Konfliktit estetään toimivalla vuoropuhelulla ja uskottavalla puolustuksella

Minut valittiin viime kesänä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen varapuheenjohtajaksi vuosille 2021-2024.  Tässä ominaisuudessa osallistuin 2.12. torstaina 57 Etyj-maan ulkoministerikokoukseen Tukholmassa.

Venäjän ulkoministeri Lavrovin puheen sävy oli kylmä. Hän varoitti jälleen kerran Naton laajentumisesta itään sekä ivasi EU-maita siitä, että samalla kun ne puhuvat kauniisti ihmisoikeuksista, ne rakentavat aitaa, joka estää siirtolaisten pääsyn maahan. No, me tiedämme kaikki, että Puolassa kyse oli Valko-Venäjän hybridioperaatiosta, jonka tarkoitus oli horjuttaa eurooppalaista päätöksentekoa. Heidän suureksi harmikseen siinä ei onnistuttu.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin puhe oli sekin hyvin suoraviivainen. Hän luetteli erilaisia turvallisuuspoliittisia tekoja, joihin Venäjä on sitoutunut, mutta joita se ei kuitenkaan ole noudattanut. Lista oli pitkä.

Etyjin alkuperäinen tarkoitus vajaat 50 vuotta sitten oli liennyttää idän ja lännen välisiä jännitteitä sekä estää konflikteja eskaloitumasta pitämällä yllä dialogia kolmesta eri näkulmasta. Kovan turvallisuuspolitiikan, talouden sekä humanitäärisesta näkökulmasta. Näyttää vahvasti siltä, että tällaista neuvottelufoorumia tarvitaan edelleen.

Olen todella tyytyväinen, että tällä viikolla saatiin päätös, jonka mukaan Etyjin 50-vuotisjuhlavuonna 2025 puheenjohtajamaa on Suomi. Tästä päätöksestä kiitos on presidentti Niinistön aktiivisuuden. Idän ja lännen väliset jännitteet ovat olemassa edelleen. Nykyaikana konfliktit vain toteutetaan käytännössä ainakin osittain eri asein kuin joskus aiemmin. Silti aivan perinteinenkin yhteenotonvaara on edelleen olemassa.

On hienoa olla mukana tässä järjestössä. Aion puolustaa maiden itsemääräämisoikeutta jatkossakin. Ja siihen kuuluu myös se, että meillä Suomessa on oikeus hakea Naton jäsenyyttä – tai olla hakematta – minkään muun maan siihen puuttumatta. Ei ole mikään salaisuus, että oma puolueeni ja itsekin kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä, koska EU:n puitteissa tuskin koskaan tullaan saavuttamaan samanlaista puolustusyhteistyötä. Silti kaiken ydin on ajantasainen oma puolustus, johon kuuluvat myös pian tehtävät täysimääräiset hävittäjähankinnat. Esimerkiksi Ukrainan nykyisen tilanteen osasyyhän oli juuri se, että oma puolustus ei ollut ajan tasalla.

On a ja o, että pidämme huolta hyvistä naapurisuhteista, mutta myös omasta puolustuksesta. Ei siksi, että valmistautuisimme sotaan, vaan siksi ettemme siihen koskaan enää joutuisi.

Dialogia ja keskinäistä luottamusta  tarvitaan. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Pia Kauma
Kokoomus Espoo

KTM ja yritysjohtajataustainen kansanedustaja Uudeltamaalta.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja 2023-2024
Espoolainen valtuutettu ja aluevaltuutettu. Naimisissa ja neljän lapsen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu