Helsingin kuntapolitiikan viikko 32/2021

Kaupunginhallituksen esityslistalla on Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottaminen peräti 71 miljoonalla eurolla. HKL:n johtokunta käsittelee lausuntoa toimintansa yhtiöittämisestä. Kaupunginvaltuusto kokoontuu loppuviikosta strategiaseminaariin.

 

Maanantai 9.8.

Kaupunginhallitus

Keskiviikko 11.8.

Liikenneliikelaitoksen (HKL) johtokunta

Torstai 12.8.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Kaupunginvaltuuston strategiaseminaari to-pe 12.8.-13.8. Seminaaria voit seurata täällä: https://www.helsinkikanava.fi/fi/web/helsinkikanava/player/event/home?eventId=106672755

 

Kaupunginhallituksen esityslistalla on Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottaminen raitiotieosuuden osalta. Kokonaiskustannusarvio oli vuonna 2016 259,2 miljoonaa euroa, mutta nyt puhutaan jo 71 miljoonaa euron kustannusylityksestä. Päätösesityksen mukaan ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan raitiotieyhteys Laajasalon Laajasalontieltä Hakaniemeen, jonka osalta hankkeen kokonaiskustannusarvio on 326 miljoonaa euroa joulukuun 2020 kustannustasossa. Raitiotieyhteyden Hakaniemestä Helsingin päärautatieasemalle suunnittelua ja toteutuksen valmistelua jatketaan ja osuutta koskeva kustannusarvio tuodaan erikseen päätettäväksi. Raitiotieyhteyttä Laajasalon Yliskylässä Ollinraition ja Ilomäentien kautta Reposalmentielle ei toistaiseksi toteuteta. Mikäli se myöhemmin päätetään toteuttaa, enimmäishinta ja toteutusaikataulu tuodaan erikseen päätettäväksi.

Kaupunginhallitus tekee myös päätöksen perusopetuksen poikkeusjärjestelyjen mahdollistamisesta. Vastaavanlaisia päätöksiä tehtiin kuukausittain viime lukuvuoden aikana. Opetus järjestetään lähtökohtaisesti lähiopetuksena, mutta tarvittaessa pystytään siirtymään etäopetukseen.

TEM on uudistamassa työnhakijan palveluprosessia ja eräitä työttömyysetuuden saamisen edellytyksiä, ja kaupunginhallitus antaa siitä lausunnon. Lausuntoluonnoksen mukaan esityskokonaisuuden tavoitteet ovat oikeansuuntaisia, mutta keinot ja resurssit riittämättömiä, kun työvoimapalveluilla on koronan vuoksi ennestäänkin palveluvelkaa. Uuden palvelumallin myötä työnhakijan palveluprosessi jäykistyisi eikä mahdollistaisi resurssien tehokasta käyttöä. Työnhakuvelvollisuus, työnhausta raportointi ja siihen liittyvä valmius todistaa hakeneensa riittävää määrää työpaikkoja voi johtaa myös kohtuuttomiin tilanteisiin työnhakijan kannalta.

Esityslistalla on lisäksi kaava-asioita Pakilassa (Välitalontie 71), Kontulan pelastusasemalla, Sörnäisissä (Kulmavuorenkatu 4) ja Pasilan messukeskuksessa.

HKL:n johtokunta käsittelee lausuntoa toimintansa yhtiöittämisestä. Nykyinen liikelaitosmuotoinen HKL on tarkoitus muuttaa osakeyhtiöksi yhtenä kokonaisuutena, jolle siirtyy koko nykyinen HKL:n liiketoiminta metrotoimintojen omistus- ja järjestämisvastuita lukuun ottamatta. Yhtiöittämistä perustellaan muun muassa sillä, että yhtiö pystyy tekemään liiketaloudellisesti perusteltuja investointeja liikelaitosmuotoa joustavammin ja siten parantamaan omaa tuottavuuttaan ketterämmin kuin osana kaupungin investointitaloutta. Yhtiömuoto mahdollistaa myös HKL:ää suuremman seudullisen organisaation kehittymisen.

Kaupunkistrategiaa valmistellaan, ja kaupunginvaltuusto kokoontuu torstaina ja perjantaina käsittelemään alustavia strategia-ajatuksia. Seminaaria voi seurata Helsinki-kanavalta.

Erinomaista uuden lukuvuoden alkua!

 

 

0
pia1
Kokoomus Helsinki

Pia on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen, elinkeino- ja konsernijaostojen jäsen sekä Vantaan Energia Oy:n ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n hallitusten varapuheenjohtaja. Aloitan päivätyöni Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana tammikuussa 2022. Koulutukseltani on oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu