Väärän illuusion sortuminen

Afganistanin hallituksen ja sen turvallisuusjoukkojen nopea romahtaminen ovat tyrmistyttäneet monet. Tyrmistyksen pohjimmainen syy on oman illuusiomme sortuminen. Kuvitelma, että länsimaat Yhdysvaltojen johdolla olisivat kyenneet muuttamaan Afganistanin meidän kaltaiseksemme yhteiskunnaksi 20 vuodessa, hävisi presidentti Ashraf Ghanin paettua käteisvaroineen ja Taliban-taistelijoiden saavuttua Kabuliin.

Lopputulos ei ollut seuraus Taliban-joukkojen hyvyydestä, vaan länsimaiden tukemien ”virallisten” turvallisuusjoukkojen huonoudesta ja taistelutahdon puutteesta puolustaa Afganistanin korruptoitunutta hallintoa. Lopputulos ei johtunut tiedustelun epäonnistumisesta, vaan yleisestä kykenemättömyydestä tunnustaa poliittiset realiteetit.

Mikäli viisauden lähtökohta – Paasikiveä siteeraten – on tosiasioiden tunnustaminen, niin Afganistanin osalta siinä on epäonnistuttu alusta alkaen. Muistutan, että länsimaiden osallisuus Afganistanissa alkoi jälleenrakennuksella ja terrorismin vastaisella sodalla, muuttuen noin 15 vuotta sitten ”vastavallankumoukselliseksi” sodaksi Talibania vastaan ja lopulta taisteluksi aikaa vastaan. Aikaa, jolloin vetäytymispäätös voitiin tehdä ja panna toimeen.

Tässä hitaassa viivytystaistelussa kello kävi Taliban-liikkeen eduksi. Jo kymmenen vuotta sitten oli nähtävissä, että jossain vaiheessa lännen pystyttämä ja tukema turvallisuuskoneisto sortuu Talibanien alle. Vain tämän uhkakuvan takia Yhdysvallat liittolaisineen jatkoi tukeaan katkeraan loppuun saakka.

Tänään on helppoa olla jälkiviisas koko operaation mielekkyydestä. Se on viisauden muoto, jolla ihmiskuntaa ei muuteta ellei kyetä ottamaan opikseen omista virheistään. Mielestäni suurin virhe alusta alkaen oli Afganistanin ja sen tulevaisuuden näkeminen länsimaisista lähtökohdista – meidän omien silmälasien lävitse. Emme ole vielä oppineet, että länsimaiset arvot eivät ole vientitavaraa, mikäli niitä juurrutetaan aseellisesti.

Suomalaisten ei tässä tilanteessa kannata lainkaan ilkkua amerikkalaisille ja heidän nykyiselle presidentilleen. Viimeisin Suomen hallituksen laatima Afganistan-selonteko ja eduskunnan vastaus ovat vuodelta 2018. Ne ovat karua luettavaa. Kun niitä lukee rivien välistä, ei viime viikkojen tapahtumat yllätä.

Sitä vastoin minut yllättää se hitaus, jolla Suomi (ja muut länsimaat) evakuoivat kansalaisiaan sekä meille töitä tehneitä afgaaneja. Suomen hallitus teki omat päätöksenä viime perjantaina ja sunnuntaina, samalla kun talibanit kolkuttelivat Kabulin porteilla. Mielestäni perusteltu kysymys on, miksei evakuointeja suoritettu aiemmin?

+3
PetteriLeino
Sitoutumaton Helsinki

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu