puolivaiheilla herkistin korviani. Sama pääministeri, joka hetkeä aiemmin oli esiintynyt sovittelevana, levitti valheellista väittämää Timo Soinista. Onneksi tallenne löytyy Iltasanomien verkkosivuilta, joten minun oli helppo kirjoittaa talteen pääministeri Marinin käyttämä puheenvuoro.

Lainaus alkaa IS-tentin kohdasta 43.30:
Se minkä takia pyysin puheenvuoroa, niin se liittyi äähh Jussin [Halla-aho] puheenvuoroon siitä, että ikään kuin edellinen ulkoministeri Timo Soini olisi vain osallistunut johonkin kulkueeseen tai hän ei ikään kuin olisi tehnyt kuin mitään väärää. [Laitonta! Halla-ahon välirepliikki] Siinähän oli kyse siitä, että Suomen silloinen ulkoministeri Timo Soini toimi Suomen ulkopolitiikan linjan vastaisesti osallistuessaan hyvin teatraalisesti abortin, aborttia vastustavaan mielenosoitukseen. Suomen ulkopolitiikan ytimessä on se, että me puolustamme naisten ja tyttöjen oikeuksia, me puolustamme naisten oikeutta päättää omasta kehostaan, me puolustamme sitä, että naisilla ja tytöillä on oikeus, siinä missä kaikilla muillakin ihmisillä, päättää omasta tulevaisuudestaan. Ja ulkoministeri Soini toimi tässä Suomen ulkopolitiikan linjausten ja tavoitteiden vastaisesti. Siitä oli kyse.

Timo Soini ei osallistunut ”HYVIN TEATRAALISESTI” aborttia vastustavaan mielenosoitukseen. Tämä on härski ja valheellinen väite. Se pitää paikkansa, että Kanadan virkamatkallaan Soini irrallaan virkatehtävistä, iltavigilian jälkeen oli paikalla aborttia vastustavassa kynttilämielenosoituksessa.

Tuohon mielenosoitukseen osallistuneet eivät tienneet, että paikalla on Suomen ulkoministeri. Tuossa tilaisuudessa ei Suomi, eikä Suomen ulkopolitiikka ollut millään tavalla läsnä. Siellä torilla seisoi yksi harras katolilainen hiljaa kynttilä kädessään, todistaen omaa uskonnollista vakaumustaan uskonnonvapauden nimissä.

Tuosta tapahtumasta kukaan Suomessa ei ollut millään tavalla tietoinen, ennen kuin Soini kirjoitti viikkoja myöhemmin pari abortin vastaista blogia. Sen jälkeen kaivettiin kaikki esiin. Some-myrsky nousi Soinin valtiosihteeri Samuli Virtasen julkaisemasta kuvasta.

Timo Soinista kanneltiin oikeuskanslerille, joka valvoo ministerien toimien laillisuutta. Oikeuskanslerin ratkaisun mukaan Soini ei toiminut lainvastaisesti ja hän totesi, ettei poliittinen arviointi kuulu lainvalvojan tehtäviin.

Minusta pääministeriltä, jos keneltä, meillä on oikeus vaatia hyvin tarkkaan harkittuja puheenvuoroja. Pääministeri ei voi levittää valheita. Hän ei voi käyttää populistisia heittoja politiikan välineinä, sillä pääministerin puheet muodostavat Suomen linjaa.

JK. Abortista ja oikeudesta aborttiin olen luterilaisena erimieltä kuin Timo Soini, mutta kunnioitan hänen ja kaikkien muiden uskonnollista vapautta.

PetteriLeino

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu