Eläkeläisten verotus oikeudenmukaisemmaksi sekä osa-aikatyöhön kannustavammaksi

Eduskunnan täysistunnossa oli viime viikolla keskustelualoitteeni seniorikansalaisten hyvän elämän edellytyksistä ja ikäpolitiikasta. Siinä nostin esiin konkreettisia keinoja eläkeläisten toimeentulon parantamiseksi. Tuon tähän kirjoitukseen muutaman asian verotuksesta, mutta muitakin keinoja toki on.

 

Jos verrataan eläkeläistä 53 vuotta täyttäneeseen palkansaajaan, eläkeläinen maksaa tulostaan enemmän veroa kuin palkansaaja välillä 1 300 euroa – 3 400 euroa kuukaudessa. Erotus on enimmillään noin kaksi prosenttiyksikköä ja enimmillään 40 euroa kuussa eläkeläisen tappioksi. Tässä laskelmassa palkansaajien työeläkemaksut rinnastetaan veroon. Kyse on siis käteen jäävästä osuudesta veron ja veroluonteisten maksujen jälkeen.

 

Eduskunnan tietopalvelun mukaan tämän veroepäkohdan muuttaminen pienentäisi valtion verotuloja noin 230 miljoonaa euroa. Mutta laskelma on staattinen eli se ei ota huomioon, mitä laajempia budjettitalousseurauksia tuolla muutoksella olisi. Väitän, että varsinkin pienintä työeläkettä saavilla nuokin kympit menisivät suoraan kulutukseen ja kansantalouden kasvattamiseen. Sen takia tämä verotuksen epäkohta tulisikin korjata. Samoin tulisi poistaa eläketulon lisävero. Tuon raippaveroksikin kutsutun veron poistaminen puolestaan pienentäisi verotuloja nykylaskelman mukaan noin 75 miljoonaa euroa.

 

Sopivin ajankohta näille korjauksille olisi siinä yhteydessä, kun myös palkansaajien verotusta alennetaan — ja toivottavasti viimeistään seuraavassa hallituksessa. Tämänhetkiseltä vasemmistohallitukselta tuskin on muutosta tulossa.

 

Eläketulon lisäksi korjauksia verotukseen pitäisi tehdä myös silloin, jos eläkeläinen haluaa tehdä esimerkiksi osa-aikatöitä. Osa senioreistahan haluaisi varsinkin pian eläkkeelle jäätyään edelleen olla ainakin osittain mukana työelämässä. Vuoden 2019 aikana meillä oli lähes 120 000 sellaista alle 68-vuotiasta työeläkkeensaajaa, jotka tekivät töitä. Ikäihmisen kannalta osa-aikainen työ pitäisi yllä myös tärkeitä sosiaalisia kontakteja. Monellehan työelämästä kokonaan poisjäänti merkitsee täydellistä elämänmuutosta, ja siihen sopeutuminen vie oman aikansa. Sitä paitsi eläkeläisten joukossa on paljon omien alojensa huippuosaajia, joiden panosta yhteiskunta tarvitsee kipeästi juuri nyt. Eläkeläisten työnteon houkuttelevuuden lisäämiseksi tuleekin selvittää ennakkoluulottomasti erilaisia vaihtoehtoja, joilla eläkkeellä saadusta työtulosta ja eläketulosta jäisi nykyistä enemmän käteen.

 

Ikävä kyllä eläkeläisten verotukseen liittyvät kysymykset eivät ole kovin suosittu aihe eduskunnan täysistunnoissa. Eivät, vaikka eläkeläisiä on jo 1,5 miljoonaa ja vaikka juuri verotus olisi yksi nopeimmista keinoista vaikuttaa ikäihmisten rahojen ostovoimaan.

 

Itse aion pitää näitä asioita esillä niin kauan, että niihin viimeinkin saadaan positiivinen muutos. Kyse ei ole pelkästään numeroista pankkitilillä, vaan oikeudenmukaisuudesta ja ihmisarvosta.

+10
Pia Kauma
Kokoomus Espoo

KTM, kansanedustaja Uudeltamaalta. Kaupunginvaltuuston jäsen Espoossa. Pitkä kokemus yritysmaailmassa johtotehtävissä. Neljän lapsen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu