Apteekkien monipuolisempien palvelujen mahdollistaminen vähentäisi painetta terveyskeskuksissa

Eduskunta päätti kesällä sote-uudistuksesta. En kannattanut esitettyä mallia, mutta muutosvaihe kannattaisi nyt hyödyntää, koska sote-uudistuksen läpimenon myötä koko julkinen terveydenhuolto on täysremontissa useiden vuosien ajan. Tässä yhteydessä pitäisi pohtia uudelleen myös apteekkijärjestelmän kehittämistä. 

Apteekit voisivat varsin hyvin olla terveydenhuollon lähipalvelupisteitä, joissa tarjottaisiin esimerkiksi rokotuspalveluita, antigeenitestejä, verikokeita verenohennuslääkkeiden käyttöä varten tai vaikkapa pika-CRP:tä, jolla mitataan tulehdusarvoja. Syrjäseudun apteekissa voisi olla terveydenhoitaja vaikkapa viikoittain tavattavissa.

Tällä hetkellä laki mahdollistaa sen, että apteekeissa voidaan tuottaa terveyttä edistäviä palveluita ja ohjata asiakasta käyttämään lääkettä oikein. Mutta kun mennään terveydenhuollon palveluihin, on haettava avilta yksityisen terveyspalvelun lupa. Tällaisia palvelupisteitä on tällä hetkellä parisenkymmentä.

Mainitsin äsken syrjäseudut, mutta perusterveydenhuollossa on ongelmia myös suurissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla. Sielläkin kärsitään lääkäri- ja hoitajapulasta sekä mahdottomista hoitojonoista. Hoitotakuutilastojen mukaan jono kaupungin kiireettömälle vastaanotolle oli Espoossa alkuvuonna peräti 73 päivää, Vantaalla 54 päivää ja Helsingissä 31 päivää.  

Olisikin järkevää siirtää terveyskeskusjonoista muualle sellaiset henkilöt, joiden tarvitsema palvelutarve olisi yksinkertaisempi ja hoituisi helposti muuallakin, kuten juuri apteekin yhteydessä olevassa palvelupisteessä.

Sote-uudistuksessa palveluiden painopiste tulee olemaan julkisen terveydenhuollon puolella. Laissa on velvoite sille, että tulevien hyvinvointialueiden tulee aina perustella, miksi käytetään jotain muuta kuin julkista palveluntuottajaa.

Tulevassa uudistuksessa onkin tärkeää, että lainsäädäntöä edelleen kehitetään niin, että annetaan muutokselle ja uusille toimintatavoille mahdollisuus. Ulkoistetuilla terveysasemilla hoitojonot ovat jo nyt vain murto-osa siitä, mitä ne ovat julkisella puolella, joten olisi tarkoituksenmukaista ottaa käyttöön yksityisiä toimijoita laajemminkin. Yksi vaihtoehto olisivat juuri apteekit, joissa jo on merkittävää osaamista terveydenhuollon alalta ja joiden yhteyteen uusia palveluita voisi rakentaa. Monissa Euroopan maissahan apteekkien toimintakenttä on jo nyt Suomea laajempi. 

Terveyskeskusten määrä ei nykykehityksellä ole ainakaan lisääntymässä, ja sote-palvelut tulevat yhä enemmän tulevaisuudessa keskittymään suuriin kasvukeskuksiin, mikä puolestaan kasvattaa etäisyyksiä palveluiden pariin.

Päättäjien selkeimmän ohjenuoran tulee olla se, että ihminen saa sairastuessaan parhaan mahdollisen avun mahdollisimman nopeasti. Ja että nämä palvelut pystytään tuottamaan veronmaksajan kukkaron kannalta mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

Uusia toimintatapoja tarvitaan. Apteekit osana tulevaa terveyspalveluiden verkostoa voisivat olla osa tätä uutta sote-ajattelua.

0
Pia Kauma
Kokoomus Espoo

KTM, kansanedustaja Uudeltamaalta. Kaupunginvaltuuston jäsen Espoossa. Pitkä kokemus yritysmaailmassa johtotehtävissä. Neljän lapsen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu