Tapaus Alafuzoff ja Suomen maine

Eläköitynyt sotilastiedustelun päällikkö, kontra-amiraali Georgij Alafuzoff on rikoksesta epäillyn asemassa liittyen Helsingin Sanomien tietovuototapaukseen. Joulukuussa 2017 Helsingin Sanomat julkaisi salaisia tietoja Suomen sotilastiedustelusta ja sen suorituskyvyistä. Jo tuolloin oli selvää, että HS:n tiedot ovat peräisin tietovuodosta. Tietojen vuotajan oli oltava joku riittävän korkeassa asemassa (tiedustelussa) oleva henkilö, jolla oli ollut pääsy kyseisiin tietoihin. Joukko oli rajattu ja melko pieni.

Kesällä 2019 STT uutisoi, että tietovuodosta epäillään pitkäaikaista tiedustelun monitoimiosaajaa, joka ainoana suomalaisena oli toiminut EU:n sotilastiedustelun päällikkönä 2013-2016 ja sitä ennen Suomen sotilastiedustelun päällikkönä 2007-2013. Profiili sopi hyvin HS:n julkaisemiin salaisiin tietoihin. Ne koostuivat tiedoista, joihin puolustusvoimien tiedustelupäälliköllä on oikeus päästä käsiksi ja tiedot olivat joidenkin vuosien takaa (ei aivan tuoreita).

En ota kantaa siihen, onko Alafuzoff luovuttanut tietoja ja jos on, miten se on tapahtunut. Jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Tämän amiraali Alafuzoff toisti toimittaja Tom Kankkosen haastattelussa Ylen Ykkösaamussa tiistaina 12.5.2020. Syyttömyyden vakuuttelu ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että jo pelkkä epäily Suomen merkittävimmän tiedusteluvirkamiehen liittämisestä tietovuotoon on heikentänyt pysyvästi Suomen mainetta luotettavana ja luottamuksellisen tiedon säilyttävänä maana.

Luottamusta ei lisää se, että Alafuzoff on eläköitymisensä jälkeen hakenut useampaa tiedusteluun liittyvään virkaan, joissa hän olisi päässyt salaisiin ja mahdollisesti erittäin salaisiin tietoihin käsiksi. Ainakin yhdessä tapauksessa hän pääsi peräti haastatteluun, paljastaen itse siinä vaiheessa häneen kohdistuvasta epäilystä. Hänen ja Suomen maineen kannalta ikävää on, että hän pääsi konsulttiyhtiö Eurofacts’n kautta mukaan Valtionneuvoston kanslian ”Venäjän strategisen viestinnän erityispiirteet”-tutkimushankkeeseen. Sen lopputulos Venäjästä ja sen vaikuttamisesta on vähintään ristiriitainen.

Ristiriitaisia ovat Georgij Alafuzoffiin liitetyt aiemmat toimet. Syksyllä 2018 hän oli puhumassa Moskovassa ja puhetta voi pitää hyvin Venäjää ymmärtävänä. Samassa puheessa hän pilkkasi Suomen puolustusasiamiestä, ettei hän ole käynyt sotilaskoulujaan Venäjällä, vaan Britanniassa. Yhtä omituinen oli keväällä 2014 Alafuzoffin antama haastattelu Ylelle, jolloin Krimin kriisi oli kuumimmillaan. Tuolloin Alafuzoff kiisti venäläisten osuuden Krimin valtaukseen.

Vanhan viisauden mukaan sotilas tekee isänmaalleen parhaan palveluksen pitämällä suunsa kiinni siirtyessään eläkkeelle. Ja erityisesti jos sotilas on palvellut tiedustelussa, hänen odotetaan säilyttävän luottamukselliset asiat salassa aina hautaan saakka. Vanhan tiedustelupäällikön kannattaa keskittyä neilikoitten kasvattamiseen.

PetteriLeino

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu