Tehtaankatu turpo-selonteon voittaja

Valtioneuvosto julkaisi uusimman ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon torstaina 29.10.2020. Maan tapa on ollut antaa kyseinen selonteko kerran vaalikaudessa. Edellinen julkaistiin neljä vuotta sitten. Vanhan kokemuksen pohjalta olen mielenkiinnolla seurannut kommentaattorien ja toimittajien analyysejä aiheesta. Yllättäen he ovat kiinnittäneet huomionsa toisarvoisiin seikkoihin tai toistavat hallituksen tiedotteen tekstiä.

Sen sijaan suurin muutos jäi huomaamatta. Uusimpaan selontekoon on lisätty lause: ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.” Tätä lausetta ei ole Sipilän hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa, eikä puolustuspoliittisessa selonteossa. Se kyllä lisättiin kummankin selonteon eduskunnan mietintöihin. Tuomiojalainen linja on nyt vahvistettu valtioneuvoston selontekoon.

Miksi tuo lause on merkityksellinen?  Jokainen ymmärtää sen merkityksellisyyden katsoessaan Itämeren alueen karttaa. Mikäli Venäjä käyttäisi sotilaallista voimaa Baltian maita kohtaan, niin Naton ainoa todellinen reitti sotilaalliselle avulle kulkee Suomen ja Ruotsin läpi. Viesti virolaisille ja muille balteille on, että kriisin koittaessa Suomi ei salli alueensa käyttöä vihamielisiin tarkoituksiin Venäjää vastaan.

Tehtaankadulla voidaan nostaa voitonmaljat. Strateginen tavoite saavutettiin laukaustakaan ampumatta.

+4
PetteriLeino
Sininen tulevaisuus Helsinki

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu