Helsingin kuntapolitiikan viikko 18/2021

Kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto käsittelevät valtuutettujen aloitteita. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan esityslistalla on toimialan osallisuussuunnitelman toteutuminen. Kaupunkiympäristölautakunnassa askaroidaan edelleen Koivusaaren parissa ja perehdytään Teollisuuskadun akselin kaavarunkoon.

Maanantai 3.5.

Kaupunginhallitus

Tiistai 4.5.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Kaupunkiympäristölautakunta

Keskiviikko 5.5.

Kaupunginvaltuusto

Työterveysliikelaitoksen johtokunta

Torstai 6.5.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Sosiaali- ja terveyslautakunnan sosiaali- ja terveysjaosto

Perjantai 7.5.

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

 

Kaupunginhallituksessa on esillä Kiinteistö Oy Helsingin Lapponian (Lapinlahdenkatu) ja Suutarilan Tapulikaupungin Kämnerintien asemakaavat.

Sörnäisten metroasemaa ollaan perusparantamassa. Kustannusarvio on reilut 10 miljoonaa euroa. Asema on vilkas, sillä keskimääräinen matkustajamäärä on arkisin 56 000 henkilöä.

Esityslistalla on jälleen uusia valtuutettujen aloitteita. Aiheet vaihtelevat taksiasemien turvallisuudesta ja EU-kansalaisten ympärivuotisesta hätämajoituksesta turvapaikanhakijoiden lasten varhaiskasvatusoikeuteen ja hyönteishotelleihin.

Kaupunginvaltuustossa pidetään kyselytunti. Aihe selviää keskiviikkoon mennessä.

Katajanokanlaituri 4:n, Pasilan Radiokatu 15:n ja 20:n ja Oulunkylän Solakalliontien asemakaavojen muutokset ovat edenneet valtuustoon saakka.

AM-ohjelman 2020 seurantaraportti 2021 merkitään tiedoksi. Helsingin väkiluku kasvoi vuonna 2020 vain noin 3 090 asukkaalla. Asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan Helsingissä, omistusasuntojen hintojen eriytyessä alueellisesti toisistaan. Asuntotuotantotavoite vuonna 2020 oli 7 000 asuntoa. Helsinkiin valmistui yhteensä 7 280 asuntoa, joista 91 prosenttia kerrostaloihin. Valmistuneista asunnoista 18 prosenttia oli ARA-vuokra-asuntoja. Merkittävimmät lainvoiman saaneet asemakaavat olivat Kalasatamassa Nihdin alueen kaava sekä Kruunuvuorenrannassa Stansvikin ja Kruunuvuoren alueet.

Luvassa on pitkä ilta, sillä esityslistalla on liuta takuuvarmasti keskustelua herättäviä valtuutettujen aloitteita, jotka koskevat terapiatakuuta, kannabiksen laillistamista, talviuintipaikkoja ja tekonurmikenttiä sekä maksuttomia kuukautisvälineitä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnassa käsitellään toimialan vuosien 2019-2021 osallisuussuunnitelman totetumista. Osallisuuden edistäminen on apulaispormestarien tärkeimpiä tehtäväkokonaisuuksia, joten aihe kiinnostaa itseäni suuresti. Listatekstin mukaan pääonnistumisina voidaan pitää asiakaslähtöisen ja vuorovaikutteisen johtamisen ja toiminnan edistämistä, oppijoiden, huoltajien ja opettajien digitaalisen asiakaskokemuksen kehittämiseen eteen tehtyjä toimenpiteitä sekä OmaStadin käyttöönottoa toimialalla. Toisaalta osallisuussuunnitelman laajuus on näyttäytynyt osin sirpaleisena ja kytkös muuhun toiminnan suunnitteluun on jäänyt paikoin irralliseksi. Keskeisenä oppina tulevaan on, että osallistamisen tavoitteet on aina tärkeä tehdä näkyväksi osallistujille.

Kaupunkiympäristölautakunnalla on listallaan Koivusaaren asemakaava. Asia jäi pari viikkoa sitten pöydälle. Kaavaratkaisu koskee Koivusaaren maa-aluetta, ympäröivää merialuetta, Länsiväylää ja maapenkereitä Koivusaaren itä- ja länsipuolella. Lisäksi alueeseen kuuluvat Länsiväylän reunustat tien ja korttelialueiden välissä Katajaharjun sillalle asti. Kaavaratkaisu mahdollistaa uuden asunto- ja työpaikka-alueen rakentamisen Koivusaareen uuden metroaseman ympärille. Tämä merkitsisi alueelle noin 5 000:ta uutta asukasta ja 3 300 – 4 000:ää uutta työpaikkaa. Alueelle tulisi myös koulu ja päiväkoti.

Koivusaaresta ollaan varaamassa myös alue Koivusaaren Ikea-hankkeen suunnittelua varten. Asia jäi viimeksi pöydälle.

Meri-Rastilan itäosan asemakaava koskee Meri-Rastilan 1990-luvun alussa rakennetun kerrostaloalueen itäosaa ja Ison Kallahden puistoa sekä Kallahden länsiosan viheralueita, Pohjavedenpuistoa ja Ullaksenpuistoa sekä asuinalueiden sisäisiä katualueita. Asukasmäärän lisäys on noin 2 000.

Teollisuuskadun akselin kaavarunko on myös käsittelyssä. eollisuuskadun akselia kehitetään työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymänä, sekä ydinkeskustan laajentumana. Tavoitteena on vahvistaa Ilmalasta Pasilan ja Vallilan kautta Kalasatamaan kulkevaa työpaikka-akselia ja parantaa alueen yhteyksiä kaikilla kulkumuodoilla. Kokonaisvaltaisen ja hallitun kehittymisen varmistamiseksi alueelle laaditaan yleiskaavaa täsmentävä kaavarunko, joka ohjaa alueen asemakaavoitusta ja muuta suunnittelua. Kaavarungon mukainen lisä- ja täydennysrakentaminen mahdollistaa alueen työpaikkamäärän kasvun noin 6 000–15 000:lla, ja kaavarungon mukainen täydentävä asuinrakentaminen voisi tuoda alueelle 250–1 125 uutta asukasta.

 

Aurinkoista uutta viikkoa!

0
pia1
Kokoomus Helsinki

Pia on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen, elinkeino- ja konsernijaostojen jäsen sekä Vantaan Energia Oy:n ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n hallitusten varapuheenjohtaja. Päivätyössä Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana. Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu